Η πανδημία τροφοδοτεί κινήματα διαμαρτυρίας ανά την υφήλιο: Πώς ερμηνεύουν οι ειδικοί τις εκρήξεις οργής κατά του lockdown στην Ευρώπη

θρυαλλίδα κινημάτων η πανδημία

Κυβερνήσεις και ειδικοί προσπαθούν να αφουγκραστούν τις διαδηλώσεις οργής που οργανώνονται τις τελευταίες μέρες σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κατά των μέτρων προστασίας από την πανδημία του κοροναϊού.

Πολύ περισσότερο, όταν οι περισσότερες χώρες βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με έναν τρίτο κύμα, ενώ ο συνδυασμός των μειωμένων δόσεων εμβολίων με τις μεταλλάξεις, μετατρέπει το πρόβλημα σε εκρηκτικό και τινάζει στον αέρα κάθε σχεδιασμό.

Δεν πρόκειται για κάτι νέο

«Δεν πρόκειται για κάτι νέο» υποστηρίζει η γαλλική «Le Figaro». «Σε όλη την Ιστορία είναι σχεδόν ένα κυκλικό φαινόμενο: Οταν υπάρχει πανδημία, προκαλείται αναταραχή» υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα, υπενθυμίζοντας ότι στον 14ο αιώνα ο λεγόμενος «μαύρος θάνατος», η επιδημία πανώλης που ξέσπασε από το 1346 ως το 1353, προκάλεσε εκρήξεις βίας, ιδίως εναντίον των ξένων.

Η εφημερίδα τονίζει ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από την πανδημία, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από δύο εκατομμύρια ανά την υφήλιο.

Η γερμανική «Suddeutsche Zeitung» προειδοποιεί ότι «η κοινωνική διαμαρτυρία αρχίζει να λαμβάνει διαστάσεις με διάφορες μορφές σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις», καθώς οι αντιδράσεις για την κακή διαχείριση της πανδημίας πολλαπλασιάζονται σε όλο τον κόσμο. Διαδηλώσεις στη Γερμανία, συγκεντρώσεις σε εργατογειτονιές της Μαδρίτης.

Η ηρεμία πριν την καταιγίδα

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Κεμπέκ Ναόμι Σαρέ Μπουρντόν υπενθυμίζει την κοινωνική αναταραχή που πυροδότησε η επιδημία της ισπανικής γρίπης την περίοδο 1918-1920.

«Οι επιπτώσεις της ισπανικής γρίπης έπληξαν πολύ περισσότερο τη ζωή των εργαζόμενων οικογενειών» λέει η Σαρέ Μπουρντόν και προσθέτει: «Η ισπανική γρίπη επιδείνωσε τις κοινωνικές ανισότητες και κατέδειξε τη σημασία της διασύνδεσης μεταξύ υγείας και κοινωνίας, επηρεάζοντας μάλιστα τότε τους εργατικούς αγώνες».

Η Καναδή ιστορικός, εκτιμά ότι  «η τρέχουσα περίοδος είναι ίσως λιγότερο ευνοϊκή για την κοινωνική αναταραχή από ό,τι πριν από έναν αιώνα και συνοδεύεται κυρίως από ένα κύμα καταγγελιών και καταστολής γενικά ασήμαντων πράξεων. Αλλά, όπως λέει,  αν κοιτάξουμε τα γεγονότα του 1918-1920 και τον αντίκτυπό τους στις οικογένειες της εργατικής τάξης, ίσως να βλέπουμε τώρα την ηρεμία πριν από την καταιγίδα».

Θρυαλλίδα για μεγάλα κινήματα διαμαρτυρίας

Τέλος, η  καθηγήτρια προειδοποιεί ότι «η υγειονομική κρίση θα μπορούσε πιθανώς να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα για μεγάλα κινήματα διαμαρτυρίας». Όπως λέει, «οι κακές συνθήκες εργασίας στον τομέα της υγείας και οι επιπτώσεις της υποχρηματοδότησης στην υγεία δημιουργούν ένα εκρηκτικό πλαίσιο και μπορεί να πυροδοτήσουν μια πιεστική έκκληση για αλλαγή».

Βίαιες διαδηλώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις

Ανεξαρτήτως ερμηνειών και προβλέψεων, το φαινόμενο των μαζικών αντιδράσεων κατά των μέτρων, τείνει να πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Στις Βρυξέλλες, μετά από πολυπληθή διαδήλωση, η Αστυνομία συνέλαβε 200 άτομα με την κατηγορία ότι μετείχαν σε παράνομη εκδήλωση.

Στο Αμστερνταμ η ολλανδική αστυνομία διέλυσε απαγορευμένη διαδήλωση περίπου 600 νεαρών στην κεντρική πλατεία μπροστά από το περίφημο Reichsmuseum.

Ανάλογες εκδηλώσεις και βίαια επεισόδια είχαν ξεσπάσει πριν από λίγες ημέρες σε πολλές ολλανδικές πόλεις, ενώ οι Αρχές παραδέχονται ότι ήταν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη χώρα εδώ και 40 χρόνια.

Στη Βιέννη πάνω από 5.000 άτομα διαδήλωσαν επίσης κατά των κυβερνητικών μέτρων, παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων, καθώς στην Αυστρία έχει επιβληθεί από τις 26 Δεκεμβρίου και τρίτο lockdown.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή