Η Τουρκία «βγάζει γλώσσα» στις ΗΠΑ: Αρνήθηκε πρόταση να παραδώσει στην Ουκρανία τους S-400

Ρωσική παρέμβαση υπέρ της Τουρκίας με αιχμές κατά της Ελλάδας

Αποφασισμένη να τραβήξει το σχοινί μέχρι τέλους, όσον αφορά στο ζήτημα με το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, το οποίο έχει προκαλέσει μείζονα προβλήματα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, εμφανίζεται η Τουρκία.

To πρόβλημα με τους S-400

Όπως είναι γνωστό, η Ουάσινγκτον απέβαλε την Άγκυρα από το πρόγραμμα ανάπτυξης του μαχητικού 5ης γενιάς F-35 και επέβαλε κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, λόγω της αγοράς του προηγμένου ρωσικού αντιαεροπορικού/αντιπυραυλικού συστήματος. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση Ερντογάν να αποσύρει οριστικά από το οπλοστάσιό της το σύστημα S-400, προκειμένου να αναθερμανθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, ωστόσο ακόμα δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική εξέλιξη επί του ζητήματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, όπως αποκάλυψε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι ΗΠΑ έκαναν πρόταση στην Τουρκία να στείλει τους S-400 στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του απέρριψε την πρόταση αυτή, καθώς, όπως είπε: «Δώστε μας τον έλεγχο των S-400 και θα το εξετάσουμε. Έκαναν (σ.σ. οι ΗΠΑ) προτάσεις που αφορούν άμεσα την κυριαρχία μας, όπως η παραίτηση από τον έλεγχο. Πού είναι η ανεξαρτησία μας, η κυριαρχία μας;».

Περί Patriot

Παράλληλα, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία χρειάζεται ένα σύστημα αεράμυνας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η χώρα του έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ μια προσφορά για την προμήθεια του αμερικανικού αντιαεροπορικού συστήματος Patriot (στο παρελθόν ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, είχε αναφερθεί στην υψηλή τιμή το συστήματος, αλλά και σε διάφορα ζητήματα και περιορισμούς που αφορούν στην χρήση του), προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «μας λένε ότι δεν μπορούμε να πάρουμε έγκριση από το Κογκρέσο».

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2017, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Ρωσική Ομοσπονδία για την προμήθεια δύο μοιρών του συστήματος αεράμυνας S-400 στο πλαίσιο «επείγουσας ανάγκης». Με αυτή τη συμφωνία, η Τουρκία έγινε η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που αγόρασε τους S-400 από τη Ρωσία. Η πρώτη παράδοση των S-400 αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έγινε από τη Ρωσία στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία τον Ιούλιο του 2019, προκαλώντας την αντίδραση ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Για τα F-35 και τα F-16

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στα προγράμματα F-35 και F-16 της Τουρκίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν ζητάμε να επιστρέψουμε στο πρόγραμμα των F-35 αυτή τη στιγμή, αυτό που ζητάμε είναι να μας επιστραφούν τα χρήματά μας. Επειδή κατασκευάζουμε τα δικά μας μαχητικά αεροσκάφη. Επιπλέον, θέλουμε να αγοράσουμε F-16, ωστόσο, το Κογκρέσο παραμένει σιωπηλό. Αν και όλες οι διαπραγματεύσεις για το F-16 έχουν τελειώσει, δεν έχει γίνει ακόμη επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Έγινε ανεπίσημη ειδοποίηση και περιμένουμε».

Καμία δημοσίευση για προβολή