J-16D: Το μαχητικό αεροσκάφος που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στην νοτιοανατολική Ασία (Photos)

Αν και το stealth μαχητικό 5ης γενιάς J-20 αποτελεί το καμάρι του Πεκίνου, ένα πολύ πιο «ταπεινό» πολεμικό αεροσκάφος αποτελεί το «κλειδί» για την αλλαγή ισορροπιών στην νοτιοανατολική Ασία.

Πρόκειται για το J-16D, το οποίο αποτελεί μια ειδική έκδοση του J-16 (με το παρατσούκλι «Κόκκινος Δράκος»), το οποίο με τη σειρά του είναι μια κινεζική παραλλαγή του ρωσικού διθέσιου μαχητικού Sukhoi Su-30MKK Flanker που έρχεται από το 1997 και είναι συγκρίσιμο με το αμερικανικό μαχητικό F-15E Strike Eagle.

Μέχρι στιγμής, όλα δείχνουν αναμενόμενα, καθώς είναι γνωστή η σχέση Ρωσίας-Κίνας και η ανταλλαγή πολεμικής τεχνολογίας μεταξύ των δύο χωρών, οπότε το J-16 δεν αποτελεί κάτι το περισσότερο ενδιαφέρον από ένα αξιόπιστο μαχητικό αεροσκάφος 4ης γενιάς. Ωστόσο, το J-16D είναι κάτι τελείως διαφορετικό.

Μαχητικά «φονιάδες ραντάρ»

Ανάμεσα στα πολλά αεροσκάφη που διαθέτουν οι Πολεμικές Αεροπορίες του κόσμου, υπάρχουν και ορισμένα που είναι σχεδιασμένα να εκτελούν πολύ εξειδικευμένες αποστολές. Ένα από αυτά είναι και το αμερικανικό EA-18G Growler του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, βασισμένο στο F-18 Super Hornet.

Το Growler είναι μαχητικό ηλεκτρονικής επίθεσης και, παρότι είναι βαριά οπλισμένο, ο βασικός του στόχος είναι να επιτίθεται αρχικά μέσω ηλεκτρονικών μέσων στα ραντάρ της αεράμυνας αντιπάλων, να τα βγάζει νοκ-άουτ και εν συνεχεία να τα καταστρέφει, τυφλώνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τα αντιαεροπορικά συστήματα των αντιπάλων.

Το EA-18G αποτελεί ένα από τα πλέον ισχυρά οπλικά συστήματα των ΗΠΑ, καθώς χάρη στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του και τα πολλά όπλα που μπορεί να μεταφέρει είναι μια πλατφόρμα που δεν περιορίζεται στον ηλεκτρονικό πόλεμο, αλλά μπορεί να καταφέρει και ισχυρά χτυπήματα στον αντίπαλο.

Ηλεκτρονικός πόλεμος

Κάτι τέτοίο είναι και σκοπός της Κίνας, μέσω της ανάπτυξης του J-16D: η δυνατότητα της Αεροπορίας και του Ναυτικού να έχουν ένα μαχητικό ειδικά για ηλεκτρονικό πόλεμο το οποίο όμως θα είναι οπλισμένο σαν «αστακός» και θα μπορεί να πραγματοποιήσει χτυπήματα σε αντιπάλους.

Αν και τα χαρακτηριστικά του J-16D δεν είναι γνωστά, από φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει -το αεροσκάφος έκανε την πρώτη πτήση του το 2015- οι διαφορές του με την «απλή» έκδοση είναι εμφανείς, καθώς από διάφορα σημεία του προεξέχουν κεραίες και αισθητήρες που «δείχνουν» και τον χαρακτήρα του.

Εκτιμάται ότι το μαχητικό θα διαθέτει ειδικά συστήματα που θα ανιχνεύουν τα αντίπαλα ραντάρ, θα τα μπλοκάρουν και εν συνεχεία θα τα καταστρέφουν με πυραύλους που ανιχνεύουν τα ραδιοκύματά τους. Σύμφωνα με το National Interest, το J-16D θα μπορεί να μεταφέρει τουλάχιστον έξι από αυτούς τους πυραύλους.

Πλήρης αεροπορική δυνατότητα

Φυσικά η Κίνα διαθέτει κι άλλα αεροσκάφη εξειδικευμένα στον ηλεκτρονικό πόλεμο, ωστόσο, με το J-16D μπαίνει σε έναν χώρο που οι ΗΠΑ είχαν εδώ και χρόνια το πάνω χέρι, ενώ δεν αποκλείεται να αναπτύξει και μια έκδοση του μαχητικού ειδικά για αεροπλανοφόρα, διευρύνοντας τις δυνατότητές της.

Αυτό που επισημαίνουν αναλυτές, ωστόσο, είναι ότι με μαχητικά όπως το J-16D το Πεκίνο στέλνει το μήνυμα ότι πλέον καλύπτει όλο το φάσμα των εναερίων δυνατοτήτων όπως οι ΗΠΑ και ότι σε μια πιθανή σύρραξη δεν θα είναι απροετοίμαστη για τους πυραύλους που το σύστημα Aegis θα επιδιώξει να εκτοξεύσει εναντίον των αεροσκαφών της.

Καμία δημοσίευση για προβολή