F-16 στην Τουρκία: Ο Μπάιντεν υποστηρίζει τον εκσυγχρονισμό του στόλου, λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Γιατί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε «δωράκι» στην Άγκυρα

Μετά τις νέες αναφορές του Τούρκου προέδρου στο αίτημα της Άγκυρας για αγορά νέων μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ, την ικανοποίηση του οποίου συνέδεσε με την ενταξιακή πορεία της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η Ουάσινγκτον έστειλε στον Ερντογάν ένα μήνυμα που θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι διφορούμενο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι «χαιρετίζουμε την απόφαση του Προέδρου Ερντογάν να μεταφέρει τα ενταξιακά πρωτόκολλα της Σουηδίας στο Κοινοβούλιο για επικύρωση» και προσέθεσε ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν «σε μια γρήγορη και θετική ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας (ένταξη της Σουηδίας), το ΝΑΤΟ είναι πιο σημαντικό από ποτέ» υπενθυμίζοντας, παράλληλα, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει ξεκαθαρίσει εδώ και αρκετό καιρό ότι υποστηρίζει τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16 της Τουρκίας.

Βήματα

Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη πως περιμένει βήματα από το αμερικανικό Κογκρέσο για την πώληση μαχητικών αεριωθουμένων F-16 στην Άγκυρα αφού υπέβαλε προς έγκριση στο τουρκικό κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Ως πρόεδρος, έκανα αυτό που μου αναλογούσε, όμως περιμένω και κάτι. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να το περάσουν αυτό (τις πωλήσεις F-16 στην Τουρκία) από το Κογκρέσο τους, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε αυτά τα βήματα ταυτοχρόνως», δήλωσε ο Ερντογάν.

Γιατί, όμως η δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ είναι μάλλον αδιάφορη; Διότι στην ουσία δεν λέει κάτι διαφορετικό από αυτό που μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους επαναλαμβάνει σταθερά η Ουάσινγκτον: ότι ο Τζο Μπάιντεν στηρίζει το αίτημα της Τουρκίας για αγορά 40 νέων και κιτ αναβάθμισης 80 παλιότερων F-16, ωστόσο, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παρακάμψει το Κογκρέσο για να επιταχύνει ή και να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία πώλησης των μαχητικών.

Προτεραιότητες

Από την άλλη, το μπάχαλο που επικρατεί στο Κογκρέσο, το οποίο μοιάζει να αδυνατεί να καταλήξει σε αποφάσεις ακόμα και για τα βασικά (π.χ. να μην… κλείσει η κυβέρνηση) υποχρεώνει την κυβέρνηση Μπάιντεν να θέτει προτεραιότητες, όπως, για παράδειγμα, η συνέχιση της παροχής οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, η οποία έχει μπλοκάρει και μάλιστα με εξαιρετικά δυσεπίλυτο τρόπο στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες πολιτικές πιέσεις θα ασκηθούν για θέματα που «καίνε».

Προφανώς, στην παρούσα φάση ο εκσυγχρονισμός της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας δεν βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Ουάσινγκτον, ενώ αν η Άγκυρα συνεχίσει την παρελκυστική τακτική με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, είναι πιθανό να προκαλέσει και νέα δυσφορία στους πολιτικούς στην Ουάσινγκτον. Οπότε, με απλά λόγια, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε στην Άγκυρα το μήνυμα ότι θα πρέπει να συνεχίσει αυτό που κάνει με τη Σουηδία και για τα υπόλοιπα να επιδείξει… υπομονή.

Καμία δημοσίευση για προβολή