«Θρίλερ» στην Ευρώπη: Αναζητείται… πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ

Ε: Αναζητείται... πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ΓΓ του ΝΑΤΟ

Μπορεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν -που ήδη ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει νέα θητεία- να θεωρείται ότι θα παραμείνει αμετακίνητη στη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η ΕΕ έχει λύσει όλα τα προβλήματά της, όσον αφορά στη στελέχωση των οργάνων της.

Αναζητώντας τον αντι-Μισέλ

Κατ’ αρχάς, υπάρχει το ζήτημα του Σαρλ Μισέλ, ο οποίος τον Ιανουάριο είχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί από πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θα διεκδικήσει την ψήφο των Βέλγων συμπατριωτών του στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Και πριν πει κάποιος ότι δεν έχει και πολύ σημασία, η Ουγγαρία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ από 1/7/24 και χωρίς πρόεδρο του Συμβουλίου, το ρόλο αυτό θα τον αναλάβει ο Βίκτορ Ορμπάν, σενάριο που προκαλεί εφιάλτες σε πολλές πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Βέβαια ο Μισέλ μπροστά στις αντιδράσεις αυτές είπε ότι θα παραμείνει στη θέση του ως το τέλος της θητείας του μέχρι το Νοέμβριο, ωστόσο, και πάλι δεν μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος για τη θέση αυτή, καθώς ολοκληρώνει δύο θητείες και απαγορεύεται να κάνει και τρίτη. Οπότε το φάσμα του Ορμπάν παραμένει πάνω από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να βρουν τον αντικαταστάτη του όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Προς το παρόν, τρία ονόματα έχουν ακουστεί ανεπισήμως ως πιθανοί διάδοχοι του Μισέλ: ο Μάριο Ντράγκι, πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο Ενρίκο Λέτα, επίσης πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και η νυν Δανή πρωθυπουργός, Μέτε Φρέντερικσεν. Ο Ντράγκι θεωρείται ως ο «απόλυτος τεχνοκράτης», ενώ οι Λέτα και Φρέντερικσεν σπρώχνονται ελαφρά από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, που διεκδικούν την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πάντως, και τα τρία αυτά ονόματα θεωρούνται για την ώρα περισσότερο ως φήμες παρά ως πραγματικές υποψηφιότητες για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάτι που αναμένεται να προκύψει μετά από έντονο παρασκήνιο και διαβουλεύσεις των ηγετών της ΕΕ. Το θετικό για Ντράγκι και Λέτα, πάντως, είναι ότι προέρχονται από μια μεγάλη χώρα της Ένωσης και θεωρούνται ως ικανοί στον τομέα των συνθέσεων.

Ο Ρούτε για το ΝΑΤΟ

Μια ακόμα εκκρεμότητα αφορά στη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, καθώς τελειώνει οριστικά η θητεία του Νορβηγού Γενς Στόλτενμπεργκ. Ωστόσο, εδώ φαίνεται ότι υπάρχει φαβορί, στο πρόσωπο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε. Αν συμβεί αυτό, ο Ρούτε θα είναι ο τρίτος Ολλανδός που ηγείται του πολιτικού σκέλους της Συμμαχίας, μετά τους Γιόζεφ Λουνς και Τζέικομπ Σέφερ.

Ήδη από τον Οκτώβριο o Ρούτε είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον, για να δηλώσει όμως αργότερα ότι μάλλον «έκανε λάθος» που γνωστοποίησε τόσο νωρίς την υποψηφιότητά του. Το Σάββατο, πάντως, ο Μαρκ Ρούτε εμφανίστηκε δίπλα-δίπλα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Διάσκεψη του Μονάχου, για να καταθέσει τις δικές του σκέψεις για το ζήτημα της Ουκρανίας.

«Πρέπει να κρατήσουμε σταθερή πορεία» είπε ο Ρούτε που είναι πρωθυπουργός από το 2010. «Ναι, είναι δύσκολο, αλλά βλέπουμε ότι η Ουκρανία κατάφερε να ανακτήσει μέρος του εδάφους που είχε καταλάβει η Ρωσία πριν από δύο χρόνια. Και ναι, θα θέλαμε να είχαν καταφέρει περισσότερα, αλλά πρέπει και να τους βοηθήσουμε περισσότερο».

«Αυτό σημαίνει ότι θα αυξήσουμε τις δαπάνες μας για την άμυνα, ώστε να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να αυξήσουν τη δική τους παραγωγή όπλων, να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες ποσότητες πυρομαχικών και τα συστήματα αεράμυνας που χρειάζονται», υπογράμμισε ο προερχόμενος από το χώρο των Φιλελευθέρων Ολλανδός πολιτικός.

Καμία δημοσίευση για προβολή