Ερυθρά Θάλασσα: Η Ε.Ε. στήνει τη δική της task force – Tι θα γίνει με την επιχείρηση «Prosperity Guardian»

Τι θα γίνει με την επιχείρηση Prosperity Guardian των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα. Γιατί οι ευρωπαϊκές χώρες στήνουν τις δικές του δυνάμεις

Όταν εντάθηκαν οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και διέκοψαν σε μια νευραλγική θέση την διεθνή εμπορική ναυσιπλοϊα, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επέμβουν ενεργά στην περιοχή ανακοινώνοντας τη δημιουργία ενός διεθνούς αμυντικού συνασπισμού για ενίσχυση της ααφάλειας της περιοχής.

Απο τότε και ενώ έχει περάσει σημαντικό χρονικό διάστημα, η επιχείρηση «Prosperity Guardian», η πολυεθνική δύναμη που έχουν συγκροτήσει οι ΗΠΑ στην περιοχή, δεν έχει καταφέρει να ανακόψει το κύμα επιθέσεων στα εμπορικά πλοία, πολλές χώρες δεν έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους ενώ άλλες έχουν αρνηθεί να τεθούν υπό αμερικανική διοίκηση στην περιοχή.

Η έλλειψη λεπτομερειών και σαφήνειας σχετικά με το τι θα κάνουν οι χώρες έχει δημιουργήσει σύγχυση για τις ναυτιλιακές εταιρείες, μερικές από τις οποίες απομακρύνουν τα πλοία από την περιοχή μετά τις επιθέσεις.

Έτσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση, κράτη-μέλη της οποίας συμμετέχουν στην πολυεθνική δύναμη υπό την σκέπη των ΗΠΑ, αποφάσισε να συστήσει τη δική της «αποστολή» που θα συμβάλει στην ασφάλεια στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

Την Τετάρτη (3/1), ο ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι θα παρουσιάσει στα κράτη – μέλη της ΕΕ πρόταση δημιουργίας μιας «αποστολής» που θα συμβάλλει στην ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά τις τελευταίες επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.

Η πρόταση θα παρουσιαστεί σήμερα και θα απαιτεί ομοφωνία μεταξύ των χωρών – μελών.

Ερυθρά Θάλασσα: Σύμμαχοι των ΗΠΑ γυρίζουν την πλάτη στην επιχείρηση «Prosperity Guardian»

Τι έχουν ανακοινώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν έχει ανακοινώσει σχέδια για τη σύσταση ενός πολυεθνικού συνασπισμού για την προστασία της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα με την ονομασία Επιχείρηση Prosperity Guardian.

Οπως δήλωσε κατά τη διάρκεια περιοδείας στη Μέση Ανατολή, στις επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν η Βρετανία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, οι Σεϋχέλλες και η Ισπανία.

Ο Όστιν είπε ότι η Ελλάδα και η Αυστραλία είχαν επίσης ενταχθεί στον όμιλο, ανεβάζοντάς τις χώρες που συμμετέχουν σε 20 συνολικά, αλλά πρόσθεσε ότι τουλάχιστον οκτώ χώρες που συμμετέχουν αρνήθηκαν να κατονομαστούν δημόσια.

Πάντως, χώρες τις οποίες κατονόμασε ο Λόιντ Όστιν ως μέλη του συνασπισμού και έχουν αποστείλει στρατιωτικές δυνάμεις, δεν φαίνονται όλες πρόθυμες να δουλέψουν κάτω από τις οδηγίες των ΗΠΑ και πως οι δυνάμεις που έχουν σταλεί στην περιοχή δεν συμμετέχουν απαραίτητα στην «Prosperity Guardian». 

  • Γαλλία

Το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας δήλωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και τη γύρω περιοχή και είπε ότι ήδη επιχειρεί στην περιοχή, αλλά σημείωσε ότι τα πλοία της θα παραμείνουν υπό γαλλική διοίκηση και δεν ανακοίνωσε εάν θα αναπτύξει περισσότερες ναυτικές δυνάμεις.

Η Γαλλία έχει ναυτική βάση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και 1.500 στρατιώτες στο Τζιμπουτί. Η φρεγάτα της, Languedoc, βρίσκεται τώρα στην Ερυθρά Θάλασσα.

  • Ιταλία

Το υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι θα στείλει τη ναυτική φρεγάτα Virginio Fasan στην Ερυθρά Θάλασσα για να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα, ανταποκρινόμενη σε συγκεκριμένα αιτήματα Ιταλών πλοιοκτητών.

Δήλωσε ότι αυτό αποτελεί μέρος των υφιστάμενων επιχειρήσεων της και δεν είναι μέρος της Επιχείρησης Prosperity Guardian.

  • Ισπανία

Το υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας δήλωσε ότι θα συμμετάσχει μόνο σε αποστολές υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ ή σε επιχειρήσεις που συντονίζονται από την ΕΕ. «Δεν θα συμμετάσχουμε μονομερώς στην επιχείρηση της Ερυθράς Θάλασσας», ανέφερε.

  • Βρετανία

Η Βρετανία είπε ότι το αντιτορπιλικό HMS Diamond θα ενταχθεί στην Επιχείρηση Prosperity Guardian. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι ο συνασπισμός θα λειτουργήσει ως μέρος της πολυεθνικής συμμαχίας CMF (Combined Maritime Forces) υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

  • Ελλάδα

Η Ελλάδα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα στείλει μια φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα και ότι θα συμμετάσχει στην Επιχείρηση Prosperity Guardian.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι θα στείλει δύο αξιωματικούς του προσωπικού και η Νορβηγία είπε ότι θα στείλει 10 αξιωματικούς του ναυτικού στο Μπαχρέιν, την έδρα της CMF. Η Δανία δήλωσε την Τετάρτη ότι θα συμμετάσχει στην επιχείρηση, στέλνοντας έναν αξιωματικό.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή