Η Γαλλία εξοπλίζεται: Πρόγραμμα 400 δισ. ευρώ για ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων ως το 2030

«Απότομο ξύπνημα» για την Ευρώπη – η οποία έμοιαζε να έχει επαναπαυθεί μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου – αποτέλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και πλέον οι χώρες της γηραιάς ηπείρου προσπαθούν να ανασυντάξουν τις Ένοπλες Δυνάμεις τους, μετά από χρόνια… χαλάρωσης.

Έτσι, μετά τη Γερμανία, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι 400 δισεκατομμύρια ευρώ θα κατευθυνθούν προς τον αμυντικό προϋπολογισμό 2024-2030 της χώρας, ο οποίος θα είναι αυξημένος κατά ένα τρίτο σε σχέση με τις αμυντικές δαπάνες της περιόδου 2019-2025. Παράλληλα, ο Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε αύξηση κατά 60% των δαπανών των στρατιωτικών υπηρεσιών Πληροφοριών για την περίοδο 2024-2030, αποκαλύπτοντας τους κύριους άξονες του επόμενου Νόμου Στρατιωτικού Προγραμματισμού.

Πρόγραμμα «μετασχηματισμού»

Ο αμυντικός προϋπολογισμός της περιόδου 2019-2025 είχε ως στόχο την αμυντική ανασυγκρότηση της Γαλλίας και έβαλε τέλος σε δεκαετίες υποχρηματοδότησης, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. Σχετικά με τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό της περιόδου 2024-2030, ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε σε ένα πρόγραμμα «μετασχηματισμού» για την προσαρμογή των ικανοτήτων των ενόπλων δυνάμεων στις υψηλής έντασης συρράξεις, μετασχηματισμού που έγινε περισσότερο επείγων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ο Νόμος Στρατιωτικού Προγραμματισμού αντανακλά τις προσπάθειες της χώρας για τις ένοπλες δυνάμεις της και οι προσπάθειες αυτές θα είναι ανάλογες με τους κινδύνους, δηλαδή σημαντικές», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας στην αεροπορική βάση του Μον-ντε-Μαρσάν της νοτιοδυτικής Γαλλίας απευθύνοντας μήνυμα προς τις γαλλικές δυνάμεις για το Νέο Ετος. «Η Γαλλία διαθέτει και θα διαθέτει ένοπλες δυνάμεις κατάλληλες για τις προκλήσεις του αιώνα», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας

«Ανάμεσα στην τεχνολογική αιχμή και την βάρβαρη απλοϊκότητα»

Τόνισε, δε, ότι η χώρα του πρέπει να προετοιμασθεί για μία νέα εποχή, μία εποχή συσσώρευσης κινδύνων. Ορισμένοι είναι παλαιοί πόλεμοι, άλλοι είναι χωρίς προηγούμενο, «ανάμεσα στην τεχνολογική αιχμή και την βάρβαρη απλοϊκότητα». Σημειώνεται ότι οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις – αν και σε καλύτερη κατάσταση απ’ όσο οι γερμανικές – είχαν δει από τη δεκαετία του 1990 και εντεύθεν τους προϋπολογισμούς τους να μειώνονται, παρότι η αμυντική βιομηχανία της χώρας είχε αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές της.

Επίσης, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι δύο «μεγάλες δυνάμεις» της ΕΕ (Γαλλία και Γερμανία) μοιάζουν να μην μπορούν να βρουν κοινό βηματισμό, όσον αφορά στην προοπτική κοινού αμυντικού σχεδιασμού και εξοπλιστικών προγραμμάτων, παρότι ο Μακρόν έχει ήδη μιλήσει πλειστάκις για την ανάγκη η Ένωση – παράλληλα με το ΝΑΤΟ – να αποκτήσει αυτόνομη ισχυρή στρατιωτική παρουσία πιέζοντας προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά, μέχρι στιγμής, χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Καμία δημοσίευση για προβολή