Εκλογές στη Γαλλία: Ο Μακρόν δεσμεύεται για κατώτατη πλήρη σύνταξη 1.100 ευρώ το μήνα, κάνει πίσω για συνταξιοδότηση στα 65 έτη

Σε μια προσπάθεια να πείσει το 22% των Γάλλων ψηφοφόρων που στήριξαν τον αριστερό Μελανσόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών να τον στηρίξει στις κάλπες της 24ης Απριλίου έχει αποδωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα «Le Figaro», μπροστά στον κίνδυνο μεγάλης αποχής στον δεύτερο γύρο, κάνει «αριστερή» στροφή στις εξαγγελίες του και, αφού εμφανίζεται έτοιμος να κάνει πίσω σχετικά με την πρόθεσή του για σύνταξη στα 65 έτη, τώρα δεσμεύεται και για αύξηση της κατώτατης πλήρους σύνταξης από τα 900 στα 1.100 ευρώ.

«Νέα μέθοδος διαβούλευσης»

Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας που είχε παγώσει λόγω πανδημίας, ο Μακρόν, μιλώντας στο κανάλι BFMTV δήλωσε ότι «είμαι έτοιμος για να το συζητήσω. Είμαι έτοιμος για να συζητήσω το ρυθμό και τα όρια της μεταρρύθμισης», προσθέτοντας ότι εκείνο που επιθυμεί είναι «μια νέα μέθοδος διαβούλευσης».

Διότι, όπως σημείωσε, «είναι απαραίτητο να γίνουν διευκρινίσεις». Είναι απαραίτητο να αποφύγουμε τις εντάσεις και να χτίσουμε μια συμφωνία, πρόσθεσε. Ωστόσο, πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών, μιλούσε για υποχρεωτική σύνταξη στα 65, κάτι που είχε θεωρηθεί ως μια πολύ αρνητική εξαγγελία στο πρόγραμμά του, οπότε τώρα εμφανίζεται έτοιμος να κάνει συμβιβασμούς.

Τα 65 δεν είναι δόγμα

Παράλληλα, τη Δευτέρα, σε μια περιοδεία που έκανε στη βόρεια Γαλλία, στο Πα-ντε-Καλαί, δήλωσε ότι «είμαι έτοιμος να μετακινηθώ και να πω ότι δεν μπορεί να γίνει μια μεταρρύθμιση ως το 2030 αν νιώθω ότι προκαλεί αγωνία στον κόσμο. Γιατί δεν μπορώ να λέω την Κυριακή το βράδυ ότι θέλω να ενώσω και όταν ακούω τον προβληματισμό του κόσμου να λέω ότι δεν μετακινούμαι».

«Τα 65 χρόνια δεν είναι δόγμα, μπορούμε να το ξαναδούμε», πρόσθεσε και επιτέθηκε σε όσους υπόσχονται σύνταξη στα 60, δηλαδή στη Μαρίν Λεπέν: «Όσοι σας προτείνουν να σας ξυρίσουν δωρεάν, σας λένε ψέματα. Θα μπορούσα να σας πω, αν ήμουν δημαγωγός και ήθελα να εκλεγώ, ότι θα πάω τη σύνταξη στα 60, αλλά ποιος θα την χρηματοδοτήσει; Να ζητήσω από τους συνταξιούχους να μειώσουν τη σύνταξή τους, τι να κάνω; Αντίθετα, μπορώ να πάω τη σύνταξη στα 64; Επειδή νιώθω τον δισταγμό των Γάλλων, η απάντηση είναι ναι».

Οι λόγοι της στροφής

Η στροφή αυτή του Μακρόν αποδίδεται στο γεγονός ότι, παρότι ο Μελανσόν τόνισε πως στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών η Λεπέν δεν πρέπει να πάρει ούτε μία ψήφο, παρά ταύτα, όπως και το 2017 αρνήθηκε να στηρίξει ανοιχτά την υποψηφιότητα Μακρόν. Αυτό προκαλεί ανησυχία στο στρατόπεδο του Γάλλου προέδρου για ενδεχόμενη αποψή των ψηφοφόρων της Αριστεράς, κάτι που ενδεχομένως δώσει πλεονέκτημα στην ακροδεξιά αντίπαλό του.

Για την ώρα, ο Μακρόν χαίρει της στήριξης των υποψηφίων των Σοσιαλιστών και των Ρεπουμπλικανών (και τα δύο πάλαι ποτέ κραταιά κόμματα της γαλλικής πολιτικής σκηνής βυθίστηκαν στον πρώτο γύρο), αλλά και του πρώην προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος εξήρε τόσο τη διεθνή του ακτινοβολία, όσο και το οικονομικό και ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου, ο οποίος διεκδικεί δεύτερη θητεία.

Καμία δημοσίευση για προβολή