Ισραήλ: Έκτακτο υπουργικό Συμβούλιο για τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα – 199 οι όμηροι της Χαμάς

Σύγκληση του υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ αποφασίστηκε για σήμερα το απόγευμα, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα δώσει το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει η χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ήδη τα άρματα μάχης του ισραηλινού στρατού έχουν παραταθεί στη Γάζα και περιμένουν την έγκριση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας για να προχωρήσουν στην επιχείρηση.

Στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες κατά της Χαμάς.

Το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας θα πραγματοποιηθεί στις 8 μ.μ. στο στρατιωτικό αρχηγείο του Τελ Αβίβ, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Σήμερα, ο IDF ανακοίνωσε πως οι αιχμάλωτοι της Χαμάς στη Γάζα ανέρχονται σε 199.

«Αλαλούμ» με την εκεχειρία στη Γάζα

Νωρίτερα το Reuters μετέδωσε πως ΗΠΑ, Ισραήλ και Αίγυπτος συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός στη νότια Γάζα, προκειμένου να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος για τους αμάχους προς τη Ράφα, που συνδέει τον παλαιστινιακό θύλακα με την Αίγυπτο.

Ωστόσο, τόσο το Ισράηλ όσο και η πλευρά της Χαμάς, το διαψεύδουν.

Τι είναι το πέρασμα της Ράφα και γιατί η Αίγυπτος το κρατά κλειστό

Το πέραμα της Ράφα βρίσκεται στο νότιο άκρο της Γάζας στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Σήμερα, η Αίγυπτος θα το άνοιγε για κάποιες ώρες, ώστε να περάσουν προς τη χώρα οι ξένοι υπήκοοι και οι πολίτες της Γάζας με διπλή υπηκοότητα. Θα σηματοδοτούσε την «απόδραση» από τον πόλεμο ενός περιορισμένου αριθμού Παλαιστίνιων.

Πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι, ωστόσο, θα παρέμεναν εγκλωβισμένοι μέσα στον κατεστραμμένο από τον πόλεμο θύλακα.

Η Ράφα είναι η μοναδική πύλη της Γάζας προς τον υπόλοιπο κόσμο και η οποία δεν ελέγχεται άμεσα από το Ισραήλ. Βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Αιγύπτου στο πλαίσιο συμφωνίας με το Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, ποτέ δεν αποτελούσε μια κανονική, πλήρως ανοιχτή συνοριακή διέλευση.

Όλα αυτό τον καιρό ήταν κλειστό για μέρες, εβδομάδες, ίσως και μήνες. Αρκετές φορές άνοιγε και έκλεινε απροειδοποίητα, με τους κατοίκους της Γάζας να μην γνωρίζουν πότε θα ανοίξει ή για πόσο καιρό.

Εάν το πέρασμα έκλεινε, και κάτοικος της Γάζας βρισκόταν εκτός, δεν ήταν σίγουρο πότε θα επιστρέψει.

Εκκενώσεις στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ

Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ έχει ενεργοποιήσει ένα σχέδιο εκκένωσης κατοίκων σε απόσταση 2 χιλιομέτρων (1,2 μίλια) στα σύνορα με τον Λίβανο, ανακοίνωσε ο στρατός τη Δευτέρα, υπό τον φόβο κάθε πιθανής εμπλοκής με την Χεζμπολάχ στον απόηχο της ανταλλαγής πυρών με την λιβανέζικη οργάνωση παράλληλα με τη σύγκρουση στο νότιο Ισραήλ με τη Χαμάς.

Σε ανακοίνωσή τους, οι Ισραηλινές Άμυνας και το Υπουργείο Άμυνας ανέφεραν ότι το σχέδιο είχε εγκριθεί από τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant και περιλάμβανε την εκκένωση 28 οικισμών.

Οι κάτοικοι θα μεταφερθούν σε ξενώνες που επιχορηγούνται από το κράτος, αναφέρει ο ΙDF.

Μπάιντεν: Νέα κατοχή της Γάζας θα ήταν «μεγάλο λάθος»

Ως ένα «μεγάλο λάθος» χαρακτήρισε οποιαδήποτε προσπάθεια του Ισραήλ να επιβάλει εκ νέου κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες Κυριακή (15/10), την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες ισραηλινών στρατευμάτων για τη ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση εναντίον της Χαμάς.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της εκπομπής «60 λεπτά» του τηλεοπτικού δικτύου CBS αν θα υποστήριζε την επιβολή κατοχής στη Γάζα από το Ισραήλ, ο κ. Μπάιντεν απάντησε «πιστεύω πως αυτό θα ήταν μεγάλο λάθος».

Η Χαμάς «δεν αντιπροσωπεύει όλο τον παλαιστινιακό λαό», συνέχισε, χαρακτηρίζοντας ωστόσο την «εξάλειψη των εξτρεμιστών» από το Ισραήλ «αναγκαίο μέτρο»

Πάνω από 1.400 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν στο Ισραήλ κατά την επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των αρχών.

Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς, οι αρχές καταμετρούν τουλάχιστον 2.670 νεκρούς, ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά, στα ισραηλινά πλήγματα της αεροπορίας και του πυροβολικού.

Σύμφωνα με το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) ήδη εκτυλίσσεται «ανθρωπιστική καταστροφή άνευ προηγουμένου» στον θύλακα.

«Πρέπει να υπάρχει δρόμος προς παλαιστινιακό κράτος»

Ερωτηθείς αν πιστεύει πως η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί εντελώς, ο ογδοντάρης αμερικανός πρόεδρος απάντησε καταφατικά. «Όμως πρέπει να υπάρχει παλαιστινιακή αρχή. Πρέπει να υπάρχει δρόμος προς παλαιστινιακό κράτος», πρόσθεσε.

Ο κ. Μπάιντεν είπε πως «δεν θεωρεί απαραίτητο» να συμμετάσχουν δυνάμεις των ΗΠΑ στον πόλεμο αυτόν, προσθέτοντας ότι δεν θα σταλούν ούτε στην Ουκρανία.

Το Ισραήλ διαθέτει «έναν από τους καλύτερους στρατούς» στον κόσμο και οι ΗΠΑ θα «τον προμηθεύσουν με όλα όσα χρειάζεται», διαβεβαίωσε.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε χθες ότι στέλνει δεύτερο αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του στην ανατολική Μεσόγειο, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ακόμη, ο κ. Μπάιντεν δήλωσε «βέβαιος» ότι ο στρατός του Ισραήλ θα δράσει τηρώντας τους κανόνες του πολέμου στις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.

Προειδοποίησε εξάλλου ότι η απειλή της τρομοκρατίας μεγεθύνεται για τη χώρα του εξαιτίας της αναταραχής στη Μέση Ανατολή.

Καμία δημοσίευση για προβολή