Ένταλμα σύλληψης του Πούτιν εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Ποια η σήμασία του και πώς θα επηρεάσει τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Το απόγευμα της Παρασκευής, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για δύο Ρώσους αξιωματούχους, τους οποίους κατηγορεί για εγκλήματα πολέμου.

Το ένα ένταλμα αφορούσε στην Ρωσίδα επίτροπο για τα δικαιώματα του παιδιού, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, την οποία κατηγορεί ως υπεύθυνη για το έγκλημα πολέμου «της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας στη Ρωσία».

Το δεύτερο ένταλμα σύλληψης, για τις ίδιες κατηγορίες, αφορούσε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν. Τα εγκλήματα που του καταλογίζονται, φέρονται να διαπράχθηκαν στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας από τις 24 Φεβρουαρίου 2022. Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο Ρώσος πρόεδρος φέρει «ατομική ποινική ευθύνη» για αυτό.

Απαξιώνει η Μόσχα

Η κίνηση αυτή του ΔΠΔ προκάλεσε την άμεση και -πρέπει να σημειωθεί- ειρωνική αντίδραση της Μόσχας, με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, να δηλώνει απαξιωτικά ότι «οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχουν καμία σημασία για τη χώρα μας, ακόμη και από νομική άποψη».

Η Ζαχάροβα εξήγησε ότι «η Ρωσία δεν είναι μέλος του Καταστατικού της Ρώμης του ΔΠΔ και δεν έχει καμία υποχρέωση βάσει αυτού. Η Ρωσία δεν συνεργάζεται με αυτό το όργανο και πιθανά εντάλματα συλλήψεων που προέρχονται από το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης θα είναι νομικά άκυρα για εμάς».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι η Ρωσία δεν αναγνωρίζει το ΔΠΔ και θεωρεί τις αποφάσεις του «νομικά άκυρες». Πρόσθεσε ότι η Ρωσία θεωρεί την κίνηση του δικαστηρίου «εξωφρενική και απαράδεκτη», ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει αν ο Πούτιν θα κάνει ταξίδια σε χώρες όπου θα μπορούσε να συλληφθεί βάσει του εντάλματος του ΔΠΔ.

Ικανοποίηση στο Κίεβο

Από την άλλη πλευρά, το Κίεβο δέχθηκε την απόφαση του ΔΠΔ με ικανοποίηση, με τον εξ απορρήτων του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ να δηλώνει ότι «το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον στρατηγό Πούτιν. Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις ελίτ της Ρωσίας για το τι θα τους συμβεί και γιατί τίποτα δεν θα είναι όπως πριν. Είναι η αρχή του τέλους της Ρωσίας με τη σημερινή της μορφή στην παγκόσμια σκηνή».

Ωστόσο, ο ενθουσιασμός του Ποντόλιακ ίσως να είναι πρώιμος: το ΔΠΔ, για να δικάσει τον Πούτιν και τη Λβόβα-Μπέλοβα, θα πρέπει κατ’ αρχάς να τους θέσει υπό κράτηση και θεωρείται μάλλον απίθανο η Ρωσία να παραδόσει στο Δικαστήριο τον ηγέτη της ή κάποιο άλλο κορυφαίο στέλεχος του καθεστώτος, ενώ και ο Πούτιν προφανώς θα αποφύγει τα ταξίδια σε χώρες όπου μπορεί να εκτελεστεί το ένταλμα.

Η στάση των ΗΠΑ

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι ότι και στις ΗΠΑ η όλη ιστορία με τα εγκλήματα πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία αντιμετωπίζεται με επιφυλάξεις από τη γραφειοκρατία, ιδίως, δε, από το Πεντάγωνο, το οποίο, μάλιστα, φέρεται να επιχειρεί να εμποδίσει την κυβέρνηση Μπάιντεν από το να παραδώσει σε διεθνείς φορείς όπως το ΔΠΔ στοιχεία για το δράση των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία.

Και αν αυτό φαίνεται παράδοξο, ας ληφθεί υπόψη ότι, δεδομένης της δράσης των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε διάφορα σημεία του κόσμου, η γραφειοκρατία του Πενταγώνου δεν θέλει σε καμία περίπτωση να υπάρξει δεδικασμένο, το οποίο θα μπορούσε σε μελλοντικό χρόνο να οδηγήσει σε διώξεις σε βάρος Αμερικανών στρατιωτικών ή και πολιτικών για αντίστοιχες πράξεις.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ -όπως και η Ρωσία- δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη της Ρώμης για την ίδρυση του ΔΠΔ, αν και επί εποχής προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα είχαν προσπαθήσει να αποκτήσουν σχέση με το θεσμό, αναλαμβάνοντας ρόλο παρατηρητή. Επισήμως, πάντως, η Ουάσινγκτον δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.

Καμία δημοσίευση για προβολή