Γιατί Ε.Ε και ΗΠΑ ήθελαν Ελλάδα και Τουρκία στο τραπέζι – “Οι διερευνητικές ενίσχυσαν τη θέση της Ελλάδας διεθνώς” λέει η Αθήνα :Τα επτά επιχειρήματα που επικαλείται το Μαξίμου

διερευνητικές επαφές

Η έναρξη διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία ύστερα από 5 χρόνια, σίγουρα είναι γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Γιατί Ε.Ε και ΗΠΑ ήθελαν Ελλάδα και Τουρκία στο τραπέζι

Η επανέναρξη των συνομιλιών είναι κάτι που διακαώς ήθελαν και οι ευρωπαίοι εταίροι μας και οι πέραν του Ατλαντικού, καθώς και οι δύο πιστεύουν ότι η άμβλυνση των διαφορών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, βγάζει και τους ίδιους από τη δύσκολη θέση να ταχθούν υπέρ της μιας ή της άλλης χώρας.

  • Γιατί στη διεθνή πολιτική σκηνή τα πράγματα δεν είναι τόσο καθαρά για την Ελλάδα όσο είναι οι σχέσεις της χώρας μας με την Γαλλία.

Το είδαμε άλλωστε στις Συνόδους κορυφής αλλά και όταν ο Γερμανός ΥΠΕΞ, έχοντας πιεί το αμίλητο νερό, δεν έβγαλε άχνα όταν παρουσία του ο Τούρκος ομόλογός του απειλούσε με πόλεμο την Ελλάδα αν δεν συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις του Τούρκου Πασά.

Στην Αθήνα βέβαια ο κ. Μητσοτάκης εκτός από την κριτική της αντιπολίτευσης για την έναρξη και πάλι των διαπραγματεύσεων είχε και την αμφισβήτηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την τακτική που ακολουθεί.

Ο στόχος της Αθήνας 

Με κατηγορηματικό τρόπο τόσο ο πρωθυπουργός όσο και συνεργάτες του τόνιζαν ότι οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις, ούτε έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.

Καθώς και ότι στόχος των συνομιλιών είναι να εξευρεθεί ένα σημείο σύγκλισης, για να οδηγηθούμε ενδεχομένως σε διαπραγματεύσεις για το ένα και μοναδικό θέμα που μας απασχολεί είναι εδώ και δεκαετίες με την Τουρκία, το οποίο προκάλεσε και την πρόσφατη ένταση. Αυτό της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Ο κ. Μητσοτάκης και σε συνεντεύξεις του και σε δηλώσεις του έχει επισημάνει ότι καμία συζήτηση δεν αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας μας. Ενώ πηγές του ΥΠΕΞ σημείωναν με νόημα ότι «η Ελλάδα προσήλθε στις συζητήσεις με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, αλλά δίχως αφέλεια».

Εκτίμηση πάντως της κυβέρνησης είναι ότι με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών η θέση της χώρας μας ενισχύεται διεθνώς, ενώ δικαιώνονται οι μέχρι σήμερα χειρισμοί της.

Τα επτά επιχειρήματα της Αθήνας :

  • Από την αρχή η Ελλάδα είχε συμπυκνώσει τη θέση της στη φράση -που κατ’ επανάληψη διατύπωσε ο Πρωθυπουργός- «σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις». Και έτσι ακριβώς έγινε
  • Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών αποτελεί συνέχιση από το σημείο που διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016 και θα έχουν ως αντικείμενο την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
  • Στο τελευταίο διάστημα, η Ελλάδα-αποδεικνύοντας έμπρακτα την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα στη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας- προχώρησε σε συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο. Συμφώνησε, επίσης, στην έναρξη διαβουλεύσεων με την Αλβανία για την από κοινού παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

  • Στο ίδιο αυτό διάστημα η χώρα μας πέτυχε μια σειρά αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που υιοθετούν τις ελληνικές θέσεις, εκφράζουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο και στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι, σε περίπτωση που συνεχίσει την προκλητικότητα, θα υπάρχει ευρωπαϊκή αντίδραση με οικονομικές συνέπειες.
  • Ασκώντας ενεργητική εξωτερική πολιτική η Ελλάδα πέτυχε, στο ίδιο διάστημα, ένα πλέγμα συμφωνιών με χώρες του Αραβικού κόσμου και της Ανατολικής Μεσογείου, που ενισχύουν την περιφερειακή της θέση.
  • Η Κυβέρνηση προχώρησε -με νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή- και ψηφίζεται στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου. Διακηρύσσοντας ταυτόχρονα -όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 1 του νόμου- ότι «επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της».
  • Στο ίδιο αυτό διάστημα, η Κυβέρνηση ανέπτυξε δράσεις για την άμεση ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Χθες, μάλιστα -αφού ήδη έχει κυρωθεί από τη Βουλή- προχώρησε -ανάμεσα στα άλλα- στην υπογραφή συμφωνίας για την αγορά μιας μοίρας 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών «Rafale».

Η αμφισβήτηση αντιπολίτευσης – Σαμαρά 

Σε αυτήν την επιχειρηματολογία, ωστόσο, πέρα από την αμφισβήτηση της αντιπολίτευσης και του κ. Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης γίνεται δέκτης και μιας εσωκομματικής, εκ των δεξιών, κριτικής. Η κριτική αυτή θα ήθελε απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και στις διεκδικήσεις του Ερντογάν, η Ελλάδα να θέσει κι αυτή σειρά διεκδικήσεων που αφορούν στις περιουσίες των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της κυριαρχίας του Πατριαρχείου, της Σχολής της Χάλκης, των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Ίμβρου και της Τενέδου αλλά και την απομάκρυνση της Στρατιάς της Σμύρνης από τα παράλια του Αιγαίου, ως αντιστάθμισμα της απαίτησης της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Θέσεις, οι οποίες για ευνόητους λόγους θα ήταν αδύνατο να προστεθούν στην εθνική ατζέντα.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή