Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία: Διαπραγματεύσεις για ανθρωπιστική παύση έως 72 ωρών στη Γάζα με μεσολάβηση Κατάρ

Στο μεταξύ, η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Βερολίνο εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας, ιδίως εκ μέρους της Εβραϊκής κοινότητας.

Λωρίδα της Γάζας

Την ελπίδα για μία σύντομη – έστω – αναστολή της ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Λωρίδα της Γάζας με χιλιάδες νεκρούς άμαχους, αναπτερώνουν διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς σε συνδυασμό με μια διήμερη έως τριήμερη κατάπαυση του πυρός.

Τις διαπραγματεύσεις γνωστοποίησε σήμερα στο Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων πηγή πληροφόρησης με γνώση των συνομιλιών. Όπως αναφέρεται, οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με τη μεσολάβηση του Κατάρ και σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ. Όπως γράφει το Γερμανικό πρακτορείο, οι συνομιλίες αφορούν στην “απελευθέρωση 10 ως 15 ομήρων σε αντάλλαγμα για μια ανθρωπιστική παύση 48 έως 72 ωρών” στο σφυροκόπημα της Γάζας από τους Ισραηλινούς.

Ανεπιθύμητος από τους Εβραίους της Γερμανίας ο Ερντογάν

Στο μεταξύ, η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Βερολίνο εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας. Η πρόεδρος της Ισραηλιτικής Πολιτιστικής Κοινότητας Μονάχου και Άνω Βαυαρίας, Σαρλότε Κνόμπλοχ, επέκρινε τη σχετική πρόσκληση της Γερμανικής κυβέρνησης ως ένα “λάθος”.

“Πιστεύω, ότι είναι απολύτως λάθος να του προσφέρουμε βήμα στη Γερμανία, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία το Ισραήλ απειλείται”, δήλωσε η κα Κνόμπλοχ στην εφημερίδα Tagesspiegel, για να προσθέσει, ότι η Τουρκία “ήταν ένας σημαντικός σύμμαχος της Δύσης, αλλά τώρα απομακρύνεται από αυτήν”. Υποψιάζομαι, ανέφερε η ίδια, ότι “η Τουρκία βρίσκεται τώρα στο πλευρό του Ιράν”, μια ιδιαίτερα σοβαρή κατηγορία.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί το Βερολίνο στις 17 και 18 Νοεμβρίου, στη σκιά των πρόσφατων δηλώσεών του περί “εγκλημάτων πολέμου” του Ισραήλ τα οποία “συγκαλύπτει” η Δύση και περί “γενοκτονίας που διεξάγουν οι Εβραίοι” στη Λωρίδα της Γάζας. Στο ίδιο πνεύμα, ο κ.Ερντογάν εξέφρασε την εκτίμηση, ότι η Χαμάς δεν αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση, αλλά μια απελευθερωτική ομάδα που αγωνίζεται εν ονόματι μιας ελεύθερης Παλαιστίνης.

Καμία δημοσίευση για προβολή