Φυσικό αέριο: Συμφωνία στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, στα 180 ευρώ/MWh το πλαφόν στην τιμή του, ικανοποίηση στην Αθήνα

Εντός του εύρους που είχε θέσει (και) η Αθήνα κινείται το πλαφόν στην χρονδρική τιμή του φυσικού αερίου, που συμφωνήθηκε μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις στην κρίσιμη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Ανώτατο όριο τα 180 ευρώ

Μπορεί να χρειάστηκαν πολλές διαβουλεύσεις, έντονο παρασκήνιο και μεγάλες εκατέρωθεν πιέσεις, ωστόσο, τελικά, η ΕΕ κατάφερε να κάνει ένα κρίσιμο βήμα στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με τους συναρμόδιους υπουργούς να συμφωνούν σε πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου το οποίο θα ενεργοποιείται αν οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF υπερβαίνουν επί τριήμερο τα 180 ευρώ/MWh, πολύ χαμηλότερα από τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είχαν προταθεί αρχικά τον περασμένο μήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και από τη συμβιβαστική πρόταση της Τσεχικής προεδρίας για 220 ευρώ/MWh.

Οι λεπτομέρειες και οι εξαιρέσεις

Με βάση τη συμφωνία, ο «μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς» φυσικού αερίου θα ενεργοποιηθεί αν οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF υπερβαίνουν επί τριήμερο τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα και εφόσον η διαφορά τιμής με τις παγκόσμιες τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι μεγαλύτερη από 35 ευρώ. Η διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού καθορίζεται στον ένα χρόνο, ενώ σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του σε κάποιο hub οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις τις αγορές, η Επιτροπή μπορεί να εξαιρεί ορισμένα παράγωγα από την εφαρμογή του.

Σε ισχύ από 15 Φεβρουαρίου

Όπως έγινε γνωστό, η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από τις 15 Φεβρουαρίου, ενώ νωρίτερα ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι υπουργοί βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία, προσθέτοντας ότι ότι υπάρχει ενισχυμένη πλειοψηφία όσον αφορά το πλαφόν και τώρα αναζητείται η κοινή τομή για να συμφωνήσουν η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες. Από την πλευρά του, ο Ούγγρος υπουργός Ενέργειας Πέτερ Σιγιάρτο ανέφερε πως εννέα χώρες (μεταξύ τους η Ουγγαρία και η Γερμανία) δεν είναι σύμφωνες με το προτεινόμενο πλαφόν.

Σκρέκας: Ιστορική απόφαση

Μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, ο Κώστας Σκρέκας δήλωσε ότι «σήμερα η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μια απόφαση υπέρ των πολιτών της. Χρειάστηκαν 9 μήνες από τη μέρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε πρώτος την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την Ε.Ε. Το σημερινό αποτέλεσμα δεν ήρθε τυχαία και χωρίς κόπο. Αποτελεί προϊόν συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλαμε όλο αυτόν τον καιρό αλλά και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που – για μια ακόμη φορά – επέδειξαν τα κράτη- μέλη, προκειμένου η Ενωμένη Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Η Ελλάδα αποδείχθηκε ακόμα μια φορά πρωτοπόρα στις κοινές πολιτικές των κρατών – μελών, ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Σήμερα, κάναμε το χρέος μας απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες».

Ικανοποίηση στην Αθήνα

Η απόφαση αυτή προφανώς ικανοποιεί την Αθήνα, καθώς, μετά το τέλος των εργασιών της τελευταίας Συνόδου Κορυφής την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει αισιόδοξος ότι στις 19 Δεκεμβρίου οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα κατέληγαν πράγματι σε μία απόφαση για την επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου η οποία, μάλιστα, «θα είναι εναρμονισμένη με τις ελληνικές επιδιώξεις». Σημειώνεται, δε, ότι εδώ και κάποιες μέρες η τιμή του φυσικού αερίου πέφτει σημαντικά κάτω από το όριο των 180 ευρώ/MWh, ενδεχομένως και λόγω της αποφασιστικότητας για την υιοθέτηση πλαφόν από την ΕΕ.

Καμία δημοσίευση για προβολή