«Σφικτός» ο προϋπολογισμός της Γαλλίας μπροστά στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης

«Καμπανάκι» έκρουσε το οικονομικό επιτελείο της Γαλλίας για τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους. Συσφίγγει τη δημοσιονομική της πολιτική

«Καμπανάκι» έκρουσε το οικονομικό επιτελείο της Γαλλίας για τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους. Αναγκάζεται να συσφίξει τη δημοσιονομική της πολιτική καθώς βλέπει την ανάπτυξη να επιβραδύνεται.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η γαλλική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να περικόψει άλλα 10 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, καθώς η ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη καθιστά αβάσιμα τα δημοσιονομικά της σχέδια.

Με μεγάλο μέρος της Ευρώπης να έχει κολλήσει σε μια περίοδο υποτονικής ανάπτυξης, η γαλλική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί μόνο κατά 1% φέτος, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες κυβερνητικές προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, από το 1,4% που είχε προβλεφθεί για τον προϋπολογισμό του 2024 .

«Χαμηλότερη ανάπτυξη σημαίνει χαμηλότερα φορολογικά έσοδα, επομένως η κυβέρνηση πρέπει να ξοδέψει λιγότερα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ σε συνέντευξη Τύπου που ανακοίνωσε τα νέα μέτρα.

Ο προϋπολογισμός του 2024 περιλάμβανε ήδη περικοπές περίπου 16 δισ. ευρώ, κυρίως από τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων στην ενέργεια, αλλά οι πρόσθετες περικοπές απαιτούνται για να εκπληρωθεί η δέσμευση για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,4% φέτος.

Ο Λεμέρ υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις φόρων για να καλύψουν την τρύπα, θεωρώντας το ως μια συνεπή πολιτική επιλογή την οποία επιθυμεί η κυβέρνηση του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν από το 2017. «Έχουμε μειώσει τους φόρους και δεν θα αποκλίνουμε από αυτή τη γραμμή. Οι Γάλλοι δεν αντέχουν άλλους φόρους», είπε.

Οι κινήσεις αυτές γίνονται καθώς η Γαλλία δέχεται πιέσεις από οίκους αξιολόγησης και εθνικούς εποπτικούς φορείς χρηματοδότησης και ελέγχου για να υπερασπιστεί το σχέδιό της για τη μείωση του ελλείμματος, το οποίο είναι πιο αργό σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες κατέληξαν πρόσφατα σε μια συμφωνία για την εκ νέου επιβολή των αναθεωρημένων δημοσιονομικών κανόνων που είχαν ανασταλεί λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία. Οι αναλυτές αναμένουν ότι η Γαλλία θα είναι η λιγότερο πιθανή από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης να επιτύχει τους νέους ετήσιους στόχους του μπλοκ για περικοπή του δημόσιου χρέους και περιορισμό των δημοσίων δαπανών.

Οι μισές από τις περικοπές 10 δισ. ευρώ θα προέλθουν από κυβερνητικά υπουργεία, να ξοδεύουν λιγότερα για προσλήψεις, προμήθειες, ταξίδια και γραφεία, ενώ τα υπόλοιπα θα προέρχονται από τη μείωση προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων για ανακαινίσεις σπιτιών, για μείωση των εκπομπών άνθρακα και τη διεθνή βοήθεια. Οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη και τις τοπικές κυβερνήσεις θα προστατεύονται από τις περικοπές, δήλωσε ο Λεμέρ.

Θα μπορούσε να προταθεί αναθεωρημένος προϋπολογισμός το καλοκαίρι, εάν απαιτηθούν περισσότερες οικονομίες, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο πονοκέφαλος Μακρόν 

Η επιδείνωση της οικονομικής προοπτικής είναι κακά νέα για τον Μακρόν, ο οποίος έχει θέσει την τόνωση της ανάπτυξης και τη μείωση της χρόνιας υψηλής ανεργίας στο επίκεντρο της πολιτικής του ατζέντας από τότε που εξελέγη για πρώτη φορά το 2017. Έχει προωθήσει μεταρρυθμίσεις φιλικές προς τις επιχειρήσεις, όπως η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και η περικοπή προνοιακά επιδόματα, ενώ δαπανώνται επίσης μεγάλα ποσά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, η ασθενής ανάπτυξη ανέτρεψε την πτωτική τάση της ανεργίας, η οποία αυξήθηκε από 7,1% στο τέλος του 2022 σε 7,5% στο τέλος του 2023, και τα δημόσια οικονομικά έχουν υποβαθμιστεί.

Υποβάθμιση της Γαλλίας

Ο Fitch έχει ήδη υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Γαλλίας , ενώ η S&P τη διατήρησε τον Δεκέμβριο και θα την επανεξετάσει μέχρι τον Απρίλιο. Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν επισημάνει ότι οι διαδοχικές γαλλικές κυβερνήσεις αγωνίστηκαν να περικόψουν τις δημόσιες δαπάνες εν μέρει λόγω της αντίστασης του κοινού στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κυβέρνηση υποσχέθηκε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ σε παραχωρήσεις στους αγρότες για να τους κάνει να ακυρώσουν τις διαδηλώσεις που έφτασαν μέχρι και σε αποκλεισμό της πρωτεύουσας.

Η κυβέρνηση αύξησε επίσης τις δαπάνες για βασικές προτεραιότητες, όπως η άμυνα και η υποστήριξη προς την Ουκρανία για να την βοηθήσει να καταπολεμήσει την εισβολή πλήρους κλίμακας από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας δέσμευσης 3 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών είπε ότι ορισμένα από τα κονδύλια για την Ουκρανία έχουν ήδη δεσμευτεί στον προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα θα προέλθουν από την περικοπή άλλων γραμμών δαπανών.

Ο γαλλικός στρατιωτικός προϋπολογισμός έχει αυξηθεί κατά 40% σε ονομαστικούς όρους στα 413 δισ. ευρώ για το 2024-30 σε σύγκριση με την προηγούμενη επταετία.

Καμία δημοσίευση για προβολή