«Η Κίνα έχει περισσότερα να χάσει» – Οι ΗΠΑ εξετάζουν κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες που βοηθούν τον πόλεμο της Ρωσίας

Οι ΗΠΑ εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να επιβάλουν κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες που πιστεύουν ότι βοηθούν τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να επιβάλουν κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες που πιστεύουν ότι βοηθούν τη Ρωσία να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της στην Ουκρανία, είπαν μέλη του Κογκρέσου στο CNBC, σηματοδοτώντας την πρώτη άμεση απόδοση ευθύνης στο Πεκίνο από την έναρξη του πολέμου.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζέραλντ Κόνολι, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των ΗΠΑ, δήλωσε το Σάββατο ότι οι νομοθέτες εξετάζουν ήδη τέτοια σχέδια αφού παρόμοια μέτρα προτάθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι διατάξεις θα σηματοδοτήσουν τις πρώτες άμεσες κυρώσεις κατά του Πεκίνου παρά τις μακροχρόνιες υποψίες της Δύσης για την υποστήριξή της στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας.

«Η Κίνα πρέπει να καταλάβει ότι τα ίδια είδη κυρώσεων που αρχίζουν πραγματικά να επικρατούν στη Ρωσία και επηρεάζουν τη ρωσική παραγωγικότητα, την οικονομική απόδοση και την ποιότητα ζωής, μπορούν επίσης να εφαρμοστούν και στην Κίνα», είπε στη Silvia Amaro του CNBC το Σάββατο στην Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

«Και ειλικρινά, η Κίνα έχει πολλά περισσότερα να χάσει από τη Ρωσία».

Το ίδιο είδος κυρώσεων που ισχύουν στη Ρωσία μπορούν να εφαρμοστούν και στην Κίνα, προειδοποιεί ο Αμερικανός βουλευτής.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να βλάψουν  την κινεζική οικονομία που βρίσκεται ήδη σε λήθαργο, μετά από μια πιο αργή από την αναμενόμενη ανάκαμψη του Covid-19 και αναταράξεις στον τομέα των ακινήτων της. Ωστόσο, ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε επίσης να βλάψει τις ΗΠΑ, δεδομένης της εμπορικής αλληλεξάρτησης των χωρών, και αυτή η σκέψη έχει προκαλέσει προσοχή από την Ουάσιγκτον στο παρελθόν.

Ωστόσο, ο Connolly είπε ότι αυτό δεν θα αποτρέψει τέτοιες ποινές, οι οποίες θα μπορούσαν να έρθουν ”πολύ σύντομα”.

«Αν επιβάλλονταν ευρείες κυρώσεις στην Κίνα, θα την έπλητταν πραγματικά. Και οι οικονομικές τους επιδόσεις αυτή τη στιγμή είναι ήδη αδύναμες. Ελπίζω λοιπόν ότι η Κίνα θα υπολόγιζε προσεκτικά ότι υπάρχουν συνέπειες στη γωνία για την υποστήριξη της βίας και της εξαθλίωσης της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ εξετάζουν παρόμοιες κυρώσεις στην Κίνα με αυτές που προτείνει η ΕΕ, ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν είπε ότι το Κογκρέσο εξετάζει επί του παρόντος επιλογές με την κυβέρνηση Μπάιντεν.

«Είναι ένας τομέας που εξετάζουμε και το Κογκρέσο συνεργάζεται με την κυβέρνηση για το πώς μπορούμε να επιβάλουμε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και αυτό θα απαιτήσει μεγαλύτερη συνεργασία άλλων χωρών», απάντησε


Το CNBC ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να επιβάλει κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες που πιστεύει ότι βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις που αποσκοπούν στον περιορισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι προτάσεις, οι οποίες θα αποτελούν μέρος του 13ου πακέτου κυρώσεων του μπλοκ από την έναρξη της ευρείας κλίμακας εισβολής της Ρωσίας, θα μπορούσαν να είναι έτοιμες αργότερα αυτόν τον μήνα για να σηματοδοτήσουν τη δεύτερη επέτειο του πολέμου. Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε τη Δευτέρα ότι αυτά τα σχέδια είχαν αποκτήσει νέο επείγοντα χαρακτήρα μετά τον θάνατο του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι την Παρασκευή.

Τα σχέδια έρχονται εν μέσω συνεχιζόμενων αναφορών ότι το Πεκίνο υποστηρίζει την πολεμική οικονομία της Μόσχας.

Μια έρευνα του CNBC τον Σεπτέμβριο διαπίστωσε ότι οι κινεζικές εταιρείες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας, μεταξύ άλλων μέσω του εμπορίου αγαθών για χρήση στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. Μια ξεχωριστή έκθεση του Ιανουαρίου διαπίστωσε ότι η Κίνα έχει γίνει βασικός αγωγός για τη διοχέτευση κρίσιμης δυτικής τεχνολογίας στη Ρωσία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του CNBC για σχολιασμό.

«Ιστορικό λάθος» οι περιορισμοί στην Κίνα

Μια έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ανέφερε ότι η Κίνα «έχει γίνει επίσης ένα ολοένα και πιο σημαντικό στήριγμα για τη Ρωσία στην πολεμική της προσπάθεια, προμηθεύοντας πιθανώς τη Μόσχα με βασική τεχνολογία και εξοπλισμό διπλής χρήσης που χρησιμοποιείται στην Ουκρανία».

Ωστόσο, το Πεκίνο απέρριψε ειλικρινά τέτοιες κατηγορίες, λέγοντας ότι το εμπόριο του με τη Μόσχα συνιστά «κανονική οικονομική συνεργασία » και ότι δεν στοχεύει κανένα «τρίτο μέρος». Η Κίνα έχει επίσης προσπαθήσει στο παρελθόν να μεσολαβήσει στον πόλεμο στην Ουκρανία, πέρυσι δημοσιεύοντας ένα ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων για τη σύγκρουση που δεν έχει ακόμη αποκτήσει έλξη.

Σε μια ομιλία στο MSC, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi είπε ότι το εμπόριο δεν πρέπει να οπλίζεται και είπε ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες περιορισμού των εμπορικών δεσμών με τη χώρα του θα ήταν ένα «ιστορικό λάθος».

«Όσοι επιχειρούν να αποκλείσουν την Κίνα στο όνομα του χλευασμού θα κάνουν ένα ιστορικό λάθος», είπε αναφερόμενος στους υπάρχοντες περιορισμούς που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ για να περιορίσουν, για παράδειγμα, το εμπόριο ευαίσθητων τεχνολογιών.

Ο Wang αργότερα συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken στο πλάι της διάσκεψης, όπου προέτρεψε την Ουάσιγκτον να άρει τις υπάρχουσες κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες και ιδιώτες και είπε ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να θίξουν τα νόμιμα αναπτυξιακά δικαιώματα της Κίνας.

Η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει κυρώσεις σε διάφορες κινεζικές εταιρείες που λέει ότι συνεργάζονται με τον κινεζικό στρατό, παρά τις αρνήσεις των εταιρειών. Οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν επίσης επιβληθεί σε άτομα και οντότητες που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κινεζική περιοχή Xinjiang.

  • Με πληροφορίες από CNBC

 

Καμία δημοσίευση για προβολή