Η Τουρκία απειλεί να εξευτελίσει την Ε.Ε. – Η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής, τα παιχνίδια και οι απαιτήσεις Ερντογάν και η διπλωματική ανυπαρξία των Βρυξελλών

Καθώς η Ε.Ε. ετοιμάζεται για τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης-26ης Μαρτίου, ειδικός αναλυτής υπογραμμίζει τον κίνδυνο οι Βρυξέλλες να εξευτελιστούν στην αναζήτησή του θετικής ατζέντας με την Τουρκία.

Ανοχή της Ε.Ε.

Γράφοντας για το Carnegie Europe ο Μαρκ Πιερίνι επισημαίνει ότι το τελευταίο 18μηνο οι σχέσεις Βρυξελλών-Άγκυρας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά με ευθύνη κυρίως του καθεστώτος Ερντογάν, αλλά και της ανοχής που η Ευρώπη δείχνει στις παρασπονδίες της Τουρκίας, τόσο για οικονομικούς λόγους (βλέπε Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία), όσο και λόγω των απειλών της Τουρκίας να ανοίξει το φράγμα και να πλημμυρίσει η Ευρώπη με πρόσφυγες και μετανάστες.

Η εξάρτηση της Τουρκίας

Ο αναλυτής σημειώνει ότι και οι δύο πλευρές χρειάζονται μια πιο ήρεμη και ομαλή σχέση: ειδικά η Τουρκία γνωρίζει ότι η οικονομία της θα πληγεί ανεπανόρθωτα αν η Ε.Ε. της επιβάλλει κυρώσεις για την αυταρχική διακυβέρνηση, τον έλεγχο των δικαστηρίων, την καταπάτηση των ανθρωπίνω δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, την προσπάθεια του Ερντογάν να μετατρέψει τη χώρα σε μονοκομματική με πλήρη κυριαρχία του ΑΚΡ στις εκλογές -και όλα αυτά χωρίς να αναφερθούν οι S-400 και οι κυρώσεις των ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν υπόσχεται αλλά θέλει ανταλλάγματα

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει, ο Ερντογάν ανακοινώνει μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, ωστόσο, υπογραμμίζει ότι από την ανακοίνωση ως την υλοποίησή τους η Ε.Ε. δεν έχει τίποτα στα χέρια της, πέραν από υποσχέσεις, και σημειώνει ότι οι υποσχέσεις αυτές θα συνοδευτούν από απαιτήσεις για ανταλλάγματα από την Άγκυρα: μια πρόσκληση στον Ερντογάν σε Σύνοδο Κορυφής ή μια σύνοδο για την Ανατολική Μεσόγειο, ήτοι νομιμοποιητικές κινήσεις που θα τον ενισχύσουν εσωτερικά.

Διπλωματική ανυπαρξία

Ο Πιερίνι τόνιζει, ωστόσο, ότι στην ουσία η συζήτηση για μεταρρυθμίσεις είναι άκαρπη: για να διατηρήσει την ισχύ του το καθεστώς Ερντογάν, οφείλει να συνεχίσει να ακολουθεί πολιτικές αυταρχισμού και ελέγχου κάθε δομής εξουσίας. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα κι αν η Σύνοδος βρει τη «θετική ατζέντα», οι σχέσεις Βρυξελλών-Τουρκίας μοιραία θα επιδεινωθούν. Σημειώνει δε και την διπλωματική ανυπαρξία της Ε.Ε., η οποία επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία για τον Ναβάλνι, ή στη Λευκορωσία, αλλά κάνει τα στραβά μάτια για χειρότερες πρακτικές της Τουρκίας.

Κλείνοντας, ο Πιερίνι καλεί τους ηγέτες της Ε.Ε. να αφήσουν στην άκρη τα περί «θετικής ατζέντας» και περί Συνόδων Κορυφής και να εργαστούν ώστε να επιλυθούν τα ανοιχτά ζητήματα με την Άγκυρα.

Καμία δημοσίευση για προβολή