Ενεργειακή κρίση: Ο Πούτιν “καρφώνει” τη Γερμανία ότι εμπορεύεται καταχρηστικά το φυσικό αέριο και αυξάνει την τιμή του

Ενεργειακή κρίση: Ο Πούτιν

Ο Πούτιν “καρφώνει” τη Γερμανία: Την ώρα που η Ευρώπη ζει έναν δραματικό χειμώνα, κάθως οι τρομακτικές αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας προκαλούν σοκ στους καταναλωτές και τους υποχρεώνουν σε περικοπές στη θέρμανση, σε εξέλιξη βρίσκεται ένας «υπόγειος» πόλεμος Ευρώπης και Ρωσίας, σχετικά με την -εξωπραγματική- αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου.

Κατηγορίες για μεταπώληση αερίου

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, o Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγόρησε ευθέως τη Γερμανία, ότι μεταπωλεί το ρωσικό φυσικό αέριο σε άλλες χώρες, σε τιμή υψηλότερη από αυτή που το αγοράζει, αντί να το διοχετεύει στην ευρωπαϊκή αγορά και να μειώσει το κόστος της ενέργειας, το οποίο πλήττει τους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, η Μόσχα κατηγορεί το Βερολίνο ότι αντέστρεψε τη ροή του αγωγού Γιαμάλ, ο οποίος τροφοδοτεί με αέριο τη Γερμανία, ώστε να στείλει το φυσικό αέριο στην Πολωνία και την Ουκρανία, την ίδια στιγμή που δύο γερμανικές εταιρείες παραδέχθηκαν ότι η Gazprom τηρεί επακριβώς τα συμφωνηθέντα όσον αφορά στις ποσότητες αερίου που παρέχει.

Πούτιν «καρφώνει» Γερμανία

Ο Πούτιν εξήγησε ότι η Gazprom δεν έχει να κάνει τίποτα με την αντιστροφή του αγωγού Γιαμάλ και «κάρφωσε» τη Γερμανία ότι με αυτό τον τρόπο πουλά αέριο στην Πολωνία και την Ουκρανία σε τιμές ακόμα και εφτά φορές υψηλότερες από αυτές που διασφαλίζουν τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια του Βερολίνου με τη Μόσχα.

«Με πώληση ενός δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων, κάποιος μπορεί να βγάλει ακόμα και ένα δισ. δολάρια», είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν. Τα στοιχεία της Gazprom δείχνουν ότι η εταιρεία αύξησε τη ροή του φυσικού αερίου στο 11μηνο του 2021 κατά 7% με τη Γερμανία να παραλαμβάνει 5,6 δισ. κ.μ. περισσότερα από πέρσι, ποσότητα που ο Πούτιν ισχυρίζεται ότι μεταπωλεί σε Πολωνία και Ουκρανία.

Αργεί η αποκλιμάκωση των τιμών

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια μικρή αποκλιμάκωση στην τιμή του φυσικού αερίου η οποία μέσα στο 2021 αυξήθηκε κατά 600% ανά μεγαβατώρα, κάτι που αποδίδεται σε σταδιακές αφίξεις στην Ευρώπη τάνκερ με LNG. Ωστόσο, καθώς η γηραιά ήπειρος «βάζει χέρι» στα αποθεματικά της, αναλυτές εκτιμούν ότι η ουσιαστική μείωση της τιμής του φυσικού αερίου αργεί ακόμα πολύ.

Να σημειωθεί ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες αποδίδουν την κατάσταση στη σταδιακή ενεργοποίηση του αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ. Ωστόσο η Μόσχα αρνείται κάθε συσχέτιση του γεγονότος αυτού με την αντιστροφή ροής του αγωγού Γιαμάλ, ενώ το γερμανικό υπουργείο Οικονομία αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Πούτιν.

Καμία δημοσίευση για προβολή