Η διαμάχη Κοσόβου-Σερβίας για τις πινακίδες: Φόβοι για κλιμάκωση της βίας και της αναταραχής

Σερβία Κόσσοβο

Φόβους για κλιμάκωση της βίας στην περιοχή προκαλεί η διαμάχη μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας με αφορμή τις…πινακίδες των αυτοκινήτων.

Φόβοι για ανοιχτή αναταραχή 

Αυτή η διαμάχη για τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στο Κοσσυφοπέδιο απειλεί να ξεσπάσει σε ανοιχτή αναταραχή και σε μια από τις σοβαρότερες περιφερειακές κρίσεις των τελευταίων ετών, καθώς οι εντάσεις μεταξύ της Σερβίας και της αποσχισθείσας πρώην επαρχίας της συνεχίζουν να αυξάνονται.

Οι εντάσεις αυξάνονται λόγω των σχεδίων επιβολής προστίμων στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου που αρνούνται να παραδώσουν τις πινακίδες που εκδίδει το Βελιγράδι.

Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εξέφρασαν την ανησυχία τους, αφού περισσότερες από οκτώ ώρες έκτακτων συνομιλιών στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα απέτυχαν να επιλύσουν τη διαμάχη σχετικά με τα σχέδια του Κοσσυφοπεδίου να επιβάλει πρόστιμα στους Σέρβους κατοίκους που αρνούνται να παραδώσουν τις πινακίδες που έχει εκδώσει το Βελιγράδι.

Παράταση 48 ωρών για την επιβολή των μέτρων

Λίγες ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας των 7 π.μ., όταν η αστυνομία θα άρχιζε να εκδίδει τα πρόστιμα των 150 ευρώ , ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπιν Κούρτι, συμφώνησε νωρίς την Τρίτη να αναβάλει για άλλες 48 ώρες την εφαρμογή του νόμου, λέγοντας ότι είναι «ευτυχής να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και την ΕΕ» για την εξεύρεση λύσης.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές είχαν επιδείξει «πλήρη έλλειψη σεβασμού των διεθνών υποχρεώσεών τους» και θα φέρουν «πλήρη ευθύνη για οποιαδήποτε κλιμάκωση της βίας που μπορεί να συμβεί επί τόπου τις επόμενες ημέρες».

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσινγκτον, καλώντας και τις δύο πλευρές να κάνουν «παραχωρήσεις για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο την ειρήνη δεκαετιών που με κόπο κερδήθηκε σε μια ήδη εύθραυστη περιοχή».

Απογοήτευση από τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, το οποίο διατηρεί ειρηνευτική δύναμη 3.700 στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ότι «απογοητεύτηκε που δεν κατέστη δυνατόν να επιλυθεί η διαμάχη για τις πινακίδες κυκλοφορίας» και προέτρεψε σε «ρεαλιστικές λύσεις» για την αποφυγή οποιασδήποτε κλιμάκωσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή