Εποχική γρίπη: όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η εποχική γρίπη είναι μια οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από ιούς γρίπης που κυκλοφορούν σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Το παθογόνο

Υπάρχουν 4 τύποι ιών της εποχικής γρίπης, οι τύποι Α, Β, Γ και Δ. Οι ιοί της γρίπης Α και Β κυκλοφορούν και προκαλούν εποχιακές επιδημίες ασθενειών.

  • Οι ιοί της γρίπης Α ταξινομούνται περαιτέρω σε υποτύπους σύμφωνα με τους συνδυασμούς της αιμοσυγκολλητίνης (ΗΑ) και της νευραμινιδάσης (ΝΑ), των πρωτεϊνών στην επιφάνεια του ιού. Επί του παρόντος κυκλοφορούν στον άνθρωπο οι ιοί της γρίπης του υποτύπου A(H1N1) και A(H3N2). Το A(H1N1) γράφεται επίσης ως A(H1N1)pdm09 καθώς προκάλεσε την πανδημία το 2009 και στη συνέχεια αντικατέστησε τον ιό της εποχικής γρίπης A(H1N1) που είχε κυκλοφορήσει πριν από το 2009. Μόνο οι ιοί της γρίπης τύπου Α είναι γνωστό ότι προκάλεσαν πανδημίες .
  • Οι ιοί της γρίπης Β δεν ταξινομούνται σε υποτύπους, αλλά μπορούν να αναλυθούν σε γενεές. Οι ιοί της γρίπης τύπου Β που κυκλοφορούν επί του παρόντος ανήκουν είτε στη γενεαλογία B/Yamagata είτε B/Victoria.
  • Ο ιός της γρίπης C ανιχνεύεται λιγότερο συχνά και συνήθως προκαλεί ήπιες λοιμώξεις, επομένως δεν παρουσιάζει σημασία για τη δημόσια υγεία.
  • Οι ιοί της γρίπης D προσβάλλουν κυρίως τα βοοειδή και δεν είναι γνωστό ότι μολύνουν ή προκαλούν ασθένειες στους ανθρώπους.

Σημάδια και συμπτώματα

Η εποχική γρίπη χαρακτηρίζεται από ξαφνική έναρξη πυρετού, βήχα (συνήθως ξηρός), πονοκέφαλο, πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις, σοβαρή κακουχία (αίσθημα αδιαθεσίας), πονόλαιμο και καταρροή. Ο βήχας μπορεί να είναι σοβαρός και μπορεί να διαρκέσει 2 ή περισσότερες εβδομάδες. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από πυρετό και άλλα συμπτώματα μέσα σε μια εβδομάδα χωρίς να χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Όμως η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια ή θάνατο, ειδικά σε άτομα υψηλού κινδύνου (βλ. παρακάτω).

Οι ασθένειες κυμαίνονται από ήπιες έως σοβαρές και ακόμη και θάνατο. Η νοσηλεία και ο θάνατος συμβαίνουν κυρίως σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Παγκοσμίως, αυτές οι ετήσιες επιδημίες εκτιμάται ότι οδηγούν σε περίπου 3 έως 5 εκατομμύρια περιπτώσεις σοβαρών ασθενειών και περίπου 290.000 έως 650.000 θανάτους από αναπνευστικό.

Στις βιομηχανικές χώρες οι περισσότεροι θάνατοι που συνδέονται με τη γρίπη συμβαίνουν σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω Οι επιδημίες μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλά επίπεδα απουσίας εργαζομένων/σχολείων και απώλειες παραγωγικότητας. Οι κλινικές και τα νοσοκομεία μπορεί να κατακλύζονται κατά τις περιόδους αιχμής της ασθένειας.

Οι επιπτώσεις των επιδημιών εποχικής γρίπης στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν είναι πλήρως γνωστές, αλλά η έρευνα εκτιμά ότι το 99% των θανάτων σε παιδιά κάτω των 5 ετών με λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος που σχετίζονται με τη γρίπη εντοπίζονται στις αναπτυσσόμενες χώρες

Επιδημιολογία

Όλες οι ηλικιακές ομάδες μπορούν να επηρεαστούν, αλλά υπάρχουν ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από άλλες.

  • Άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου ή επιπλοκών όταν μολυνθούν είναι: έγκυες γυναίκες, παιδιά κάτω των 59 μηνών, ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνιες παθήσεις (όπως χρόνιες καρδιακές, πνευμονικές, νεφρικές, μεταβολικές, νευροαναπτυξιακές, ηπατικές ή αιματολογικές παθήσεις) και άτομα με ανοσοκατασταλτικές καταστάσεις (όπως HIV/AIDS, λήψη χημειοθεραπείας ή στεροειδών ή κακοήθεια).
  • Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό της γρίπης λόγω της αυξημένης έκθεσης στους ασθενείς και του κινδύνου περαιτέρω εξάπλωσης ιδιαίτερα σε ευάλωτα άτομα.

Όσον αφορά τη μετάδοση , η εποχική γρίπη εξαπλώνεται εύκολα, με ταχεία μετάδοση σε πολυσύχναστες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και γηροκομείων. Όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, τα σταγονίδια που περιέχουν ιούς (μολυσματικά σταγονίδια) διασκορπίζονται στον αέρα και μπορούν να εξαπλωθούν έως και ένα μέτρο και μολύνουν άτομα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση που εισπνέουν αυτά τα σταγονίδια. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί με χέρια μολυσμένα με ιούς της γρίπης. Για να αποφευχθεί η μετάδοση, οι άνθρωποι θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.

Σε εύκρατα κλίματα, οι εποχικές επιδημίες εμφανίζονται κυρίως το χειμώνα, ενώ στις τροπικές περιοχές, η γρίπη μπορεί να εμφανιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, προκαλώντας πιο ακανόνιστα ξεσπάσματα.

Ο χρόνος από τη μόλυνση μέχρι την ασθένεια, γνωστός ως περίοδος επώασης , είναι περίπου 2 ημέρες, αλλά κυμαίνεται από μία έως τέσσερις ημέρες.

Διάγνωση

Η πλειονότητα των περιπτώσεων ανθρώπινης γρίπης διαγιγνώσκονται κλινικά. Ωστόσο, σε περιόδους χαμηλής δραστηριότητας γρίπης και εκτός καταστάσεων επιδημίας, η μόλυνση από άλλους αναπνευστικούς ιούς, π.χ. παθογόνα δύσκολα.

Απαιτείται συλλογή κατάλληλων αναπνευστικών δειγμάτων και εφαρμογή εργαστηριακής διαγνωστικής εξέτασης για τη δημιουργία οριστικής διάγνωσης. Η σωστή συλλογή, αποθήκευση και μεταφορά των αναπνευστικών δειγμάτων είναι το βασικό πρώτο βήμα για την εργαστηριακή ανίχνευση λοιμώξεων από τον ιό της γρίπης. Η εργαστηριακή επιβεβαίωση του ιού της γρίπης από λαιμό, ρινικές και ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις ή αναρρόφηση τραχείας ή πλύσεις πραγματοποιείται συνήθως χρησιμοποιώντας άμεση ανίχνευση αντιγόνου, απομόνωση ιού ή ανίχνευση ειδικού για τη γρίπη RNA με ανάστροφη αλυσιδωτή αντίδραση μεταγραφάσης-πολυμεράσης (RT-PCR).

Τα ταχεία διαγνωστικά τεστ γρίπης (RIDTs) χρησιμοποιούνται σε κλινικά περιβάλλοντα, αλλά έχουν χαμηλότερη ευαισθησία σε σύγκριση με τις μεθόδους RT-PCR και η αξιοπιστία τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες υπό τις οποίες χρησιμοποιούνται.

Θεραπευτική αγωγή

 

Ασθενείς με εποχική γρίπη χωρίς επιπλοκές:

Οι ασθενείς που δεν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με συμπτωματική θεραπεία και συνιστάται, εάν είναι συμπτωματικός, να παραμείνουν στο σπίτι προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης άλλων στην κοινότητα. Η θεραπεία επικεντρώνεται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της γρίπης όπως ο πυρετός. Οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούν τους εαυτούς τους για να ανιχνεύσουν εάν η κατάστασή τους επιδεινώνεται και να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. δυνατόν.

Ασθενείς με σοβαρή ή προοδευτική κλινική ασθένεια που σχετίζεται με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον ιό της γρίπης (δηλαδή κλινικά σύνδρομα πνευμονίας, σήψης ή έξαρσης χρόνιων υποκείμενων νόσων) θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αντιικό φάρμακο το συντομότερο δυνατό.

Πρόληψη

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της νόσου είναι ο εμβολιασμός . Ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια είναι διαθέσιμα και χρησιμοποιούνται για περισσότερα από 60 χρόνια. Η ανοσία από τον εμβολιασμό μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, επομένως συνιστάται ο ετήσιος εμβολιασμός για προστασία από τη γρίπη. Τα ενέσιμα αδρανοποιημένα εμβόλια γρίπης χρησιμοποιούνται συχνότερα σε όλο τον κόσμο.

Μεταξύ των υγιών ενηλίκων, το εμβόλιο της γρίπης παρέχει προστασία, ακόμη και όταν οι ιοί που κυκλοφορούν δεν ταιριάζουν ακριβώς με τους ιούς του εμβολίου. Ωστόσο, μεταξύ των ηλικιωμένων, ο αντιγριπικός εμβολιασμός μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικός στην πρόληψη ασθενειών, αλλά μειώνει τη σοβαρότητα της νόσου και τη συχνότητα εμφάνισης επιπλοκών και θανάτων. Ο εμβολιασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για άτομα υψηλού κινδύνου επιπλοκών της γρίπης και για άτομα που ζουν με ή φροντίζουν τα άτομα υψηλού κινδύνου.

Ο ΠΟΥ συνιστά ετήσιο εμβολιασμό για:

  • έγκυες γυναίκες σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης
  • παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 5 ετών
  • ηλικιωμένα άτομα (ηλικίας άνω των 65 ετών)
  • άτομα με χρόνιες παθήσεις
  • εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Το εμβόλιο της γρίπης είναι πιο αποτελεσματικό όταν οι κυκλοφορούντες ιοί ταιριάζουν καλά με τους ιούς που περιέχονται στα εμβόλια. Λόγω της συνεχούς εξελισσόμενης φύσης των ιών της γρίπης, το Παγκόσμιο Σύστημα Επιτήρησης και Αντιμετώπισης της Γρίπης του ΠΟΥ (GISRS) – ένα σύστημα Εθνικών Κέντρων Γρίπης και συνεργαζόμενων Κέντρων του ΠΟΥ σε όλο τον κόσμο – παρακολουθεί συνεχώς τους ιούς της γρίπης που κυκλοφορούν στους ανθρώπους και ενημερώνει τη σύνθεση της γρίπης εμβόλια δύο φορές το χρόνο.

Για πολλά χρόνια, ο ΠΟΥ έχει ενημερώσει τη σύστασή του για τη σύνθεση του εμβολίου (τριδύναμο) που στοχεύει τους 3 πιο αντιπροσωπευτικούς τύπους ιών που κυκλοφορούν (δύο υποτύπους ιών γρίπης Α και ένας ιός γρίπης Β). Ξεκινώντας από την εποχή της γρίπης του βορείου ημισφαιρίου 2013–2014, συνιστάται ένα 4ο συστατικό για την υποστήριξη της ανάπτυξης τετραδύναμου εμβολίου. Τα τετραδύναμα εμβόλια περιλαμβάνουν έναν 2ο ιό της γρίπης Β επιπλέον των ιών στα τρισθενή εμβόλια και αναμένεται να παρέχουν ευρύτερη προστασία έναντι των λοιμώξεων από τον ιό της γρίπης Β. Ένας αριθμός αδρανοποιημένων εμβολίων γρίπης και ανασυνδυασμένων εμβολίων γρίπης είναι διαθέσιμα σε ενέσιμη μορφή. Το ζωντανό εξασθενημένο εμβόλιο γρίπης διατίθεται ως ρινικό σπρέι.

Η προφύλαξη πριν από την έκθεση ή μετά την έκθεση με αντιιικά φάρμακα είναι δυνατή αλλά εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, π.χ. μεμονωμένους παράγοντες, τον τύπο της έκθεσης και τον κίνδυνο που σχετίζεται με την έκθεση.

Εκτός από τον εμβολιασμό και την αντιική θεραπεία, η διαχείριση της δημόσιας υγείας περιλαμβάνει μέτρα ατομικής προστασίας όπως:

  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών με σωστό στέγνωμα των χεριών
  • Καλή αναπνευστική υγιεινή – κάλυψη του στόματος και της μύτης όταν βήχετε ή φτερνίζεστε, χρησιμοποιώντας χαρτομάντιλα και σωστή απόρριψή τους
  • Πρώιμη αυτοαπομόνωση όσων αισθάνονται αδιαθεσία, πυρετό και άλλα συμπτώματα γρίπης
  • Αποφυγή στενής επαφής με άρρωστα άτομα
  • Αποφυγή επαφής με τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα

 

Καμία δημοσίευση για προβολή