GCAP: Η Ιαπωνία έκανε πίσω και θα επιτρέψει την πώληση του μαχητικού 6ης γενιάς και σε τρίτες χώρες

Ιαπωνία: Θα επιτρέψει την πώληση του stealth 6ης γενιάς σε τρίτες χώρες

Σε μια κίνηση με ιδιαίτερη σημασία, η Ιαπωνία αποφάσισε να άρει σημαντικούς περιορισμούς για την πώληση στρατιωτικών εξοπλισμών σε τρίτες χώρες και πιο συγκεκριμένα για το stealth μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων 6ης γενιάς, που βρίσκεται επί του παρόντος υπό ανάπτυξη σε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία.

Συμφωνία

Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι τρεις χώρες υπέγραψαν συμφωνίες για τη δημιουργία ενός κοινού οργανισμού και βιομηχανικού ομίλου που θα στοχεύει στην αποτελεσματική ανάπτυξη προηγμένων αεροσκαφών νέας γενιάς υπό την αιγίδα του προγράμματος GCAP (Global Combat Air Programme). Tα stealth αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων νέας γενιάς του GCAP αναμένεται να αντικαταστήσουν τα Eurofighter Typhoon που υπηρετούν στην βρετανική και ιταλική πολεμική αεροπορία, καθώς επίσης και τα Mitsubishi F-2 που διαθέτουν οι ιαπωνικές αεροπορικές δυνάμεις.

Η Ιαπωνία προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να αλλάξει μια πολιτική δεκαετιών, που επιβλήθηκε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σχετικά με την απαγόρευση εξαγωγών οπλικών συστημάτων σε τρίτες χώρες. Η απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης να «χαλαρώσει» τους περιορισμούς αυτούς προκάλεσε αρχικά τις αντιδράσεις όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και του μικρότερου εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού, ωστόσο ο Πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα είναι κατηγορηματικός για τον θετικό αντίκτυπο που θα έχει η πρωτοβουλία αυτή στην ιαπωνική οικονομία και αμυντική βιομηχανία.

Ορόσημο

Εξάλλου, εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανάπτυξης του F-X έχουν ταχθεί υπέρ των εξαγωγών του αεροσκάφους έκτης γενιάς σε τρίτες χώρες, αφού έτσι θα μπορέσουν να καλύψουν το κόστος ανάπτυξης και παραγωγής του. Έτσι, την περασμένη Παρασκευή επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για την αναθεώρηση των περιορισμών στην εξαγωγή του F-X, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου για την οποιαδήποτε συμφωνία πώλησης των υπερσύγχρονων αεροσκαφών και αφετέρου την απαγόρευση προμήθειάς τους από εμπόλεμες χώρες.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να δημοσιευτούν περισσότερες πληροφορίες για τη νομοθετική πρωτοβουλία που αποτελεί ορόσημο για την πολιτική και συνταγματική ιστορία της Ιαπωνίας. Σημειώνεται ότι η Σαουδική Αραβία έχει εκφράσει τη διάθεση να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανάπτυξης του μαχητικού 6ης γενιάς, ωστόσο, μέχρι σήμερα το Τόκιο εξέφραζε αντιρρήσεις για αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι θα περιπλέξει τις συζητήσεις σχετικά με το ποιες χώρες επιτρέπεται να αγοράσουν τα αεροσκάφη και ότι η παρουσία ενός ακόμη μέλους σε αυτό το στάδιο του προγράμματος θα καθυστερούσε την παραγωγή του μαχητικού.

Καμία δημοσίευση για προβολή