Εάν η Ελλάδα αρχίσει να παραλαμβάνει τα “F 35”, θα είναι πολύ μπροστά από την Τουρκία, λέει τ. υπουργός Εξωτερικών του Ερντογάν

Έπος! Οι ΗΠΑ ζητούν...ενοίκιο για τα F-35 που δεν πούλησαν στην Άγκυρα

Εάν η Ελλάδα αρχίσει να παραλαμβάνει τα F-35 που έχουν την ικανότητα stealth, θα είναι πολύ μπροστά από την Τουρκική Δημοκρατία, αναφέρει ο Yasar Yakis (πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και ιδρυτικό μέλος του κυβερνώντος κόμματος AKP) σε άρθρο του – που δημοσιεύει στις ΑΠΟΨΕΙΣ το economico. Ιδού μερικά στοιχεία από το ενδιαφέρον αυτό άρθρο – και άξιο προσοχής γιατί αντανακλά εντυπώσεις και εκτιμήσεις από την καρδιά του Τουρκικού πολιτικού κατεστημένου, που κυβερνά τη γειτονική χώρα:

“Καθώς η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έχει πλέον ουσιαστικά καταστεί τετελεσμένη  υπόθεση,  η προσοχή έχει στραφεί στο τι θα κάνουν οι ΗΠΑ για να εξισορροπήσουν τη στρατιωτική ισχύ μεταξύ δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ, της Τουρκίας και της Ελλάδας”

Οι αεροπορικές δυνάμεις των δύο χωρών

“Χωρίς να εισέλθουμε στις πλήρεις λεπτομέρειες της στρατιωτικής ισορροπίας μεταξύ αυτών των δύο μελών του ΝΑΤΟ, μπορούμε να ξεκινήσουμε συγκρίνοντας τα πιο απτά στοιχεία των αεροπορικών δυνάμεων των δύο χωρών.

  • Τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που διαθέτει η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας θεωρούνται τέταρτης γενιάς. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διέθεσε την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκική Δημοκρατία ένα πακέτο που περιλαμβάνει 40 νέα F-16 Vipers, τα οποία έχουν τα χαρακτηριστικά αεροσκαφών τεσσερισήμισι γενιάς. Οι ΗΠΑ προσπάθησαν αρκετές φορές να τιμωρήσουν την Τουρκική Δημοκρατία επιβάλλοντας εμπάργκο σε διάφορα ανταλλακτικά που είναι απαραίτητα για την τουρκική πολεμική αεροπορία.
  • Η Ελλάδα, ωστόσο, θα αποκτήσει 40 αεροσκάφη F-35 που είναι πολύ πιο εξελιγμένα από τα F-16. Η Αθήνα ξεκίνησε τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών της αεροσκαφών το 2022. Με άλλα λόγια, η Τουρκία βρίσκεται δύο χρόνια πίσω από το χρονοδιάγραμμα σε σύγκριση με την Ελλάδα. Εάν η Ελλάδα αρχίσει να παραλαμβάνει τα F-35 που έχουν την ικανότητα stealth, θα είναι πολύ μπροστά από την Τουρκική Δημοκρατία.

Από την πλευρά της, η Τουρκική Δημοκρατία προσπαθεί να αναπτύξει ένα αυτοσχέδιο μαχητικό αεροσκάφος γνωστό ως KAAN. Οι προκαταρκτικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να γίνουν πλήρως επιχειρησιακά, ίσως μέχρι τη δεκαετία του 2030. Τα KAAN δεν μπορούν να συγκριθούν με τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, αλλά ένα εθνικά κατασκευασμένο αεροσκάφος αποτελεί πλεονέκτημα.

Το Αμερικανικό εμπάργκο

Στο παρελθόν, οι ΗΠΑ προσπάθησαν αρκετές φορές να τιμωρήσουν την Τουρκία επιβάλλοντας εμπάργκο σε διάφορα ανταλλακτικά που είναι απαραίτητα για την τουρκική πολεμική αεροπορία. Ωστόσο, η Άγκυρα βρήκε τρόπο να αναπτύξει υποκατάστατα αυτών, παρακάμπτοντας έτσι τα εμπόδια που δημιούργησαν οι ΗΠΑ. Μια παροιμία λέει πως ένας κακός γείτονας σε αναγκάζει να προστατεύσεις την ιδιοκτησία σου.

