Είναι ο Ερντογάν ο πυρπολητής της Γάζας; Ο ρόλος της Τουρκίας στο αιματοκύλισμα – Οι καταγγελίες για υποκίνηση της Χαμάς

Ερντογάν Γάζα

H σύγκρουση ίσως ποτέ δεν υπήρξε χειρότερη. Και σίγουρα είναι η πιο σφοδρή από τον μεγάλο πόλεμο του 2014: Ο ισραηλινός στρατός έχει πλέον κυκλώσει την Γάζα, η πρόταση για κατάπαυση πυρός απορρίφθηκε ασυζητητί από τον Νετανιάχου και η χερσαία εισβολή δείχνει θέμα ελάχιστου χρόνου.

Όλα ξεκίνησαν από τις συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ. Και το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος πυροδότησε, και ποιος επωφελήθηκε, από αυτές τις συγκρούσεις που εξελίχθηκαν στο μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες της Χαμάς κατά του Τελ Αβίβ, την απάντηση του Ισραήλ με σφοδρά αεροπορικά χτυπήματα και τον θάνατο εκατοντάδων αμάχων.

Είναι ο Ερντογάν ο “πυρπολητής” της Γάζας;

Ισραηλινές ιστοσελίδες και αναλυτές, αλλά και ο ίδιος ο γιος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένζαμιν Νετανιάχου δείχνουν ως υποκινητή των γεγονότων που οδήγησαν στην μεγάλη σύρραξη την Τουρκία και τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος επιδίωξε από την πρώτη στιγμή να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην σύγκρουση, να αναδείξει την Τουρκίας ως περιφερειακή δύναμη και να εμφανιστεί ο ίδιος ως ο υπερασπιστής των Παλαιστινίων:

Χαρακτήρισε το Ισραήλ «κράτος-τρομοκράτη», τηλεφώνησε στον Βλαντιμίρ Πούτιν, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα “να διδάξει ένα καλό μάθημα στο Τελ Αβίβ” και επανήλθε στην πρόταση που προωθεί η Τουρκία από το 2019, για την τοποθέτηση διεθνών παρατηρητών στην Ιερουσαλήμ για “την προστασία των Παλαιστινίων”.

“Χώρα τρομοκρατίας η Τουρκία”

«“Χώρα τρομοκρατίας”: Η Τουρκία προσπαθούσε να πλησιάσει το Ισραήλ, η επιχείρηση στη Γάζα όμως άλλαξε τα πάντα», τιτλοφόρησε το σχετικό άρθρο της η ιστοσελίδα WALLA, ενώ η Israel Hayom έγραψε για τον Ερντογάν:
«Μετά την προσπάθειά του να υποκινήσει τον βασιλιά Αμπντάλα, τον Εμίρη του Κουβέιτ και άλλους περιφερειακούς ηγέτες, απευθύνθηκε και στον Πούτιν, ζητώντας διεθνή ανάμειξη, με τον ισχυρισμό ότι «η Ρωσία και η Τουρκία έχουν την ίδια άποψη όσον αφορά στις εξελίξεις στην Ιερουσαλήμ και ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Το ζήτημα, ωστόσο, δεν είναι εάν ο Ταγίπ Ερντογάν παίρνει το μέρος των Παλαιστινίων, ούτε ακόμη το εάν επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την σύγκρουση για να ενισχύσει το προφίλ του ως ηγέτη του «όλου αραβικού κόσμου» και το Ισλάμ.

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν ο ίδιος και η Τουρκία εκμεταλλεύτηκαν την χρόνια αναμέτρηση  μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινίων και υποκίνησαν τα γεγονότα της Ιερουσαλήμ χρησιμοποιώντας τους πάντα ανοιχτούς διαύλους που έχουν με την ηγεσία της Χαμάς.

Ποιες είναι οι γεωπολιτικές συνέπειες της σύγκρουσης

Εδώ διπλωματικοί κύκλοι και αναλυτές σημειώνουν ότι  αξίζει να καταγραφεί το ποιος ωφελείται και ποιος ζημιώνεται γεωπολιτικά από την πολεμική ανάφλεξη στην Γάζα. Και, όπως λένε, σίγουρα το Ισραήλ δεν είναι ανάμεσα στους κερδισμένους διότι:

  • Η σύγκρουση ενεργοποιεί εκ των πραγμάτων τα αντανακλαστικά αλληλεγγύης του αραβικού κόσμου προς τους Παλαιστίνιους.
  • Αυτή η ενεργοποίηση, με την σειρά της, μπορεί να διαλύσει τις γέφυρες και τις συμμαχίες του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν
  • Μπορεί επίσης να διακόψει την διαδικασία αναθέρμανσης των σχέσεων του Ισραήλ με την Σαουδική Αραβία
  • Απειλεί ακόμη να θέσει σε απόσταση από το Τελ Αβίβ και την Αίγυπτο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και τις ενεργειακές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.

Όλα αυτά όχι μόνον ευνοούν την Τουρκία, αλλά εντάσσονται και στην γεωπολιτική ατζέντα του Ερντογάν και της Αγκυρας. Ο τούρκος πρόεδρος, άλλωστε, παρά την τελευταία επιχείρηση επαναπροσέγγισης με το Ισραήλ – για τα «μάτια» της Αμερικής και του Τζο Μπάιντεν – έχει ως γεωπολιτική προτεραιότητα τον συμμαχικό άξονα με το Κατάρ και το Ιράν, έναν άξονα ντε φάκτο εχθρικό προς το εβραϊκό κράτος.

Καμία δημοσίευση για προβολή