Ο Ερντογάν επιμένει: Στη Βουλή το πρωτόκολλο για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δώστε μας τα F-16

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το ξανασκέφτεται για την πώληση

Σε… πολυμέτωπο αγώνα φαίνεται ότι επιδίδεται η Τουρκία προκειμένου να ανανεώσει τον γερασμένο στόλο της πολεμικής αεροπορίας της. Έτσι, μετά τις συζητήσεις για τα Eurofighter Typhoon, η Άγκυρα επανήλθε στο αίτημά της προς την Ουάσινγκτον για αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Δίνω για να… δίνεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, επανέφερε το θέμα στο προσκήνιο λέγοντας ότι περιμένει βήματα από το αμερικανικό Κογκρέσο για την πώληση μαχητικών F-16 στην Άγκυρα αφού υπέβαλε προς έγκριση στο τουρκικό κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Ως πρόεδρος, έκανα αυτό που μου αναλογούσε, όμως περιμένω και κάτι. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να το περάσουν αυτό (σ.σ. τις πωλήσεις F-16 στην Τουρκία) από το Κογκρέσο τους, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε αυτά τα βήματα ταυτοχρόνως», δήλωσε ο Ερντογάν προς τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση με την οποία επέστρεψε από το Κατάρ, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα της Τουρκίας για την αγορά 40 νέων και 80 κιτ αναβάθμισης παλαιοτέρων F-16 βρίσκεται στο Κογκρέσο των ΗΠΑ εδώ και μήνες, χωρίς, ωστόσο, να προχωρά, παρότι η κυβέρνηση Μπάιντεν διάκειται θετικά. Αμερικανοί πολιτικοί είχαν συνδέσει άμεσα την έγκριση του αιτήματος της Άγκυρας με την προώθησε από πλευράς Ερντογάν προς κύρωση από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση των πρωτοκόλλων ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που συνέβη πριν από μερικές εβδομάδες. Ωστόσο, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής δεν έχει ακόμα προχωρήσει το θέμα και ακόμα δεν φαίνεται πιθανό να τελειώσει πριν το τέλος του έτους, κάτι που συνεχίζει να προκαλεί εκνευρισμό στην Ουάσινγκτον.

Εναλλακτικές

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι για την πώληση των F-16 στην Τουρκία υπάρχουν κι άλλες ενστάσεις στο Κογκρέσο, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση χρήσης τους σε υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου ή σε επιδρομές κατά κουρδικών θέσεων στη Συρία και το Ιράκ, όροι που η Άγκυρα απορρίπτει χωρίς δεύτερη κουβέντα. Σε γενικές γραμμές, οι Αμερικανοί νομοθέτες δεν δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν… εύκολη τη ζωή του Ερντογάν για το ζήτημα αυτό, με αποτέλεσμα η Τουρκία να αναζητά εναλλακτικές, όπως η αγορά Eurofighter Typhoon από τη Βρετανία. Ωστόσο, κι αυτό το σχέδιο μοιάζει δύσκολο, καθώς χρειάζεται η έγκριση της συμπαραγωγού των μαχητικών, Γερμανίας, η οποία έχει καταστήσει σαφές ότι θα ακολουθήσει συγκεκριμένη διαδικασία για το θέμα.

Στο ερώτημα γιατί η Τουρκία κόπτεται τόσο πολύ για την απόκτηση νέων μαχητικών, η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι η Πολεμική Αεροπορία της χώρας χρησιμοποιεί ακόμα τα 54 μαχητικά F-4 Phantom, που έρχονται από τη δεκαετία του 1960, καθώς και μη αναβαθμισμένα F-16, ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που τους επέβαλαν οι ΗΠΑ μετά την απόκτηση από την Άγκυρα του ρωσικού αντιαεροπορικού/αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Οι φόβοι της Τουρκίας είναι ότι αν δεν βρεθεί λύση, ίσως η αεροπορία της καταλήξει σαν αυτή του Ιράν, η οποία «κανιβαλίζει» μαχητικά F-14 προκειμένου να διατηρεί κάποια άλλα σε μάχιμη κατάσταση.

Καμία δημοσίευση για προβολή