H μαφία και οι ολιγάρχες του ποδοσφαίρου στο στόχαστρο των Βρυξελλών. Ευρωβουλή: “το πράγμα βρωμάει από το κεφάλι”

H μαφία και οι ολιγάρχες του ποδοσφαίρου στο στόχαστρο των Βρυξελλών

Από την Παρί Σεν Ζερμέν μέχρι την Μπάγερν Μονάχου και την Ιταλική Ίντερ , οι κορυφαίοι σύλλογοι της Ευρώπης (αλλά και αρκετοί σε ασθενέστερες ποδοσφαιρικά χώρες) κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με μια δύσκολη  απολογητική διαδικασία για να αποδείξουν ότι οι αμοιβές μεταγραφών δεν έχουν διογκωθεί.

  • Όπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ του το Politico, “ανησυχώντας ότι οι μεταγραφές και οι συμφωνίες χορηγιών μπορεί να είναι τόσο στεγανές όσο η αμυντική γραμμή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες πιέζουν τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να διερευνήσουν τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους  σύμφωνα με την νομοθεσία της ΕΕ για την πάταξη του ξεπλύματος χρήματος”.

Ασυδοσία με κρατική προστασία

“Τα κράτη μέλη αρνούνται να υποβάλουν τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, τα πρωταθλήματα και τους ατζέντηδες στους βασικούς κανόνες δέουσας επιμέλειας”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Damien Carême, συν-επικεφαλής των διαπραγματεύσεων του Κοινοβουλίου και οπαδός της Racing Club de Lens στη Γαλλία.

  • “Αυτό είναι θεόσταλτο δώρο για τους κακοποιούς και τους ολιγάρχες, οι οποίοι θα μπορούν να συνεχίσουν τη μικρή τους επιχείρηση με τους στημένους αγώνες και τις αμφίβολες μεταγραφές με πλήρη ατιμωρησία”, είπε.

Τα αιτήματα του Κοινοβουλίου είναι το τελευταίο βήμα στις διαμάχες σχετικά με ένα σχέδιο της ΕΕ που προτάθηκε πριν από δύο χρόνια για τον εξορθολογισμό των ευρωπαϊκών εγγυήσεων κατά του ξεπλύματος χρήματος σε όλους τους τομείς, οι οποίες επί του παρόντος διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Οι συνομιλίες, μεταξύ της Επιτροπής, του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, που εκπροσωπεί τις εθνικές κυβερνήσεις, βρίσκονται σε αδιέξοδο, εν μέρει επειδή οι χώρες αντιστέκονται στη συμπερίληψη του ποδοσφαίρου στη νομοθεσία αυτή.

Ποδόσφαιρο και διαφθορά πάνε χέρι – χέρι

Ενώ θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το παγκόσμιο ποδόσφαιρο και η διαφθορά πάνε χέρι-χέρι – ήδη από το 2015, οι αμερικανικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες σε εννέα αξιωματούχους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαιρικών Σωματείων (FIFA), η οποία διαφεντέυει το παιχνίδι σε όλο τον κόσμο, για εκβιασμό, συνωμοσία και διαφθορά – οι ειδικοί υποδεικνύουν ότι το ξέπλυμα χρήματος, αν και λιγότερο προφανές, μπορεί να είναι διαδεδομένο. Η Europol και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν επισημάνει τους κινδύνους του κλάδου σε εκθέσεις τους τα τελευταία χρόνια.

Όπως το έθεσε ο Damien Carême, “το ποδόσφαιρο είναι ένας βασικός τομέας για το ξέπλυμα χρήματος”.

“Η Επιχείρηση Μηδέν”

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί συχνά το σύστημα στο ποδόσφαιρο είναι ο εξής: Δεδομένου ότι οι εγκληματίες δυσκολεύονται να ξοδέψουν τα χρήματα που κερδίζουν από παράνομες επιχειρήσεις χωρίς να τραβήξουν την προσοχή των αρχών, τα διοχετεύουν μέσω νόμιμων εταιρειών για να φαίνεται ότι τα μετρητά είναι καθαρά. Όσον αφορά το ποδόσφαιρο, μια συνηθισμένη τεχνική είναι να διογκώνουν την τιμή μιας μεταγραφής παίκτη και στη συνέχεια να περνούν τα πρόσθετα έσοδα πίσω στον υπόκοσμο.

Μία από τις χώρες που φαίνεται να έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα είναι το Βέλγιο. Μια έρευνα με την ονομασία “Επιχείρηση Μηδέν” αποκάλυψε συμμορίες ξεπλύματος χρήματος που δρούσαν σε βελγικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους το 2018. Η έρευνα οδήγησε σε διακοπή του πρωταθλήματος, αναγκάζοντας τους συλλόγους να εισαγάγουν νέες δικλείδες ασφαλείας.

Όμως η εμπειρία του Βελγίου ειδικότερα είναι αυτή που βάζει σε σκέψεις τις κυβερνήσεις.

Οι διασφαλίσεις της χώρας μετατράπηκαν σε μια επαχθή “διαδικασία για τη διαδικασία” και όχι σε έναν αποτελεσματικό τρόπο καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος, σύμφωνα με τον Niels Appermont, καθηγητή οικονομικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Hasselt, ο οποίος διερεύνησε τους κανόνες με τη βοήθεια επιχορήγησης από την UEFA. (Σε κανένα σημείο η UEFA δεν παρενέβη στη μελέτη, είπε).

“Βλέπω και αναγνωρίζω σημαντικά προβλήματα σε αυτόν τον τομέα”, δήλωσε ο Appermont. “Η άποψή μας στην περίπτωση του Βελγίου είναι ότι αν θέλεις να αντιμετωπίσεις αυτά τα προβλήματα σωστά”, τότε θα πρέπει “να μην χρησιμοποιείς μια οριζόντια λύση που ταιριάζει σε όλους και να προσπαθείς να κατανοήσεις ξεχωριστά την κάθε αγορά που προσπαθείς να ρυθμίσεις”.

Πιέσεις από την UEFA

Η UEFA, ο διοικητικός οργανισμός του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, και η Football Supporters Europe (FSE), η οποία εκπροσωπεί τους φιλάθλους, ασκούν πιέσεις στις Βρυξέλλες για να ακουστεί η φωνή τους στις διαπραγματεύσεις.

Έχουν παροτρύνει τους νομοθέτες thw EE να προβούν πρώτα σε διαβουλεύσεις και στη συνέχεια να δημιουργήσουν ένα προσαρμοσμένο σύνολο κανόνων για το άθλημα, συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων κατά του ξεπλύματος χρήματος.

  • Με πληροφορίες από το Politico

Καμία δημοσίευση για προβολή