Fed: Συγκρατημένη αισιοδοξία για πληθωρισμό 2% – “Αργότερα οι μειώσεις των επιτοκίων”

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) παραμένει επιφυλακτική έναντι της υπερβολικής μείωσης των επιτοκίων ως απάντηση στην πτώση του πληθωρισμού, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να υπονομεύσει την επίτευξη του τελικού στόχου της σταθερότητας των τιμών, δήλωσε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος Φίλιπ Τζέφερσον.

«Πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου τον κίνδυνο της υπερβολικής χαλάρωσης ως απάντηση στις βελτιώσεις στην εικόνα του πληθωρισμού», είπε σε μια ομιλία στο Peterson Institute for International Economics. «Η υπερβολική χαλάρωση μπορεί να οδηγήσει σε στασιμότητα ή σε αναστροφή στην εξέλιξη της αποκατάστασης της σταθερότητας των τιμών».

Ο Τζέφερσον εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τα κάτω παρά την πτώση τον Ιανουάριο και είπε ότι η Fed είναι πιθανό να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια αργότερα φέτος. Οι δηλώσεις απηχούσαν πρόσφατα σχόλια άλλων αξιωματούχων της Fed ότι η κεντρική τράπεζα δεν βιάζεται να μειώσει το κόστος δανεισμού.

Ο Τζέφερσον βλέπει επίσης τρεις βασικούς κινδύνους για τις προοπτικές. Οι καταναλωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να αποδειχθούν πιο ανθεκτικές από ό,τι αναμένει, εμποδίζοντας την πρόοδο στον πληθωρισμό. Οι αγορές πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων θα μπορούσαν να «ταλαιπωρηθούν» από τη διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Η απασχόληση θα μπορούσε να αποδυναμωθεί καθώς η ανάπτυξη εξασθενεί.

«Η αγορά εργασίας μπορεί να αλλάξει δραματικά», είπε απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την ομιλία του. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και πρέπει να προσπαθήσουμε να αξιολογήσουμε τους διάφορους κραδασμούς που μπορούν να πλήξουν την οικονομία και να προσαρμόσουμε ανάλογα την πολιτική».

Ερωτηθείς εάν θα χρειαζόταν «ένα σοκ για την ανάπτυξη» για να αρχίσει η Fed να μειώνει τα επιτόκια, ο Τζέφερσον είπε ότι η τράπεζα εξετάζει το «σύνολο των δεδομένων στην οικονομία» για να κρίνει τη στάση της πολιτικής.

«Θα εξετάσουμε τις αγορές εργασίας, την ανάπτυξη, την παραγωγικότητα, και μετά τον πληθωρισμό», είπε. «Οπότε δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητα ένα πράγμα που θα έπρεπε να δούμε πριν σκεφτούμε να κόψουμε».

Είπε ότι η Fed θα πρέπει να προσπαθήσει να αποφύγει την εκτροπή της πολιτικής προς μια κατεύθυνση – προς τη χαλάρωση, για παράδειγμα – και μετά μια άλλη, προς σύσφιξη, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει αβεβαιότητα που θα δυσκόλευε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να λάβουν οικονομικές αποφάσεις.

Στην ομιλία του, ο Τζέφερσον επανεξέτασε τους προηγούμενους κύκλους χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Το κύριο μάθημα που άντλησε ήταν ότι η Fed έπρεπε να είναι ευκίνητη στην εφαρμογή της πολιτικής.

Συζητώντας αυτό που ο πρώην αντιπρόεδρος της Fed, Άλαν Μπλίντερ , αποκάλεσε την «τέλεια ομαλή προσγείωση» της οικονομίας στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο Τζέφερσον σημείωσε ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) άρχισε να μειώνει τα επιτόκια καθώς μειώθηκαν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και στη συνέχεια τα άφησε αμετάβλητα για τρεις συνεδριάσεις πριν. επανάληψη των περικοπών.

«Η προσεκτική χαλάρωση στον κύκλο χαλάρωσης του Ιουλίου 1995 επέτρεψε στ FOMC να αξιολογήσει τα εισερχόμενα δεδομένα και άλλες πληροφορίες για να βεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός ήταν υπό έλεγχο», είπε.

Σημειώνεται πως οι αξιωματούχοι της Fed θα ενημερώσουν τις προβλέψεις τους για τα επιτόκια και την οικονομία στη συνεδρίασή τους στις 19-20 Μαρτίου. Πριν από αυτή τη συνεδρίαση, ο Πάουελ θα έχει την ευκαιρία να μοιραστεί τις σκέψεις του για τις προοπτικές των επιτοκίων όταν καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου στις αρχές Μαρτίου.

  • Με πληροφορίες από Bloomberg

Καμία δημοσίευση για προβολή