Η παγωμένη Αρκτική νέο πεδίο… θερμών αντιπαραθέσεων. Οι φιλοδοξίες κυριαρχίας στην περιοχή από Ρωσία και Κίνα αναστατώνει τις ΗΠΑ

 

Η τήξη των πολικών παγετώνων σε συνδυασμό με την αύξηση της κινητικότητας του Ρωσικού Στόλου οδηγεί την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ σε «αυξημένη εγρήγορση» για την περιοχή της Αρκτικής*. Το Πεντάγωνο ανησυχεί όλο και περισσότερο για το ενδεχόμενο η Μόσχα να προχωρήσει σε “προκλήσεις” στην περιοχή διεκδικώντας γεωπολιτικά οφέλη σε ζωτικής σημασίας, θαλάσσιες οδούς και φυσικούς πόρους.

Ο Ναύαρχος Ντάριλ Κοντλ, διοικητής των δυνάμεων του στόλου των ΗΠΑ,
δήλωσε σε συνέντευξή του στο Breaking Defense τον Αύγουστο ότι η Ρωσία έχει
λάβει απόφαση να στρατιωτικοποιήσει αυτόν τον χώρο κι αυτό κάνει “επιτακτική
την ανάγκη” να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις κινήσεις τους και να να διασφαλιστεί ότι δεν θα τους παραχωρηθεί αυτή  η ζωτική ζώνη.

Ρωσία και Κίνα διεκδικούν ρόλους στην Αρκτική

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, ο Κοντλ δήλωσε ότι το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό παρατήρησε ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα δείχνουν ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Αρκτική. Ιδιαίτερα η Μόσχα, η οποία, όπως είπε, “στρατιωτικοποιεί την ακτογραμμή  με παράκτια άμυνα, πυραύλους κρουζ, αεροπορία μεγάλου βεληνεκούς,
υποθαλάσσια συστήματα και συστήματα ραντάρ”

Ο ναύαρχος εξήγησε ότι με το λιώσιμο των πάγων, η Αρκτική γίνεται μια από τις
ταχύτερες διαδρομές για τη μετακίνηση πλοίων μεταξύ του Ατλαντικού και του
Ειρηνικού Ωκεανού, κάτι που ο Κοντλ και το Πολεμικό Ναυτικό έχουν
παρατηρήσει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ολοένα και συχνότερα. Πέρα από το στρατηγικό ενδιαφέρον για αυτές τις διαδρομές , η εμπορική ναυτιλία αναμένεται ότι θα αρχίσει επίσης να το χρησιμοποιεί τους διαύλους της Αρκτικής για τη διακίνηση του εμπορίου. [Υπενθυμίζεται ότι η διατήρηση της ελεύθερης διέλευσης των διεθνών θαλάσσιων οδών είναι μια μακροχρόνια αποστολή πουέχει ανατεθεί από την Ουάσινγκτον στο αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό].

Πέρα από τη Ρωσία και η Κίνα – την οποία οι ΗΠΑ δεν έχουν κρύψει ότι θεωρούν
«μία συνεχώς αυξανόμενη απειλή» – εμφανίζεται να διεκδικεί ρόλους και να έχει φιλοδοξίες κυριαρχίας στην Αρκτική. Στο παρελθόν είχε αυτο-προσδιοριστεί ως «σχεδόν αρκτικό κράτος», έναν τίτλο που οι ΗΠΑ απέρριψαν αμέσως. Η πρόθεση της Κίνας ωστόσο στην Αρκτική είναι ξεκάθαρη, σύμφωνα με μελέτες ειδικών αναλυτών.

Σύμφωνα με τον Κοντλ, πέραν της “στρατιωτικής εγρήγορσης”,  οι ΗΠΑ θεωρούν το Αρκτικό Συμβούλιο ως την κατάλληλη Αρχή για την διευθέτηση διεθνών διαφωνιών και διεκδικήσεων στην περιοχή. Ο συγκεκριμένος οργανισμός περιλαμβάνει οκτώ χώρες μέλη: Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Ρωσία και Σουηδία.

——–

(*) Η Αρκτική είναι η περιοχή γύρω από τον Βόρειο Πόλο, στον αντίποδα της Ανταρκτικής. Περιλαμβάνει βόρεια τμήματα των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ρωσίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, την Ισλανδία, τη Γροιλανδία, το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ καθώς και όλο τον θαλάσσιο χώρο τον λεγόμενο Αρκτικό Ωκεανό.

  • Με πληροφορίες από το Breaking Defense

Καμία δημοσίευση για προβολή