Γιατί οι μετοχές είναι αναλώσιμες… Η “νέα τετραετία”, η επιχειρηματικότητα και οι μισθοί. Η ανάσα στα στεγαστικά

    Γιατί οι Αμερικανικές μετοχές έχουν πενταπλάσια κέρδη από τις Ευρωπαϊκές

    Οι μετοχές είναι αναλώσιμες… Στις αγορές δεν χωρούν συναισθηματισμοί, δεν είναι ποδοσφαιρικές ή αθλητικές ομάδες για να μην αλλάζουμε τις… αγάπες μας. Οι μετοχές είναι αναλώσιμες… Και Long θα βγεις και Short θα γίνεις, αν το επιβάλλουν ή συνηγορούν σε κάτι τέτοιο οι συνθήκες. Το economico δίνει καθημερινά τον σφυγμό της αγοράς. Διαβάστε σήμερα: The sky is the limit! H μετοχή που κοιτάει …28% πιο ψηλά και οι αξίες πίσω από το ταμπλό

    ***

    Έμφαση στις επιχειρήσεις και τους μισθούς. Μετά από το σοκ της τραγωδίας των Τεμπών – και αφού η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για «μάχη» με τις νησίδες του «βαθέος κράτους» -, αλλά και μετά από ένα διάστημα έντονων διαξιφισμών με αντικείμενο την εθνική ασφάλεια, ο πρωθυπουργός επανέρχεται σε γνώριμα και προνομιακά για τον ίδιο μονοπάτια.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην περιοδεία του στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων επικεντρώθηκε στον τομέα της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης, επισκεπτόμενος ανθούσες επιχειρήσεις της περιοχής, συζητώντας με τους ιδιοκτήτες τους, αλλά και τους εργαζόμενους, αλλά και υπενθυμίζοντας τα όσα έκανε η κυβέρνηση κατά την τετραετία που ολοκληρώνεται με τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ώστε να ενισχύσει το επιχειρείν και τις επενδύσεις στη χώρα.

    Η επιλογή Μητσοτάκη να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στις επιχειρήσεις δεν είναι τυχαία: η σύγκριση των επιτευγμάτων της κυβέρνησης στον τομέα αυτό (μέσω φορολογικών και άλλων κινήτρων και ελαφρύνσεων) με την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι καταλυτική και ταυτόχρονα δημιουργεί το κατάλληλο υπόστρωμα για την υλοποίηση μιας από τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη δεύτερη τετραετία, αυτή της αύξησης των μισθών.

    ***

    Ανάσα σε δανειολήπτες στεγαστικών δανείων. Στην εφαρμογή ενός μέτρου που θα δώσει ανάσα σε δανειολήπτες στεγαστικών δανείων φαίνεται πως προσανατολίζονται οι τράπεζες και δεν είναι άλλο από το «πάγωμα» των κυμαινόμενων επιτοκίων για έναν χρόνο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη πρόταση, ήταν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των τραπεζιτών και του υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα και στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα τα πιστωτικά ιδρύματα ενημέρωσαν τον ΥΠΟΙΚ για την αποφάσή τους να «παγώσουν» το Euribor και το Libor για ένα χρόνο.

    Ο λόγος γίνεται για το euribor 1 μηνός, 3 μηνών και για το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, με τα οποία είναι συνδεδεμένα τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου στη χώρα μας.

    Επί της ουσίας αυτό σημαίνει ότι τα επιτόκια στα δάνεια της κατηγορίας μετατρέπονται σε σταθερά, με πλαφόν το ύψος των επιτοκίων αναφοράς κατά την ημερομηνία που θα επιλεγεί, πλέον του περιθωρίου (spread) που προβλέπεται σε κάθε σύμβαση.

    ***

    Το τέλος της αύξησης των επιτοκίων. Την εκτίμηση ότι έχουμε φθάσει κοντά στο τέλος αύξησης των επιτοκίων εξέφρασε εκ νέου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας την Τετάρτη σε συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

    Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε, παράλληλα, ότι η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η ελληνική οικονομία και και οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν από μια μεγάλη κρίση, από τρία μνημόνια και αυτό μας έκανε καλό» και προσθέτοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ικανοποιητική ρευστότητα.

    Όσον αφορά στις ασφαλιστικές εταιρείες ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι μπορούν να διαδραματίσουν διπλό ρόλο στον μετριασμό και τη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Αφενός, ως διαχειριστές κινδύνων, αλλά και ως επενδυτές, που κατευθύνουν τα κεφάλαιά τους σε δράσεις που συμβάλλουν στις κλιματικές πολιτικές, το μετριασμό και την προσαρμογή.

    ***

    Η διγλωσσία της Άγκυρας. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε στο παραδοσιακό “ιφτάρ” για τους Τούρκους πρέσβεις, που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΑΚP.

    Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην Ελλάδα λέγοντας ότι η πρόσφατη ατμόσφαιρα με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο θα αξιοποιηθεί ως ευκαιρία για την επίλυση των προβλημάτων. Δήλωσε επίσης, σύμφωνα με το Εθνος, ότι υποστηρίζει τα βήματα που συμβάλλουν στη σταθερότητα και την ειρήνη των Βαλκανίων όπως πάντα και ότι παρά τις αδικίες που έχει υποστεί, η ένταξη στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός στόχος (για την Τουρκία).

    Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωνε σε “ιφτάρ” που διοργάνωσε η (ΜΚΟ) Διεθνής Ένωση Δημοκρατών (UID) στις Βρυξέλλες ότι η Τουρκία όχι μόνο διασφαλίζει τον εαυτό της μέσω της ενεργειακής της πολιτικής, αλλά και συμβάλλει στη μείωση της ενεργειακής κρίσης στον κόσμο. Δεν επιτρέπει τετελεσμένα στην Κύπρο, την ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη, επιδιώκει τη δίκαιη κατανομή (των πόρων) και μεσολαβεί για τη λύση των παγκόσμιων προβλημάτων.

    ***

    Ο Τραμπ διχάζει την Αμερική. Σύμφωνα με ανάλυση του CNN, δύο είναι τα σενάρια τα οποία προκαλούσαν εδώ και καιρό ανησυχία αναφορικά με την «ιστορική» πρώτη ποινική δίωξη εναντίον του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

    • Το πρώτο είναι ότι, ενώ ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ, μπορούσε να καταθέσει ισχυρά στοιχεία για ενδεχόμενες παρανομίες του Ντόναλντ Τραμπ, τα νομικά του επιχειρήματα μπορεί να αποδειχτούν πολύ ασαφή, περίπλοκα και η όλη ιστορία να φανεί  πολύ παλιά για την κοινή γνώμη.
    • Το δεύτερο είναι ότι ο Τραμπ θα απαντούσε στην δίωξή του με τέτοια οργή και προκλητική συμπεριφορά που θα δημιουργούσε ακόμη βαθύτερους διχασμούς στο αμερικανικό έθνος και θα πυροδοτούσε νέα αναταραχή που ενδεχομένως θα βλάψει περαιτέρω ζωτικούς πολιτικούς και δικαστικούς θεσμούς.

    Και τα δύο από αυτά σενάρια έγιναν επαληθεύτηκαν, σε μια μέρα την οποία ο Τραμπ περιέγραψε ως «σουρεαλιστική». 

    ***

    Η Σουηδία, η Τουρκία , η Ουγγαρία και το ΝΑΤΟ. Mόλις χθες η Φινλανδία έγινε και επίσημα το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ. Παρόλο που η Σουηδία είχε κάνει το αίτημα ένταξης την ίδια ημερομηνία με την Φινλανδία, παραμένει ακόμα αποκλεισμένη και ο λόγος είναι η Τουρκία και η Ουγγαρία.

    Και μπορεί κάθε μία από τις δύο να έχει διαφορετικούς ενδοιασμούς, το αποτέλεσμα ωστόσο είναι το ίδιο: η Σουηδία θα αναγκαστεί να περιμένει για την ένταξή της στη Συμμαχία.

    Οπως γράφει το Reuters, οι αναλυτές δεν αναμένουν ότι η Άγκυρα θα επικυρώσει την αίτηση της Σουηδίας νωρίτερα από τις εκλογές στην Τουρκία στις 14 Μαΐου. Ακόμη και τότε, δεν είναι σαφές τι θα πυροδοτούσε μια αλλαγή γνώμης από τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Η Ουγγαρία, πάλι, φαίνεται να ακολουθεί το παράδειγμα της Άγκυρας.

    ***

    Στο μάτι του κυκλώνα ο Όλαφ Σόλτς. Σε κοινοβουλευτικό έλεγχο φαίνεται πως θα μπει ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καθώς η κεντροδεξιά αντιπολίτευση προσπαθεί να τον συνδέσει με ένα μεγάλο σκάνδαλο φοροδιαφυγής από τα χρόνια που ήταν δήμαρχος του Αμβούργου.

    Όπως γράφει το Politico, η υπόθεση χρονολογείται πριν από πέντε χρόνια, από την εποχή που ο Σολτς ήταν ακόμη δήμαρχος του Αμβούργου και συνδέεται με την ευρύτερη υπόθεση «Cum Ex», σύμφωνα με την οποία το γερμανικό κράτος εξαπατήθηκε κατά περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ.Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, ορισμένες τράπεζες, εταιρείες ή ιδιώτες ζήτησαν επιστροφές φόρου από τις αρχές για υποτιθέμενα έξοδα που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

    Το σκάνδαλο είχε ήδη επικρατήσει στην προεκλογική εκστρατεία του σοσιαλδημοκρατικού πολιτικού το 2021, αλλά είχε τελικά μικρό αντίκτυπο, καθώς η πιθανή ανάμειξη του Σολτς παρέμενε ασαφής.Τώρα, έρχεται ξανά στην επιφάνεια, καθώς προέκυψαν νέες λεπτομέρειες που έθεσαν υπό αμφισβήτηση την προηγούμενη υπεράσπισή του.

    ***

    “Το πρόβλημα δεν είναι στον κάθε Κανελλόπουλο, Κανελλόπουλοι υπάρχουν και θα υπάρχουν, 8+% πήρε η Χρυσή Αυγή, γιατί το ξεχνάμε μονίμως αυτό; Αυτό το 8+% είναι εκεί έξω και δικάζει και διδάσκει και κάνει ό,τι κάνει και δεν το ξέρεις καν, απλώς διότι δεν αποκαλύπτεται με τόσο κραυγαλέο τρόπο. Υπάρχει όμως…” (Μαρία Δεδούση, Protagon.gr)

    Θήτα Ευγενικός

    Δευτέρα με Παρασκευή

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή