Η ενίσχυση της μισθωτής εργασίας στην αιχμή του νέου ασφαλιστικού. Επισπεύδεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων

    Την ενίσχυση της μισθωτής εργασίας επιδιώκει  η κυβέρνηση με τα μέτρα που προωθεί σταδιακά από φέτος και συγκεκριμένα με την  κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και  την ταχύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή, ρεπορτάζ Προκόπης Χατζηνικολάου), η κυβέρνηση σχεδιάζει, αντί της μείωσης το 2020 των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 20%, να προκρίνει την ταχύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων.

    Ενδεικτικά των κυβερνητικών προθέσεων είναι τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον Alpha. Οπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «η φορολόγηση στη μισθωτή εργασία παραμένει αναλογικά υψηλή. Θα ζυγίζουμε αν χρειάζεται η πρόσθετη μείωση της εισφοράς των επιχειρήσεων. Η δυνατότητα για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα προκύψει από την απόδοση της οικονομίας και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων».

    Πάντα κατά τις ίδιες πηγές ( Καθημερινή ), ουσιαστικά η κυβέρνηση προχωρεί σε στροφή της οικονομικής πολιτικής, στηρίζοντας τη μισθωτή εργασία και τη μεσαία τάξη, καθώς μέχρι πρότινος τόσο οι εισηγήσεις όσο και οι αποφάσεις ήταν υπέρ των ελευθέρων επαγγελματιών. Συγκεκριμένα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες επωφελούνται από την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας καταβάλλοντας μειωμένους φόρους κατά 1.300 ευρώ, όταν για έναν άγαμο μισθωτό οι μειώσεις δεν ξεπερνούν τα 200-250 ευρώ. Μάλιστα, μέχρι πρότινος υπήρχαν εισηγήσεις για μείωση του τέλους επιτηδεύματος (ακόμα και στο πλαίσιο του κοινωνικού μερίσματος), κάτι που απορρίφθηκε από τον πρωθυπουργό, καθώς κρίθηκε ότι θα πρέπει η οικονομική πολιτική να εστιάσει στη μισθωτή εργασία, στη μεσαία τάξη και στις επιχειρήσεις. Ετσι, λοιπόν, αποφασίσθηκε η ταχύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Είναι ενδεικτικό ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων ανέρχονται στο 12,8% του μισθού, ενώ το κόστος των εργοδοτών στο 20%, τη στιγμή που τα αντίστοιχα ποσοστά στις χώρες του ΟΟΣΑ διαμορφώνονται στο 8,2% και 14,4%, αντιστοίχως.

    Στο σκέλος των εισφορών, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μείωση τους από το τρέχον έτος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους (κόστος 123 εκατ. ευρώ και θα γίνει από τον Ιούλιο του 2020), ενώ το 2021 η κυβέρνηση σχεδιάζει σημαντικά μεγαλύτερη μείωση των εισφορών από αυτή που είχε ανακοινώσει. Συνολικά το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη μείωση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων (για την πλήρη απασχόληση) κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και συγκεκριμένα κατά 2,38 μονάδες για τις επιχειρήσεις και κατά 2,62 μονάδες για τους εργαζομένους.

    Ειδικότερα, το 2020 θα μειωθεί κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που μεταφράζεται σε ελάφρυνση 2,21% του μη μισθολογικού κόστους. Το μέτρο αφορά περίπου 1,5 εκατ. μισθωτούς, εργαζομένους με πλήρη απασχόληση.

    Για το 2021 η κυβέρνηση είχε υπολογίσει τη μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Πλέον, εξετάζει το 2021 η μείωση να είναι μεγαλύτερη και να φθάσει ενδεχομένως και τις 2 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που θα κοστίσει στον προϋπολογισμό περί τα 900 εκατ. ευρώ.

    Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

    Καμία δημοσίευση για προβολή