Γαλλία: Σήμερα το ντιμπέιτ Μακρόν με Λεπέν. «Κλειδί» οι αριστεροί ψηφοφόροι. Τί θα κρίνει τις εντυπώσεις. Τα στοιχήματα και οι προκλήσεις των δύο

Μακρόν Λεπέν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν θα βρεθούν αντιμέτωποι σήμερα Μεγάλη Τετάρτη σε μια συζήτηση που θα μπορούσε να είναι καθοριστική ενόψει της σκληρής εκλογικής κούρσας που θα καθορίζει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η Λεπέν πίσω από τον Μακρόν στις δημοσκοπήσεις 

Η Λεπέν, η οποία βρίσκεται πίσω από τον Μακρόν στις δημοσκοπήσεις λίγα 24ωρα πριν την ψηφοφορία της Κυριακής, καλείται να δείξει ότι έχει το «ανάστημα» να γίνει πρόεδρος, σχολιάζει το Reuters, ενώ θα πρέπει να πείσει περισσότερους ψηφοφόρους ότι δεν πρέπει να φοβούνται να δουν την ακροδεξιά στην εξουσία.

«Ο φόβος είναι το μόνο επιχείρημα υπέρ της παραμονής του σημερινού προέδρου στην εξουσία με κάθε κόστος», είπε η Λεπέν σε νέο προεκλογικό κλιπ τη Μεγάλη Τρίτη, κατηγορώντας τον Μακρόν για μοιρολατρία, όσον αφορά το τη θέση του για το τι θα σήμαινε μια ακροδεξιά προεδρία για τη Γαλλία.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Μακρον 

Για τον Μακρόν, ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι να μην εμφανιστεί αλαζόνας, κάτι που πολλοί ψηφοφόροι του καταλογίζουν, καθώς «βλέπει» τρύπες στα πολιτικά σχέδια της Λεπέν και επιδιώκει να «αξιοποιήσει» την πενταετή εμπειρία του στην εξουσία.

«Οι Γάλλοι τη βλέπουν τώρα ως πιθανή πρόεδρο, σε αντίθεση με το 2017. Τώρα εναπόκειται σε εμάς να αποδείξουμε ότι θα είναι κακή πρόεδρος», ανέφερε πηγή κοντά στον Μακρόν, που επικαλείται το Reuters, προσθέτοντας ότι «θα αντικρούσει το σχέδιό της και θα αποδείξει ότι είναι ασυνεπής και μη ρεαλιστική».

Η συζήτηση, η οποία ξεκινά στις 21:00 ώρα Ελλάδας, θα είναι η μοναδική μεταξύ των δύο υποψηφίων. Όταν ο Μακρόν και η Λεπέν βρέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωποι για τη θέση του προέδρου, το 2017, η συζήτηση απέβη καταστροφική για την ευρωσκεπτικιστή υποψήφια, η οποία έχει επίσης ταχθεί κατά της μετανάστευσης.

Μπέρδεψε τις σημειώσεις της και έχασε τη θέση της, ενώ η συζήτηση επέτρεψε σε έναν τότε σε μεγάλο βαθμό μη δοκιμασμένο Μακρόν να πείσει τους ψηφοφόρους ότι ήταν ικανός να γίνει πρόεδρος. Πολλά έχουν αλλάξει από τότε.

Ανεργία, Πούτιν και πληθωρισμός

Το αποτέλεσμα των εκλογών σήμερα θεωρείται ότι παραμένει πιο ανοιχτό, με το προβάδισμα του κεντρώου, φιλοευρωπαίου προέδρου στις δημοσκοπήσεις πολύ μικρότερο σε σχέση με το 2017.

Ο Μακρόν βρίσκεται ήδη στην εξουσία πέντε χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι η Λεπέν μπορεί να του επιτεθεί με βάση το ιστορικό του. Μπορεί επίσης να τα πάει καλύτερα από ό,τι στη συζήτηση του 2017, την οποία η ίδια αποκάλεσε αποτυχία, ενώ θα ήταν δύσκολο για τον Μακρόν να επαναλάβει απόδοση νοκ-άουτ.

Πάντως, ο Μακρόν θα έχει και πλεονεκτήματα σε αυτή τη συζήτηση, τη μοναδική άμεση αντιπαράθεση μεταξύ των δύο, καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Με τον ακροδεξιό Ερίκ Ζεμούρ πλέον εκτός παιχνιδιού, η Λεπέν έχασε έναν αντίπαλο που την έκανε να φαίνεται λιγότερο ριζοσπαστική, συγκριτικά, και αυτό την έχει χτυπήσει στις δημοσκοπήσεις.

Σε χαμηλό 13 ετών η γαλλική οικονομία

Επιπλέον, η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλό 13 ετών και η γαλλική οικονομία έχει ξεπεράσει τις επιδόσεις των άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών – ακόμα και αν ο πληθωρισμός «τσιμπάει».

Και ενώ έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό μέχρι στιγμής να το υποβαθμίσει, η Λεπέν έχει στο παρελθόν εκφράσει τον θαυμασμό της για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Και για τους δύο, η προσπάθεια να κερδίσουν τους αριστερούς ψηφοφόρους θα είναι το κλειδί.

Ενώ το στρατόπεδο της Λεπέν προσπαθούσε τις τελευταίες ημέρες να εξηγήσει το σχέδιό του για την απαγόρευση της χιτζάμπ σε όλους τους δημόσιους χώρους, για τον Μακρόν, μια πρόταση για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης τον αφήνει εκτεθειμένο.

Και οι δύο έχουν χαλαρώσει την εκστρατεία ενόψει της συζήτησης. Όμως, ενώ η Λεπέν λέγεται ότι επικεντρώνεται στην προετοιμασία για αυτό, πηγές από την ομάδα του Μακρόν επισημαίνουν ότι «ο πρόεδρος εξακολουθεί να εργάζεται και δεν έχει πάρει ούτε μια ολόκληρη μέρα άδεια για να προετοιμαστεί για τη συζήτηση».

«Το να είσαι πρόεδρος δεν είναι δουλειά μερικής απασχόλησης», ανέφερε στο Reuters σύμβουλος της εκστρατείας.

Καμία δημοσίευση για προβολή