Η G7 καλεί την Κίνα να πιέσει τη Ρωσία για να σταματήσει την επίθεση στην Ουκρανία. Αντιδρά το Πεκίνο

 

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7), που συνεδριάζουν στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, κάλεσαν  την Κίνα «να ασκήσει πίεση στη Ρωσία για να σταματήσει την επίθεσή της» εναντίον της Ουκρανίας, ενώ υπογράμμισαν παράλληλα πως θέλουν «εποικοδομητικές και σταθερές» σχέσεις με το Πεκίνο.

«Είμαστε έτοιμοι να οικοδομήσουμε εποικοδομητικές και σταθερές σχέσεις με την Κίνα», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών του κόσμου (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο) κάνοντας λόγο για «τη σημασία που έχει το να έχουμε ειλικρινή διάλογο» με τις κινεζικές αρχές.

Η δήλωση αυτή αποτελεί καρπό διαπργματεύσεων ανάμεσα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, που προτείνουν μια πιο αυστηρή θέση με φόντο αυξανόμενες εντάσεις με την Κίνα, και άλλες, στην ευρωπαϊκή πλευρά, που επιμένουν ότι πρέπει να αποφευχθεί οποιοδήποτε κλίμα «αντιπαράθεσης» με τη γιγάντια ασιατική χώρα.

«Είναι απαραίτητο να συνεργασθούμε με την Κίνα, δεδομένων του ρόλου της στη διεθνή κονότητα και του μεγέθους της οικονομίας της, πάνω στις παγκόσμιες προκλήσεις καθώς και στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος», εκτιμά η G7, η οποία συνεδριάζει από χθες, Παρασκευή, μέχρι αύριο, Κυριακή, στη Χιροσίμα.

«Καλούμε την Κίνα να κάνει διάλογο μαζί μας, μεταξύ άλλων και στους κόλπους διεθνών φόρουμ, πάνω σε θέματα όπως η κλιματική κρίση και η κρίση της βιοποικιλότητας», προσθέτει η G7.

Η Ομάδα των Επτά υπογραμμίζει επίσης ότι δεν επιδιώκει μια πολιτική που να είναι σχεδιασμένη για να βλάψει την Κίνα ή να εμποδίσει την οικονομική πρόοδό της.

Όμως παράλληλα οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις και η Ιαπωνία προειδοποιούν τις κινεζικές αρχές σε πολλά σημεία.

«Καλούμε την Κίνα να ασκήσει πίεση στη Ρωσία για να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεσή της και να αποσύρει αμέσως, πλήρως και χωρίς όρους τα στρατεύματά της από την Ουκρανία», υπογράμμισαν οι ηγέτες της G7.

Το Πεκίνο παραμένει πράγματι ένας σύμμαχος της Μόσχας και ουδέποτε καταδίκασε τη ρωσική εισβολή. «Ενθαρρύνουμε την Κίνα να υποστηρίξει μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στη βάση της εδαφικής ακεραιότητας», «μεταξύ άλλων και μέσω του απευθείας διαλόγου της με την Ουκρανία», συνέχισαν.

Οι χώρες της G7 επανέλαβαν επίσης την «αντίθεσή» τους σε κάθε κινεζική «στρατιωτικοποίηση» στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, διαβεβαιώνοντας πως «δεν υφίσταται νόμιμη βάση» για «τις επεκτατικές θαλάσσιες διεκδικήσεις» της χώρας στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Στο θέμα της Ταϊβάν, επανέλαβαν την έκκλησή τους για «μια ειρηνική λύση» των διενέξεων με το Πεκίνο, το οποίο θεωρεί αυτό το νησί μία από τις επαρχίες του, την οποία δεν έχει ακόμη καταφέρει να επανενώσει με την υπόλοιπη επικράτειά του μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949.

Η θέση των μελών της G7 σχετικά με την Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει, επέμειναν.

Κίνα: Είμαστε αντίθετοι

Η Κίνα εξέφρασε την αντίθεσή της στο κοινό ανακοινωθέν της G7, κατηγορώντας την ότι παραβλέπει τις ανησυχίες της, εμπλέκεται σε εσωτερικές υποθέσεις της, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγει και το ζήτημα της Ταϊβάν.

Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σχολίασε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη G7, στοχεύουν στον «διπλό περιορισμό» της Ρωσίας και της Κίνας, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι η Δύση χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως «εργαλείο» για να καταφέρει μια στρατηγική ήττα της Μόσχας.

«Το ζήτημα τέθηκε δυνατά και ανοιχτά – να ηττηθεί η Ρωσία στο πεδίο της μάχης (…) και να την εξαφανίσουν ως γεωπολιτικό ανταγωνιστή», είπε ο Λαβρόφ.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους απορρίπτουν το αφήγημα επιμένοντας ότι βοηθούν το Κίεβο να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι σε έναν παράνομο πόλεμο.

Στην ατζέντα και η ενεργειακή κρίση

Στο μέτωπο της ενέργειας και με φόντο τη ρωσική εισβολή, οι ηγέτες της G7 τόνισαν πως η κρατική υποστήριξη επενδύσεων στον τομέα του αερίου ενδέχεται να είναι προσωρινά αναγκαία, καθώς οι χώρες επιταχύνουν τη σταδιακή απεξάρτησή τους από τη Ρωσία.

«Υπογραμμίζουμε τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν αυξημένες παραδόσεις LNG (σ.σ. υγροποιημένο φυσικό αέριο) και αναγνωρίζουμε πως η επένδυση στον τομέα ενδέχεται να είναι αυτό που πρέπει να γίνει σε απάντηση στην τρέχουσα κρίση και για να αντιμετωπισθούν ενδεχόμενες ελλείψεις στην αγορά αερίου», αναφέρεται στο έγγραφο.

Τι περιλαμβάνουν οι κυρώσεις στη Ρωσία

Οι ηγέτες της G7 αποφάσισαν την επιβολή νέων κυρώσεων προς τη Μόσχα, με στόχο «να στερήσουν από τη Ρωσία τεχνολογίες, βιομηχανικό εξοπλισμό και υπηρεσίες της G7 που υποστηρίζουν την πολεμική επιχείρησή της».

«Επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για κοινό μέτωπο εναντίον του παράνομου, αδικαιολόγητου και απρόκλητου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», ανέφεραν.

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν περιορισμούς στις εξαγωγές αγαθών «απαραίτητων για τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης», καθώς και τη στόχευση οντοτήτων που κατηγορούνται ότι διοχετεύουν υλικό προς το μέτωπο για λογαριασμό της Μόσχας.

Καμία δημοσίευση για προβολή