Η Αμερικανική Γερουσία με 52 – 48 ψήφους αθώωσε πλήρως τον Ντόναλντ Τραμπ από όλες τις κατηγορίες – Πυρά Τραμπ κατά Μιτ Ρόμνι

Η αμερικανική Γερουσία αθώωσε πλήρως, όπως αναμενόταν, τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην ιστορική δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσής του, απαλλάσσοντας τον και από τις δύο κατηγορίες, για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της ομαλής λειτουργίας του Κογκρέσου.

Στην κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας, ψήφισαν 52 γερουσιαστές υπέρ της αθώωσης και 48 υπέρ της καταδίκης. Έκπληξη αποτέλεσε για πολλούς η ψήφος του Ρεπουμπλικανού Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος έγινε ο πρώτος γερουσιαστής στην ιστορία των ΗΠΑ που ψήφισε υπέρ της καταδίκης προέδρου από το ίδιο κόμμα.Στην κατηγορία της παρακώλυσης της λειτουργίας του Κογκρέσου, ψήφισαν 53 γερουσιαστές υπέρ της αθώωσης και 47 υπέρ της καταδίκης.

Πρόκειται για ένα αναμενόμενο αποτέλεσμα, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία. Η δίκη εξάλλου είχε χαρακτήρα εξπρές καθώς δεν ακούστηκαν βασικές μαρτυρίες ούτε επιτράπηκε σε μάρτυρες να καταθέσουν οι ίδιοι από το βήμα της Γερουσίας.

Με την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών, η Γερουσία διέκοψε τη λειτουργία της ως ειδικό δικαστήριο για την καθαίρεση του Αμερικανού προέδρου.

Kατόπιν των εξελίξεων αυτών, ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε πως ο πρόεδρος Τραμπ θα απευθύνει διάγγελμα προς το Έθνος (στις 20:00 ώρα Ελλάδος), με κύριο αντικείμενο την “πλήρη αθώωσή” του από τη Γερουσία προκειμένου, και ενόψει των προεδρικών εκλογών να καταγγείλει το “κυνήγι μαγισσών βασισμένο σε ψέματα” από πλευράς των Δημοκρατικών που απέδειξαν “επονείδιστη”, για την αμερικανική προεδρία, συμπεριφορά.

“Ο Πρόεδρος είναι ικανοποιημένος που αφήνει πίσω του αυτό το κεφάλαιο επονείδιστης συμπεριφοράς των Δημοκρατικών και αποφασισμένος να συνεχίσει το έργο του στο όνομα του αμερικανικού λαού το 2020 και κατόπιν”, ανέφερε με ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Πυρά Τραμπ κατά του Μιτ Ρόμνι

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτ Ρόμνι προέβλεψε ότι θα βρισκόταν αντιμέτωπος με αντίποινα από μέρους του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όταν αποφάσισε να ψηφίσει υπέρ της καταδίκης του ενοίκου του Λευκού Οίκου για κατάχρηση εξουσίας στη δίκη του στη Γερουσία.

Λίγες ώρες αργότερα, ξεκίνησε εις βάρος του η επίθεση από τον Αμερικανό Πρόεδρο. Συγκεκριμένα, ο Τραμπ μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, Twitter, ένα βίντεο στο οποίο η αφηγήτρια κατηγορεί τον συντηρητικό πολιτικό, τον αντίπαλο του Μπαράκ Ομπάμα στις εκλογές του 2012, ότι δουλεύει «μυστικά» για λογαριασμό των Δημοκρατικών και ότι «κορόιδευε» τόσο καιρό τους Ρεπουμπλικάνους.

«Παριστάνοντας τον Ρεπουμπλικάνο, προσπάθησε να παρεισφρήσει στην κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ αναλαμβάνοντας υπουργός Εξωτερικών», συνεχίζει το διαφημιστικό μήνυμα. Αναφέρεται στη φημολογία κατά την οποία το 2017 ο μεγιστάνας είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να αναθέσει στον Ρόμνι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Ρόμνι, πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, ήταν ο υποψήφιος που μετρήθηκε με τον τότε πρόεδρο Ομπάμα, που διεκδικούσε δεύτερη θητεία το 2012. Βαθιά συντηρητικός, γενικά ψηφίζει υπέρ των πολιτικών της κυβέρνησης Τραμπ στη Γερουσία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News λίγο πριν ταχθεί εναντίον του Τραμπ στην ψηφοφορία που σήμανε την απαλλαγή του Ρεπουμπλικάνου προέδρου από τις κατηγορίες σε βάρος του, ο Ρόμνι προεξόφλησε ότι θα αντιμετωπίσει συνέπειες, αλλά επέμεινε ότι θα ψήφιζε όπως του υπαγόρευε η συνείδησή του.

«Αντιλαμβάνομαι ότι θα υπάρξουν τεράστιες συνέπειες», είπε ο γερουσιαστής που εξελέγη στη Γιούτα στο τηλεοπτικό δίκτυο, πρόσθεσε όμως «δεν έχω καμία επιλογή ως προς αυτό». Αποκαλώντας την ψήφο του «τη δυσκολότερη απόφαση που χρειάστηκε να πάρω ποτέ», ο Ρόμνι πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να βάλω προσωπικά κίνητρα, αν θέλετε, πάνω από συνείδησή μου και πάνω από τον όρκο μου στον θεό».

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή