«Ενα βήμα παραπάνω» σε μια προσεκτική χορογραφία για δύο. Μητσοτάκης και Ερντογάν άφησαν τα … σπουδαία για αργότερα

Μητσοτάκης - Ερντογάν ΑΣΣ
Η Χάγη είναι μακριά… αλλά η Θεσσαλονίκη δίπλα μας” έλεγε χθες βράδυ στο economico  παλαίμαχος διπλωμάτης, που ασχολήθηκε για αρκετά χρόνια με τα Ελληνοτουρκικά.
  • “Αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε από τη χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, πρόσθεσε, είναι η “αλλαγή κλίματος, τα ήρεμα νερά, που προφανώς εξυπηρετούν, για διαφορετικούς λόγους, τόσο την Αθήνα όσο και την Άγκυρα. Και βεβαίως τους Ατλαντικούς μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς. Ας πούμε ότι χθες είδαμε μια προσεκτική χορογραφία για δύο, που την παρακολούθησαν περισσότερες χώρες… Τα επόμενα σπουδαία στη Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο”

Πανομοιότυπες εκτιμήσεις σε Αθήνα και Άγκυρα

Και στην Αθήνα και στην Τουρκία οι αρμόδιοι εξέφρασαν δημόσια και διοχέτευσαν στον Τύπο σχεδόν πανομοιότυπες “εκτιμήσεις”. Στη συνάντηση, λένε και οι δύο πλευρές,  “διαπιστώθηκε καλό κλίμα και ειλικρινής διάθεση διάθεση για αποφυγή ρητορικών εξάρσεων και συνέπεια στην τήρηση των συμφωνιών”. Και αυτό αποτελεί καλό περιβάλλον για τα επόμενα βήματα στη χορογραφία της Ελληνοτουρκικής προσέγγισης.
Ωστόσο είναι σαφές – και λογικό στη φάση αυτή – πως σε ό,τι αφορά τον οδικό χάρτη της εξέλιξης του Ελληνοτουρκικού διαλόγου και των επιμέρους προσεγγίσεων, τα μεγάλα ζητήματα, όπως η Χάγη είναι ακόμα μακριά. Έλληνες και Τούρκοι διπλωμάτες συμφωνούν  ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν στενά χρονοδιαγράμματα, καθώς τα ζητήματα είναι περίπλοκα και δεν μπορούν να λυθούν από τη μια μέρα στην άλλη. Και θυμίζουν ότι τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες δεν έχουν λυθεί μετά από…  64 γύρους διερευντηικών επαφών.

Οι επόμενες επίσημες επαφές

Έτσι όπως ανακοινώθηκε επίσημα, οι επόμενες επίσημες επαφές των δύο χωρών,  είναι οι ακόλουθες:

  • Συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα Υφυπουργών Εξωτερικών,
  • Συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
  • Συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, στην οποία η Αθήνα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, γιατί αποτελεί βημα προς την κατεύθυνση της κανονικότητας στις σχέσεις των δύο χωρών.

Οι συζητήσεις για τα “εύκολα” 

  • Οσον αφορά το Μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι θα ήταν ωφέλιμο η Τουρκία να είναι πιο συνεργάσιμη. Μάλιστα αυτό που σύμφωνα με πληροφορίες είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι ότι πρέπει να σταματησουμε να εχουμε βαρκες στο νερό κάτι στο οποίο η η Τουρκία έχει βεβαίως ρόλο.
  • Οι δύο ηγέτες αντήλλαξαν ακόμη απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, όπως η κλιματική κρίση και οι επιπτώσεις της, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς οι δύο χώρες βίωσαν πρόσφατα σοβαρές φυσικές καταστροφές και συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα.

Ο δημόσιος διάλογος για το Κυπριακό

Το Κυπριακό όμως δεν συζητήθηκε επί της ουσίας γιατί προφανώς δεν ήταν στη χθεσινή ατζέντα συζήτησης, που η κύρια φιλοσοφία της ήταν “το καλό κλίμα”.

Ωστόσο, μετά και την αναφορά Ερντογάν στην αναγνώριση του ψευδοκράτους, οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι “στον Τούρκο πρόεδρο έγινε σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση εκτός του οδικού χάρτη που έχει περιγράψει ο ΟΗΕ και ότι είναι αντιπαραγωγικό η Άγκυρα να επιμένει τόσο στη λύση των δύο κρατών, όσο και στην αναγνώριση της «ΤΔΒΚ». Η Τουρκική πλευρά δεν έδωσε ιδιαίτερες πληροφορίες επ’ αυτού.

Έτσι ο διάλογος για το Κυπριακό – στη φάση αυτή – έγινε μέσω των τοποθετήσεων του κ. Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και της δημόσια απάντησης του κ. Μητσοτάκη σε γεύμα με μέλη της ελληνικής κοινότητας στις ΗΠΑ και εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, στην οικία του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη, στη Νέα Υόρκη, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο:

“Θέλω να επαναλάβω τη σταθερή μου δέσμευση για λύση του Κυπριακού που θα σέβεται πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είπε ο πρωθυπουργός. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οποιαδήποτε λύση εκτός αυτών των παραμέτρων, οποιαδήποτε ιδέα ή οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών είναι απλά μη αποδεκτή. Αυτό είναι κάτι που είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω και πάλι σήμερα στον Ταγίπ Ερντογάν”

Καμία δημοσίευση για προβολή