“Συνεργασία ή πόλεμος” το μήνυμα της Κίνας στον Μπάιντεν – Η παραίνεση του Λευκού Οίκου για υπομονή και το στρατηγικό δίλημμα της Ε.Ε.

ΗΠΑ ΚΙΝΑ

Πριν κλείσει ένα δεκαήμερο από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, η Κίνα έσπευσε να στείλει μήνυμα στην Ουάσιγκτον ότι οι δρόμοι είναι δύο : Της συνεργασίας ή του πολέμου σε πολλαπλά επίπεδα. “Ο Μπάιντεν θα προσεγγίσει με υπομονή τις σχέσεις με το Πεκίνο” διεμήνυσε από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος.

Παγκόσμιας σημασίας το μέλλον των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας

Το μέλλον των σχέσεων ΗΠΑ – Κίνας έχει αναµφισβήτητα τη µεγαλύτερη παγκόσµια ιστορική σηµασία. Ο αναλυτής του Χάρβαρντ σε θέµατα της Κίνας, Graham Allison, θεωρεί τη σχέση «εγγενή, βαθιά, δοµική αντιπαλότητα»: µια αναδυόµενη δύναµη που απειλεί µια ισχυρά κυρίαρχη δύναµη. Η αντιπαλότητα ΗΠΑ – Κίνας είναι επικίνδυνη, λέει ο Allison στο Fortune, επειδή είναι βαθιά συναισθηµατική − ειδικά για εκείνους τους Αµερικανούς που πιστεύουν ότι η νόµιµη και µοναδική θέση του έθνους είναι να είναι «Νούµερο 1» στην παγκόσµια τάξη.

Τον τελευταίο χρόνο, οι σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων επιβαρύνθηκαν περαιτέρω και το μπρα ντε φερ για το ποια οικονομία είναι μεγαλύτερη συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση.

Το κρίσιµο πεδίο της σύγκρουσης είναι η τεχνολογία, που συνιστά το θεμέλιο της οικονομικής ανάπτυξης και της εθνικής ασφάλειας. Και ο τεχνολογικός “πόλεμος” διεξάγεται σε πολλά μέτωπα :την  τεχνητή νοημοσύνη, το 5G, την αναγνώριση φωνής, την αναγνώριση προσώπου,το  fintech κ.ά.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι µε την ανάληψη της προεδρίας από τον Μπάιντεν, κάτι θα αλλάξει στις αμερικανο-κινεζικές σχέσεις. Αν ο νέος πρόεδρος κατορθώσει να κατευνάσει την ένταση, τότε  οι δύο πλευρές θα κερδίσουν χώρο για να διαπραγματευτούν.

Κίνα : Συνεργασία ή πόλεμος 

“Εμείς επιθυμούμε τη συνεργασία. Αν, όμως, δεν την θέλουν οι υπόλοιποι, τότε θα οδηγηθούμε αναπόφευκτα στη σύγκρουση και τον πόλεμο”, δήλωσε ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, κατά την ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, που φέτος διεξάγεται διαδικτυακά λόγω της πανδημίας.

Όπως είπε, οι διαφορές στην ιστορία, τον πολιτισμό και τα κοινωνικά συστήματα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για ανταγωνισμό ή αντιπαράθεση, αλλά να αποτελούν κίνητρα για συνεργασία (…) Η ιστορία και η πραγματικότητα έχουν καταστήσει σαφές, ξανά και ξανά, ότι η λανθασμένη προσέγγιση μέσω ανταγωνισμού και αντιπαράθεσης – με τη μορφή ψυχρού πολέμου, θερμού πολέμου, εμπορικού πολέμου ή τεχνολογικού πολέμου – θα πλήξει τελικά τα συμφέροντα του συνόλου των χωρών και θα υπονομεύσει την ευημερία όλων».

Ο κόσμος θα αλλάξει

Πρόσθεσε δε – απευθυνόμενος, πρωτίστως, προς τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν – ότι «θα πρέπει όλοι να απορρίψουμε τη λογική του όλα ή τίποτα που κυριάρχησε στον Ψυχρό Πόλεμο, να υιοθετήσουμε τον αμοιβαίο σεβασμό (…) και να οικοδομήσουμε πολιτική εμπιστοσύνη μέσω στρατηγικής επικοινωνίας».

Ο Κινέζος πρόεδρος κάλεσε επίσης του πάντες να αποδεχθούν το γεγονός ότι συντελούνται μεγάλες και σοβαρές αλλαγές στο παγκόσμιο γεωπολιτικό και οικονομικό σκηνικό και να προσπαθήσουν να προσαρμοστούν σε αυτές, αντί να τις εμποδίσουν. «Οφείλουμε να ακολουθήσουμε την εποχή μας αντί να απορρίπτουμε την αλλαγή», όπως είπε.

Με τον τρόπο αυτό ξεκαθάρισε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι τίποτε δεν θα εμποδίσει τη χώρα του από το να μετατραπεί σε μια νέα παγκόσμια υπερδύναμη, η οποία θα διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογεί σε όλα τα επίπεδα. Ισχυρίστηκε δε ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό ειρηνικά είναι οι πάντες να υιοθετήσουν την αρχή της πολυμέρειας, κατοχυρώνοντάς την και θεσμικά.

«Είναι αναγκαίο να παραμείνουμε δεσμευμένοι στο διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες αντί να επιδιώκουμε ο καθένας την υπεροχή του», σημείωσε επίσης, ενώ παρουσίασε την πρότασή του που στόχο έχει να «μεταρρυθμίσουμε και να βελτιώσουμε το παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης στη βάση της αναλυτικής διαβούλευσης και της οικοδόμησης συναίνεσης».

Μπάιντεν : Με υπομονή

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βρίσκονται σε σοβαρό ανταγωνισμό με την Κίνα και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέλει να προσεγγίσει τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο με «υπομονή», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Σάκι.

“Ξεκινάμε από μια προσέγγιση της υπομονής σε ό,τι αφορά τη σχέση μας με την Κίνα», δήλωσε η Σάκι σε συνέντευξη Τύπου.

«Αυτό σημαίνει ότι θα διεξαγάγουμε διαβουλεύσεις με τους συμμάχους μας. Θα έχουμε διαβουλεύσεις με τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους και θα επιτρέψουμε στη διυπηρεσιακή διαδικασία να εργαστεί για να επανεξετάσει και να αξιολογήσει πώς πρέπει να προχωρήσουμε τη σχέση μας αυτή», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Το δίλημμα της Ευρώπης

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της πολυμέρειας στις διεθνείς σχέσεις έχει ταχθεί επανειλημμένως και η ΕΕ. Το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, βεβαίως, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από στη στάση την οποία θα αποφασίσουν να τηρήσουν οι ΗΠΑ και ο νέος πρόεδρός τους. Αν επιλέξει τη   σκληρή γραμμή έναντι του Πεκίνου, τότε  προφανώς η Ευρώπη θα βρεθεί ενώπιον ενός μεγάλου και στρατηγικού διλήμματος.

Καμία δημοσίευση για προβολή