Γερμανία: Τελικά ο Λίντνερ έκανε την «κωλοτούμπα» – Αναστολή για 4η χρονιά στο «φρένο» του χρέους

Στην αναστολή της εφαρμογής του περίφημου «φρένου» του χρέους για άλλον ένα χρόνο, τον τέταρτο συνεχόμενο, αναγκάστηκε να προχωρήσει η Γερμανία. Η ανακοίνωση έγινε με… βαριά καρδιά από τον σκληροπυρηνικό υπουργό Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν από τους ισχυρότερους υπέρμαχους της αποκατάστασης του μέτρου από τη νέα χρονιά, ώστε να… συμμαζευτούν και πάλι τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας. Μάλιστα, δημοσιεύματα, όπως χαρακτηριστικά του Bloomberg, έκαναν λόγο για «εξευτελιστική» υπαναχώρηση του προέδρου των Φιλελευθέρων.

Η έκτακτη κίνηση για την άρση του λεγόμενου « φρένου χρέους » θα είναι μέρος του αναθεωρημένου προϋπολογισμού του 2023 που ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ σχεδιάζει να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου του την Πέμπτη. Λόγω της δικαστικής απόφασης, ο Lindner πρέπει να δικαιολογήσει αναδρομικά τουλάχιστον 37 δισεκατομμύρια ευρώ (40,3 δισεκατομμύρια δολάρια) νέου χρέους εκτός προϋπολογισμού που προορίζονται για να ελαφρύνουν το βάρος των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στα νοικοκυριά και τους καταναλωτές στη Γερμανία.

Θυμίζουμε ότι το «φρένο» ανεστάλη λόγω της πανδημίας και της πρόθεσης των αρχών να «ανοίξουν» τα… σεντούκια για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ενώ πήρε και νέα παράταση με αφορμή την ενεργειακή κρίση που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ωστόσο, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί ανατράπηκαν και πάλι αιφνιδιαστικά, μετά την προ ημερών απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης στη Γερμανία που έκρινε παράνομη και καταχρηστική την μεταφορά ενός μεγάλου πακέτου δανειοδοτήσεων ύψους 60 δισ. ευρώ που δεν είχαν αξιοποιηθεί από τον προϋπολογισμό της πανδημίας στο νέο ταμείο πράσινης μετάβασης (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Η απόφαση όχι μόνο «πάγωσε» δεκάδες φιλόδοξα project που θα χρηματοδοτούνταν από το συγκεκριμένο ταμείο δημιουργώντας μια «τρύπα» ύψους 60 δισ. ευρώ, αλλά δημιούργησε και ένα νομικό δεδομένο που θα μπορούσε να ανατρέψει και άλλα σχέδια δαπανών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αδυνατώντας τρόπο να καλύψει γρήγορα την «τρύπα» που δημιουργήθηκε, η κυβέρνηση στη Γερμανία αναγκάστηκε χθες να αναβάλει την προγραμματισμένη για την ερχόμενη εβδομάδα ψήφιση του προϋπολογισμού του 2024. Και τελικά σήμερα οδηγήθηκε στο… απονενοημένο βήμα της αναστολής για άλλη μια χρονιά του «φρένου» του χρέους, εξέλιξη που μέχρι πρόσφατα θεωρείτο αδιανόητη!

Ο γερμανικός Τύπος έκανε λόγο για συσκέψεις επί συσκέψεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, αλλά και ειδικών για να βρεθεί έτερη λύση, που τελικά… δεν βρέθηκε! Μάλιστα φαίνεται πως η πιο έντονη συζήτηση είχε να κάνει με τις δαπάνες που αφορούν τις επιδοτήσεις ρεύματος και τα μέτρα ενεργειακής στήριξης, συνολικής αξίας 37 δισ. ευρώ, όπως φάνηκε και τις δηλώσεις Λίντνερ.

«Πρέπει πλέον να θέσουμε τις δαπάνες, κυρίως το φρένο για τις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου σε μια ασφαλή συνταγματική βάση» περιορίστηκε να πει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, εξηγώντας ότι πλέον τα έκτακτα μέτρα και οι δανειοδοτήσεις θα τεθούν υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που δημιούργησαν οι ανώτατοι δικαστές της Καρλσρούης.

Με την αναστολή του «φρένου», η κυβέρνηση θα μπορεί να έχει και πάλι το δικαίωμα να προχωρήσει σε μεγαλύτερα επίπεδα δανεισμού την επόμενη χρονιά. Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε άμεσα την αντίδραση της γερμανικής αγοράς ομολόγων με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να εκτοξεύεται κατά έξι μονάδες βάσης, στο 2,62%.

«Μπορούμε να συζητήσουμε για το 2024, αλλά και για τα επόμενα χρόνια, όταν θα έχουμε διασφαλίσει νομικά μια σταθερά συνταγματικά κατάσταση» ξεκαθάρισε ο Λίντνερ. Μάλιστα, δημοσιεύματα υποστήριξαν ότι ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει ένα νέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2024, ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Ο Lars Klingbeil , συναρχηγός του κόμματος SPD του Scholz, φέρεται να είπε την Πέμπτη ότι είναι «πολιτικά δικαιολογημένη» η αναστολή του φρένου του χρέους για φέτος και ζήτησε να αρθεί και το επόμενο έτος.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt, είπε ότι η κατάσταση στη Γερμανία μετά την πανδημία, η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή το καθιστούν απαραίτητο.

Οι περιορισμοί δανεισμού ενσωματώνονται στο σύνταγμα της Γερμανίας, αλλά μπορούν να παραμεριστούν προσωρινά σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης.

  • Με πληροφορίες από Bloomberg και Reuters

Καμία δημοσίευση για προβολή