Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι η Γαλλία ετοιμάζεται να στείλει 2.000 στρατιώτες στο Κίεβο

Ουκρανία: Η Γαλλία ετοιμάζεται να στείλει 2.000 στρατιώτες στο Κίεβο

Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας SVR, δήλωσε  ότι οποιοσδήποτε Γάλλος στρατιωτικός σταλθεί στην Ουκρανία για να βοηθήσει στον πόλεμο κατά της ρωσικής εισβολής θα είναι στόχος προτεραιότητας για τα ρωσικά στρατεύματα, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Νόμιμος στόχος»

Η ρωσική πλευρά ισχυρίστηκε ότι έχει πληροφορίες ότι η Γαλλία προετοιμάζει ένα στρατιωτικό απόσπασμα 2.000 στρατιωτών που θα σταλεί στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον αρχηγό της ρωσικής εξωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο γαλλικός στρατός «φοβάται ότι μια τόσο μεγάλη στρατιωτική μονάδα δεν μπορεί να μεταφερθεί και να τοποθετηθεί στην Ουκρανία απαρατήρητη». «Αυτό (σ.σ. ένα γαλλικό απόσπασμα στρατιωτών) θα γίνει προτεραιότητα και νόμιμος στόχος για επιθέσεις από τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει την τύχη όλων των Γάλλων που έχουν έρθει ποτέ στο έδαφος του ρωσικού κόσμου με ξίφος», είπε ο Ναρίσκιν.

Υπενθυμίζεται ότι Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στα τέλη Φεβρουαρίου πως δεν μπορεί να «αποκλειστεί» η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων κρατών της Δύσης στην Ουκρανία, έπειτα από σύνοδο με άλλους ευρωπαίους ηγέτες στο Ελιζέ. Επίσης, στη συνέχεια το Παρίσι άφησε να εννοηθεί ότι οι στρατιώτες αυτοί δεν θα συμμετείχαν σε επιχειρήσεις, αλλά θα βοηθούσαν, π.χ. στην αποναρκοθέτηση ή σε άλλες επικουρικές εργασίες. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι σχεδόν όλες οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά και ο γ.γ. της συμμαχίας, είχαν αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς θα δικαίωνε τον ισχυρίσμό της Μόσχας ότι στην Ουκρανία το ΝΑΤΟ διεξάγει «πόλεμο δι’ αντιπροσώπων» με τη Ρωσία.

Ο Πούτιν ζητά βοήθεια από την FSB

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), τον κύριο διάδοχο της KGB της σοβιετικής εποχής, να βοηθήσει τις ρωσικές εταιρείες να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις και να επεκτείνουν την επιρροή τους σε νέες αγορές σε όλο τον κόσμο. Σε μια προσπάθεια να πλήξει τη ρωσική οικονομία και να αναγκάσει τον Πούτιν να αλλάξει πορεία, η Δύση επέβαλε στη Ρωσία τις αυστηρότερες κυρώσεις που έχει επιβάλει ποτέ, λίγο αφότου το Κρεμλίνο διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Ο Πούτιν, ωστόσο, λέει ότι η οικονομία της Ρωσίας εν καιρώ πολέμου έχει αναπτυχθεί παρά τις κυρώσεις, με την κατασκευή βλημάτων πυροβολικού να ξεπερνά κατά πολύ την αντίστοιχη της Δύσης και τη ρωσική οικονομία να σημειώνει πέρυσι ανάπτυξη 3,6%. Σε ομιλία του στην ετήσια συνάντηση της κατασκοπευτικής υπηρεσίας FSB στη Λουμπιάνκα στο κέντρο της Μόσχας, μετά τη σαρωτική νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, ο Πούτιν είπε ότι οι κατάσκοποί της θα πρέπει να συνεργαστούν με άλλες υπηρεσίες για να αυξήσουν την ασφάλεια του τραπεζικού και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Είπε στο FSB «να παράσχει στήριξη στις εταιρείες μας που αναπτύσσονται ενεργά παρά τα εμπόδια που τους θέτουν και οι οποίες εξερευνούν νέες αγορές αλλά αντιμετωπίζουν ανοιχτά εχθρικές ενέργειες» από τη Δύση. «Ναι, μας δημιουργούν προσωρινά προβλήματα», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι μίλησε στην κυβέρνηση για το πώς οι κυρώσεις επηρέασαν ορισμένα μεγάλα έργα. «Αλλά όλα, φυσικά, θα γίνουν ούτως ή άλλως», υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος.

Καμία δημοσίευση για προβολή