Έρευνα σε βάθος για το χειρισμό των εισαγγελικών λειτουργών στη υπόθεση Novartis

Έρευνα σε βάθος για το χειρισμό των εισαγγελέων Διαφθοράς στην πολύκροτη υπόθεση της Novartis, ανατέθηκε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτριο Δασούλα.

Η γενικευμένη έρευνα ξεκίνησε με εντολή της απερχόμενης εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου και αφορά στις σοβαρές καταγγελίες που είδαν και το φως της δημοσιότητας του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, που επόπτευε τους εισαγγελείς Διαφθοράς αλλά παραιτήθηκε καταγγέλοντας μεθοδεύσεις σε βάρος του και προειλημμένες αποφάσεις για δίωξη πολιτικών.

Για την υπόθεση της Novartis, που είχε αποτελέσει τη ναυαρχίδα της κυβερνητικής ατζέντας για τα σκάνδαλα, είχαν εμπλακεί από προστατευόμενους μάρτυρες, δέκα πολιτικοί, μεταξύ των οποίων πρώην πρωθυπουργοί με τη βαριά και ατιμωτική κατηγορία για δωροδοκία, χωρίς να υπάρξουν από τις έρευνες στοιχεία με αποτέλεσμα για κάποιους από αυτούς η υπόθεση να έχει μπεί ήδη στο αρχείο.

Ειδικότερα, διενεργείται διπλή ποινική προκαταρκτική εξέταση με επίκεντρο την υπόθεση της Novartis. Η έρευνα διενεργείται από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα με αφορμή αναφορές και καταγγελίες για την υπόθεση αυτή, τόσο εκ μέρους του κ. Αγγελή όσο και της κυρίας Τουλουπάκη.

Αφορμή αποτέλεσε η αναφορά που είχε καταθέσει ο Ιωάννης Αγγελής ο οποίος επί τρεις μήνες είχε την εποπτεία της εισαγγελίας Διαφθοράς καταγγέλλοντας παρεμβάσεις και ειδικά πολιτικές στο έργο της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.

Λίγες ημέρες πριν από την υποβολή της δεύτερης αναφοράς του Ιωάννη Αγγελή και συγκεκριμένα περί τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, η κυρία Τουλουπάκη είχε καταθέσει αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με την οποία κατήγγειλε μια σειρά από πειθαρχικές και ποινικές συμπεριφορές που φέρονται να έχουν λάβει χώρα τη χρονική περίοδο κατά την οποία είχε την εποπτεία ο Ιωάννης Αγγελής.

Η κυρία Τουλουπάκη αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο Ιωάννης Αγγελής, σε ημέρες που δεν ήταν η ίδια στο γραφείο της, μετέβη στην Εισαγγελία Διαφθοράς και αντέγραψε σε στικάκι από υπολογιστή όλο το αρχείο με τις εκκρεμείς υποθέσεις, γεγονός που σύμφωνα με την κυρία Τουλουπάκη δεν ενέπιπτε στα καθήκοντά του ως εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Κατόπιν των εξελίξεων αυτών, ο κ. Δασούλας αναμένεται να καλέσει όλα τα πρόσωπα που κατονομάζονται στις αναφορές των συναδέλφων του προκειμένου σύμφωνα και με την παραγγελία της κυρίας Δημητρίου να διαπιστώσει εάν έχουν διαρπαχθεί και από ποια συγκεκριμένα πρόσωπα ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις όπως η απόπειρα κατάχρησης εξουσίας και η παραβίαση μυστικότητας της ανάκρισης.

Περισσότερα σε λέξεις

Να υπενθυμίσουμε ότι στις αναφορές του ο Ιωάννης Αγγελής άφηνε σαφείς αιχμές για πολιτικές παρεμβάσεις στην έρευνα για τη Novartis και σκιαγραφούσε το ρόλο που διαδραμάτισε στην όλη υπόθεση ο περιβόητος «Ρασπούτιν». Ακόμη, ο Ιωάννης Αγγελής ανέφερε ότι υπήρχε «σχετική βιασύνη» να ασκηθεί «κάποια ποινική δίωξη, για κάποιους πολιτικούς», να παραπεμφθεί η υπόθεση σε ανακριτή (και μάλιστα χωρίς κλήση σε εξηγήσεις) και «τα υπόλοιπα θα έβρισκε ο ανακριτής». Μάλιστα, στη αναφορά του αυτή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου περιγράφει μια «βιασύνη για fast track άσκηση ποινικής δίωξης, η οποία όπως ανέφερε αποδεικνύονταν και από την «πρόθεση» της κυρίας Τουλουπάκη να πληροφορήσει τους Αμερικάνους στη Βιέννη ότι «…. γύρω στις 20 Δεκεμβρίου θα ασκήσουμε δίωξη κατά τριών πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα κατά των Γεωργιάδη, Λοβέρδου και Σαλμά. …».

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητούσε επίσης πειθαρχική έρευνα για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας εκ μέρους των εισαγγελέων Διαφθοράς, διαχωρίζοντας πλήρως τη θέση του και υποβάλλοντας την παραίτησή του από τη θέση του εποπτεύοντος της εισαγγελίας Διαφθοράς.

Επίσης, από την πρώτη του αναφορά προς την κυρία Δημητρίου (7/1/2019) ο Ιωάννης Αγγελής εξιστορούσε τα όσα έλαβαν χώρα στο ξενοδοχείο της Βιέννης, όπου ο ίδιος η κυρία Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς συναντήθηκαν με στελέχη του FBI, στο πλαίσιο «δικαστικής συνεργασίας» για την υπόθεση της Novartis.

Ωστόσο, μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα υπήρξε δημοσίευμα το οποίο ανέφερε πως ο ίδιος είχε αρνηθεί να παραλάβει στικάκι από τα στελέχη του FBI. Κατά το δημοσίευμα, το ηλεκτρονικό αρχείο περιείχε στοιχεία με τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτικού προσώπου, το οποίο εμπλέκεται στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας. Ένα δημοσίευμα στο οποίο ο Ιωάννης Αγγελής αναφέρει ότι ουδέποτε ο ίδιος αρνήθηκε να παραλάβει κάποιο αρχείο, από τους Αμερικανούς οι οποίοι έτσι και αλλιώς, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, δεν προσκόμισαν κάτι χειροπιαστ στους Έλληνες εισαγγελείς.

Τέλος ο Ιωάννης Αγγελής, υποστηρίζει πως δεν ήταν εκείνος που διέρρευσε τις πληροφορίες προς τον Τύπο, και πως σε βάρος του στήθηκε σκευωρία από άτομο που έχει την ικανότητα να πλάθει σενάρια τύπου Ρασπούτιν. Μάλιστα, αναφέρει πως η δική του στρατηγική για το θέμα της έρευνας σχετικά με τη Νοvartis δεν συμφωνούσε με την ισχύουσα «γραμμή» της εισαγγελίας Διαφθοράς που συνίστατο στο ότι ασκούμε δίωξη στηριζόμενοι στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, στέλνουμε τμήμα της δικογραφίας στον ανακριτή και τα υπόλοιπα τα βρίσκεται ο ανακριτής.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