Η Ιαπωνία προωθεί στρατηγική συμμαχία του ΝΑΤΟ με τις χώρες του Ινδο-Ειρηνικού: “Μας απειλεί όλους η σχέση Ρωσίας-Κίνας”

Η Ιαπωνία προωθεί στρατηγική συμμαχία του ΝΑΤΟ με τις χώρες του Ινδο-Ειρηνικού

Ακόμα «βαθύτερες» οι σχέσεις Ρωσίας-Κίνας! «Φαίνεται να παραμένουν έτσι και στο εγγύς μέλλον», διαβλέπει Ιάπωνας διπλωμάτης και προειδοποιεί

Ο Tamaki Tsukada, επιτετραμμένος στην πρεσβεία της Ιαπωνίας στις ΗΠΑ θεωρεί (και προφανώς δεν εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις, αλλά το Τόκιο) ότι οι δημοκρατίες του Ινδο-Ειρηνικού και τα δυτικά έθνη πρέπει να συσφίξουν τους δεσμούς τους. Η Δύση και οι κορυφαίες δημοκρατίες στον Ινδο-Ειρηνικό πρέπει να διατηρήσουν «τους στενούς δεσμούς τους » απέναντι στις βαθύτερες σχέσεις που διαμορφώνονται μεταξύ Ρωσίας και Κίνας οι οποίες, σύμφωνα με τον Ιάπωνα διπλωμάτη, πρόκειται να συνεχιστούν στο μέλλον.

Ο Tamaki Tsukada, δήλωσε, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ινστιτούτο Ειρήνης των ΗΠΑ την Τρίτη, ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει σύνδεση και κοινή βάση στα συμφέροντα ασφαλείας των δύο κοινοτήτων, της Ευρω-ατλαντικής και της Ινδο-Ειρηνικής. Στο ερώτημα «ποιος είναι ο λόγος;» η απάντηση είναι:

  • πρώτον, η εξέλιξη και η εδραίωση της στρατηγικής σχέσης Ρωσίας-Κίνας και,
  • δεύτερον, και κυριότερο, ο πόλεμος της Ουκρανίας.

Τα σχόλια του Τσουκάντα ​​ήρθαν την ίδια ώρα που διεξαγόταν η διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Όπως ήταν αναμενόμενο, στο επίκεντρο βρέθηκε ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και η πιθανή ένταξη του Κιέβου στη συμμαχία.

Η Ρωσία μπορεί μόνο με τη βοήθεια της Κίνας

Ο Τσουκάντα ​​μίλησε στην Ουάσιγκτον μαζί και με άλλους ανώτερους διπλωμάτες που εκπροσωπούν τις τέσσερις μεγάλες δημοκρατίες στον Ινδο-Ειρηνικό, οι οποίες έχουν όλες άτυπες, αλλά συνεχώς αυξανόμενες σχέσεις με το ΝΑΤΟ: Ιαπωνία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Νότια Κορέα.

  • «Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που νομίζω ότι οι Ευρωπαίοι ή η Ευρω-ατλαντική κοινότητα έχει  αρχίσει να συνειδητοποιεί είναι ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι βιώσιμη μόνο εάν η Κίνα συνεχίσει να υποστηρίζει τη Ρωσία», είπε. Και τόνισε ότι όλοι οι παράγοντες αναγνωρίζουν πως η συνεργασία Ρωσίας-Κίνας πρόκειται να συνεχιστεί και στο εγγύς μέλλον.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην Ουάσιγκτον, όλοι οι ανώτεροι διπλωμάτες των χωρών του Ινδο-Ειρηνικού τόνισαν με κάθε δυνατό τρόπο την ανάγκη οι κυβερνήσεις τους να συνεχίσουν να εμπλέκονται στις υποθέσεις της Ευρω-ατλαντικής κοινότητας κι αντίστροφα, αλλά δεν επέμειναν να επισημοποιηθεί η σχέση τους με το ΝΑΤΟ.

Ο Τσουκάντα, επικαλούμενος πρόσφατο έγγραφο του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι οι απειλές που υπάρχουν αυτήν την στιγμή είναι παγκόσμιες κι αλληλένδετες και γι’αυτόν τον λόγο οι δύο αυτές κοινότητες οφείλουν να έχουν κοινό μέτωπο απέναντι στην Ρωσία. Οι απειλές αυτές, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι «η κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κανόνων, η μονομερής επίθεση από τη Ρωσία και η προσπάθειά της να αλλάξει το status quo με τη βία».

Όταν ρωτήθηκε για φήμες σχετικά με το ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ να ανοίξει γραφείο στο Τόκιο – και το μπλοκάρισμα από την πλευρά της Γαλλίας μιας τέτοιας κίνησης – ο Τσουκάντα ​​είπε ότι από μόνο του το θέμα του γραφείου «δεν είναι κάτι σημαντικό», αλλά το σημαντικό είναι να υπάρξει σταδιακά κατανόηση του πώς αντιλαμβάνεται την απειλή το κάθε έθνος ξεχωριστά και ποια είναι η πολιτική του απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή