Γερμανικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα εξοπλίζεται, η Τουρκία «στριμώχνεται» και ποιο οπλικό σύστημα θεωρείται ότι θα «αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού»

Γερμανικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα εξοπλίζεται, η Τουρκία «στριμώχνεται»

Στο ευρύ εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, στη σημασία που αυτό έχει για τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο, στις αντιδράσεις της Τουρκίας, αλλά και σε έναν παράγοντα που μπορεί να αλλάξει τα πάντα, αναφέρεται ένα από τα πλέον έγκυρα γερμανικά ΜΜΕ.

Νέος πυλώνας στο ΝΑΤΟ

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η Handelsblatt με τίτλο «Νέα μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και πολεμικά πλοία – η Ελλάδα εξοπλίζεται» αναφέρεται στο εκτεταμένο αμυντικό πρόγραμμα της χώρας. Ξεκινώντας από την προμήθεια των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι «τον επόμενο χρόνο η Ελλάδα θέλει να επταπλασιάσει τις δαπάνες για εξοπλισμούς σε σχέση με το 2020. Αυτό προβλέπει το σχέδιο προϋπολογισμού που ενέκρινε το Σάββατο το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει απλώς να εξοπλίσει τη χώρα του απέναντι στην όλο και πιο επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας. Η Ελλάδα σκοπεύει να εδραιωθεί ως ένας νέος πυλώνας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ανταγωνιζόμενη την Τουρκία, η οποία ολοένα και περισσότερο αντιμετωπίζεται ως προβληματικός εταίρος, λόγω της εριστικής πολιτικής του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Μητσοτάκης υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία και αυτό όχι μόνο για ανιδιοτελείς λόγους. Και οι δύο χώρες περιμένουν επικερδή συμβόλαια με την Αθήνα».

Οι αντιδράσεις της Τουρκίας

Ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας τονίζει ότι «η παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών είναι μόνο η αρχή. Ο αμερικανικός εξοπλιστικός όμιλος Lockheed Martin συνεργάζεται με την Hellenic Aerospace για τον εκσυγχρονισμό 84 παλαιότερων μαχητικών τύπου F-16. Επιπλέον, η Lockheed Martin ελπίζει σε μία ακόμη ελληνική παραγγελία για το πιο σύγχρονο αεροσκάφος της, το αόρατο από τα ραντάρ F-35. Αλλά και στη θάλασσα η Ελλάδα εξοπλίζεται. Το 2025 το πολεμικό ναυτικό προμηθεύεται δύο φρεγάτες Belharra από τον γαλλικό όμιλο Naval. Ένα τρίτο πολεμικό πλοίο ακολουθεί το 2025».

Το δημοσίευμα αναφέρεται όμως και στις αντιδράσεις της Τουρκίας: «Όσο οξύνεται η νομισματική και οικονομική κρίση στην Τουρκία, τόσο πιο επιθετικός γίνεται ο τόνος στην Άγκυρα. Την περασμένη εβδομάδα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι “αν χρειαστεί, η Τουρκία θα προασπίσει τα συμφέροντά της στο πεδίο της μάχης”. (…) Σύμφωνα με εκτιμήσεις δυτικών αναλυτών, με τα νέα πολεμικά αεροσκάφη η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει υπεροπλία στο Αιγαίο. Ειδικά μία ενδεχόμενη προμήθεια των F-35 θα ήταν αυτό που αποκαλείται gamechanger».

Τα νεύρα του Ακάρ

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία δεν μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό της για την αμυντική, αλλά και πολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, σε παραληρηματική ομιλία του στη στρατιωτική ακαδημία της χώρας, εκτόξευσε απειλές κατά της Ελλάδας, βάζοντας στο επίκεντρο το Καστελλόριζο.  Όσον αφορά στους εξοπλισμούς, ο Ακάρ προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις λέγοντας: «Με κάποιες επιδείξεις εξοπλισμού, διότι αυτό που κάνουν δεν είναι κούρσα εξοπλισμών αλλά επίδειξη εξοπλισμού, προσπαθούν να αποκτήσουν υπεροχή απέναντι στην Τουρκία όμως εμείς τονίζουμε πως αυτός είναι μάταιος κόπος. Επίσης, ενώ είμαστε μέσα στο NATO, προσπαθούν να κάνουν κάποια πράγματα με νέες συμμαχίες. Αυτά είναι τεχνητά πράγματα».

Παράλληλα, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τα μαξιμαλιστικά σχέδια Ερντογάν, ο Ακάρ σημείωσε: «Σε απόσταση 1950 μέτρων βρίσκεται το Καστελλόριζο. 1950 μέτρα! Ένας σπουδαστής της στρατιωτικής ακαδημίας μπορεί να φτάσει εκεί κολυμπώντας. Σε μας η κανονική κολύμβηση είναι 2000 μέτρα στην ακαδημία. Μιλάμε για ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Για το νησί αυτό διεκδικούν θαλάσσια περιοχή ευθύνης 40.000 τ.μ. Ισχυρίζονται… Όταν λέμε όχι σε αυτό μας χαρακτηρίζουν ως “επεκτατικούς”. Περιμένουμε να καταλάβουν πως με τέτοιες ενέργειες και τέτοια ρητορική δεν θα φτάσουν πουθενά».

Καμία δημοσίευση για προβολή