Γιατί ο Μπάιντεν αποθέωσε την Ελλάδα: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ βάζει νέα γεωπολιτική ατζέντα στην Μεσόγειο και στέλνει μηνύματα στην Τουρκία

Μπάιντεν Ελλάδα

Η προσωπική σφραγίδα Μπάιντεν στα 200 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας δεν είναι ένα απλό μήνυμα , υψηλών έστω, συμβολισμών – είναι η «υπογραφή»  στην τελική πράξη την νέας στρατηγικής σχέσης Αθήνας και Ουάσιγκτον που δουλευόταν εδώ και πολύ καιρό και μπορεί να αποφέρει καίρια γεωπολιτικά κέρδη για την Ελλάδα.

Η αναβάθμιση της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας

Αποκωδικοποιώντας την σημασία των κινήσεων του αμερικανικού προέδρου τα τελευταία 24ωρα, διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν περιορίστηκε σε μια εθιμοτυπική παρέμβαση αλλά έκανε σαφή και στοχευμένα βήματα ανάδειξης της αναβαθμισμένης θέσης της Ελλάδας:

  • Είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον έλληνα πρωθυπουργό για μισή ώρα στο περιθώριο της τηλε-συνόδου κορυφής της ΕΕ, υπερβαίνοντας τι πάγιες ισορροπίες της αμερικανικής διπλωματίας. Δεν υπήρξε αντίστοιχη συνομιλία με τον Ταγίπ Ερντογάν, παρ΄ότι η Αγκυρα έχει κινητοποιήσει κάθε δυνατό δίαυλο για μια επαφή με τον νέο αμερικανό πρόεδρο από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του.
  • Προσκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας. Όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, η επίσκεψη θα γίνει εντός του 2021.
  • ‘Εστειλε μήνυμα για την εθνική επέτειο και ταυτόχρονα έκανε και μαγνητοσκοπημένη δήλωση – μια δήλωση, με την οποία έδωσε και καθαρό γεωπολιτικό στίγμα: «Η Ελλάδα», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, «είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών, και ένας ηγέτης για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων»
  • Επανέλαβε την δέσμευσή του για αναβάθμιση των σχέσεων Αθήνας-Ουάσιγκτον και σε τηλεδιάσκεψη με παράγοντες της ομογένειας: «Έχω δεσμευτεί να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη εταιρική σχέση από ό,τι ήδη έχουμε και να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα» είπε, μεταφέροντας και το κλίμα της συνομιλίας του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα μηνύματα Μπάιντεν (και) προς την Τουρκία

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η αναβάθμιση αυτή της εταιρικής σχέσης με τις ΗΠΑ, στέλνει τριπλό μήνυμα για το νέο status quo που επιχειρεί να θεμελιώσει στην περιοχή η κυβέρνηση Μπάιντεν:

  • Η αμερικανική παρουσία και εμπλοκή στην ανατολική Μεσόγειο θα είναι πολύ πιο ενεργή απ’ ό,τι στην εποχή Τραμπ. Κι αυτό, σε ό,τι αφορά και την Ελλάδα, σημαίνει και ότι η Τουρκία δεν μπορεί να δρα ως ανεξέλεγκτος σερίφης και ταραξίας.
  • Η Τουρκία παραμένει δύναμη ισχυρή και επιθυμητή στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν είναι αναντικατάστατη. Ο ρόλος της στον δυτικό και βορειοατλαντικό άξονα θα εξαρτηθεί από το εάν θα δεχθεί τους όρους των ΗΠΑ. Και επ’ αυτών των όρων ο Μπάιντεν ήταν επίσης σαφής στην παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη της ΕΕ – άσκησε ευθεία κριτική στην Αγκυρα για την αγορά των S400 , για τις προκλητικές κινήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  • Πέραν της ανατολικής Μεσογείου η Ουάσιγκτον αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην παρουσία και τον ρόλο της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια – μια παρουσία που, ντε φάκτο, ανακόπτει την προσπάθεια επιρροής της Αγκυρας στην περιοχή.

Τα εξοπλιστικά προγράμματα

Όλα αυτά συγκροτούν την αφετηρία μια νέας εποχής στην σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ. Το πόσο μακριά, βεβαίως, μπορεί να πάει αυτή η σχέση θα κριθεί και από άλλους παράπλευρους παράγοντες – ανάμεσά τους, όπως επισημαίνουν, διπλωματικοί και στρατιωτικοί αναλυτές και από τα εξοπλιστικά προγράμματα. Κι εδώ ο πρώτος σταθμός θα είναι η επιλογή της Αθήνας μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία αναμένεται τον Μάιο.

Καμία δημοσίευση για προβολή