Την περασμένη εβδομάδα, οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ έγειραν ελαφρώς προς την ευρωατλαντική κοινότητα, όταν ο Μπάιντεν επαναβεβαίωσε τη θέση του υπέρ της Τουρκίας στο ζήτημα της αναβάθμισης των υφιστάμενων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και της αγοράς νέων. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα είναι οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις μετά την επίλυση αυτού του πολύπλοκου ζητήματος.

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η ανάπτυξη του ρωσικής κατασκευής αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 που έχει αγοράσει η Τουρκική Δημοκρατία. Η Ουάσινγκτον πιθανότατα δεν θα εγκαταλείψει εντελώς το ζήτημα. Οι επιπτώσεις της ανάπτυξης ενός ρωσικής κατασκευής συστήματος αεράμυνας σε μια χώρα του ΝΑΤΟ δεν αξιολογήθηκαν σωστά εξαρχής από τις τουρκικές στρατιωτικές αρχές. Η Άγκυρα κατάλαβε καθυστερημένα τη σημασία αυτής της απόφασης, αλλά δεν μπορούσε να κάνει πίσω. Το ζήτημα αυτό τέθηκε εξαρχής σε λάθος ράγα, επειδή οι ΗΠΑ αρνούνταν την πώληση κρίσιμου στρατιωτικού υλικού σε έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους τους.

Ο κανόνας 7 προς 10

Ένα άλλο ζήτημα είναι ένας μακροχρόνιος κανόνας που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ όταν δωρίζουν ή πωλούν αμυντικό υλικό στην Τουρκία και την Ελλάδα. Λόγω του σχετικού μεγέθους του τουρκικού και του ελληνικού στρατού, οι ΗΠΑ συνήθιζαν να εφαρμόζουν μια αναλογία 7:10 υπέρ της Τουρκίας. Η αναλογία αυτή έχει πλέον εγκαταλειφθεί λόγω της μαζικής προμήθειας όπλων και της κατασκευής τεράστιων στρατιωτικών υποδομών στην ανατολική Ελλάδα, κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Το τρίτο ζήτημα είναι η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής του πιο προηγμένου μαχητικού αεροσκάφους, του F-35. Το ζήτημα αυτό είναι πιθανό να παραμείνει ως θέμα της ημερήσιας διάταξης μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ για μεγάλο χρονικό διάστημα, διότι έχει πολλές επιπτώσεις. Πολλά εξαρτήματα του αεροσκάφους κατασκευάζονταν στην Τουρκική Δημοκρατία.

Οι υποσχέσεις για το F-35

Η Βικτόρια Νούλαντ, υφυπουργός Εξωτερικών για τις πολιτικές σχέσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, επισκέφθηκε την Τουρκία την περασμένη εβδομάδα και άφησε να εννοηθεί ότι η Άγκυρα μπορεί να γίνει ευπρόσδεκτη και πάλι στο πρόγραμμα των F-35, εάν απαντηθεί ικανοποιητικά το ζήτημα της ανάπτυξης του συστήματος S-400.

Δεδομένων των ασταθών σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον, δεν μπορεί να δοθεί ημερομηνία για την επίλυση αυτού του πολύπλοκου προβλήματος ή ακόμη και για το αν θα λυθεί ποτέ”.

Τι δηλώνει για τα ελληνοτουρκικά ο  Χακάν Φιντάν

Μειώνουμε τη στρατιωτική ένταση με την Ελλάδα, έχουμε ιστορικά θέματα στο Αιγαίο τα οποία τα παραλάβαμε» ανέφερε στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber για τα ελληνοτουρκικά ο Χακάν Φιντάν.

«Ως ώριμα κράτη εξετάζουμε το ενδεχόμενο να βάλουμε κάποια θέματα σε παρένθεση και να προχωρήσουμε. Υπάρχει σοβαρή προσπάθεια αντιμετώπισης του προσφυγικού και από τις δύο πλευρές και τους αρμόδιους υπουργούς», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Η Κύπρος, ανέφερε, είναι μεγάλο θέμα, άλλα το αφήνουμε λίγο στην άκρη και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις στο Αιγαίο και στα προβλήματα των «ομοεθνών» μας.
«Θα δούμε πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες με την παράδοση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα και αν θα αλλάξουν πρέπει να το εξετάσουμε», σημείωσε – ωστόσο αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των F-16 που «τρέχει» η Τουρκία με τις ΗΠΑ.

 

  • Διαβάστε ΕΔΩ την ανάλυση του Yasar Yakis

 

Καμία δημοσίευση για προβολή