Γιατί η Τουρκία «φρίκαρε» με την ομιλία Μητσοτάκη στον Κογκρέσο των ΗΠΑ: Έξαλλες αντιδράσεις στα ΜΜΕ της γείτονος

Εξαιρετικά ενοχλημένη -σε βαθμό εξαλλοσύνης- εμφανίζεται η Τουρκία από το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, τις επαφές του με τον Τζο Μπάιντεν και, ιδίως με την ιστορική ομιλία του στο Αμερικανικό Κογκρέσο, η οποία προκάλεσε πολλά και παρατεταμένα χειροκροτήματα.

Η ιστορική ομιλία

Οι σαφείς αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κυπριακό και την τουρκική προκλήτικότητα στο Αιγαίο, η έμμεση αναφορά του στην προσπάθεια της Τουρκίας να αποκτήσει νέα μαχητικά F-16, αλλά και το βήμα της Ελλάδας πιο κοντά στην απόκτηση των μαχητικών F-35, από το πρόγραμμα των οποίων αποβλήθηκε η Τουρκία προκάλεσαν σχεδόν παραληρηματικές αντιδράσεις από τα ΜΜΕ της γείτονος, τα οποία δεν έκρυψαν την βαθειά ενόχλησή τους.

«O Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. O Μητσοτάκης, που αγνόησε ανοιχτά την παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή, χαρακτήρισε “απαράδεκτη” την λύση δύο κρατών στην Κύπρο καταχειροκροτούμενος από τα μέλη του Κογκρέσου» έγραψε η Yeni Safak. «Ο Μητσοτάκης έβαλε στο στόχαστρο την Τουρκία, μιλώντας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ» σημείωσε το haber7.com, ενώ η Sabah έγραψε ότι «ο Έλληνας Πρωθυπουργός ξεπέρασε για άλλη μία φορά τα όρια».

Ακραίες αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις στην Τουρκία, αν και αναμενόμενες, μοιάζουν υπερβολικά έντονες, ειδικά αν κάποιος έχει προσέξει τον ευπρεπή και διπλωματικό λόγο του πρωθυπουργού, ο οποίος πέραν από το να παραθέτει τα ζητήματα και τις διαφορές, τόνισε ότι «η Ελλάδα πάντα τείνει χείρα φιλίας στους γείτονες της, όμως μόνο ένα πλαίσιο υπάρχει για την επίλυση των διαφορών μας με τους γείτονες, αυτό του διεθνούς δικαίου», επισημαίνοντας, παράλληλα, και τους άγραφους κανόνες της καλής γειτονίας.

Ωστόσο, η ένταση των αντιδράσεων εξηγείται από το γεγονός ότι, παρότι η θέση της αναβαθμίστηκε, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Τουρκία συνεχίζει να βρίσκεται υπό το «μικροσκόπιο» των ΗΠΑ και της κυβέρνησης Μπάιντεν. Επίσης, η Άγκυρα αναγνωρίζει ότι τα ανοιχτά ζητήματα με την Ουάσινγκτον παραμένουν εκκρεμή, την στιγμή που οι ΗΠΑ δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να αναβαθμίσουν σημαντικά τη συνεργασία τους με την Ελλάδα, όχι μόνο σε αμυντικό, αλλά και στρατηγικό επίπεδο, κάτι που επιδιώκει και η Αθήνα.

Η αποδοχή Μητσοτάκη

Σε τρίτο επίπεδο, η αποδοχή που ο Μητσοτάκης απήλαυσε στην κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, καθώς και το μακρύ χειροκρότημα σε σημεία-κλειδιά της ομιλίας του είναι φυσικό να θορυβήσουν την Άγκυρα, η οποία προφανώς και δεν απολαμβάνει αντίστοιχων αισθημάτων από μέλη-κλειδιά του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Αντιθέτως, βλέπει ότι οι Αμερικανοί πολιτικοί αυτοί δεν έχουν καμία διάθεση να δώσουν χώρο στην Τουρκία για θέματα εξοπλισμων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή κράτους δικαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Άγκυρα πλέον επενδύει πάρα πολλά στην επικείμενη επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να δείξει ότι αποτελεί έναν πολύτιμο σύμμαχο για τις ΗΠΑ και να κατορθώσει να δημιουργήσει πιο θετικό κλίμα για την Τουρκία, σε μια περίοδο που παγκοσμίως κυριαρχεί η ρευστότητα και η αβεβαιότητα.

Καμία δημοσίευση για προβολή