Έρευνα για τη μακροζωία: Δεν ζει περισσότερο εκείνος που τρώει λιγότερο

Με την μακροζωία να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα σε τομείς όπως η διατροφή, η ιατρική, η τεχνολογία, μια νέα έρευνα έρχεται να μας πει ότι η πεποίθηση πως όποιος τρώει λιγότερο ζει περισσότερο, είναι λανθασμένη. Η νέα έρευνα που διεξήχθη από Αυστραλούς επιστήμονες της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Monash ανατρέπει τον ισχυρισμό κάνοντας ευτυχισμένους πολλούς λάτρεις του φαγητού.

Ο ρόλος της χοληστερόλης και της πρωτείνης

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές: «Η μελέτη μας δείχνει ότι μάλλον δεν χρειάζεται να τρώει κανείς λιγότερο για να ζήσει περισσότερα και πιο ποιοτικά χρόνια, αλλά να καταναλώνει μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που να προσαρμόζεται για να είναι σωστά ισορροπημένη». Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύεται στο eLife, σημαντικότατο ρόλο παίζει τόσο η πρωτεϊνη όσο και η χοληστερόλη αφού πειράματα σε φρουτόμυγες έδειξαν ότι η πλούσια σε πρωτεΐνες διατροφή, αναγκάζει τον οργανισμό να δεσμεύσει θρεπτικά συστατικά πολύτιμα για την αναπαραγωγή του είδους. Κάπως έτσι, η χοληστερόλη -συστατικό πολύτιμο για την αναπαραγωγή του είδους- χάνεται από τον οργανισμό που την έχει ανάγκη. Η πρωτεϊνη, λοιπόν, έχει σημαντικό ρόλο αφού μεταβάλλει τη διαθεσιμότητα της χοληστερόλης.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να μεγαλώσουν το προσδόκιμο ζωής στις φρουτόμυγες, ανεβάζοντάς τους την χοληστερόλη ή με φάρμακα που καταστέλλουν την αναπαραγωγική διαδικασία. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Dr, Matthew Piper, η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης μεταφράζεται σε συχνότερη αναπαραγωγή  ενώ η χοληστερόλη μειώνεται ταχύτερα από ό,τι αναπληρώνεται. Ο ανθρώπινος οργανισμός, ωστόσο, παράγει μόνος του τη χοληστερόλη, σε αντίθεση με τις φρουτόμυγες που παίρνουν τη χοληστερόλη μέσω της διατροφής τους.

Διατροφή και γήρανση

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω έρευνα επιχειρεί να εξηγήσει τη σχέση διατροφής και γήρανσης ενώ έρευνες σε άλλους οργανισμούς που καταναλώνουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη θα λειτουργήσει συμπληρωματικά για τα συμπεράσματα των επιστημόνων. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί κάνουν λόγο για μακροζωία αν και μόνο αν η διατροφή είναι ισορροπημένη. Έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα, λοιπόν…

Καμία δημοσίευση για προβολή