«Καμπανάκι» από την ΕΚΤ: Μην βιαστείτε να άρεται τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης, υπάρχει κίνδυνος μεγάλης ύφεσης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) «χτύπησε καμπανάκι» σε όσους ζητούν να σταματήσουν τα οικονομικά μέτρα στήριξης στις χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία του κοροναϊού, τασσόμενη ανοιχτά κατά την πρόωρης παύσης των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης στην Ευρωζώνη, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιβραδύνει την ανάκαμψη και να καταστήσει πιο γρήγορα αφερέγγυες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας της Covid-19.

Κίνδυνος μεγάλης ύφεσης

Ύστερα από δισεκατομμύρια ευρώ που αποδεσμεύθηκαν εκτάκτως από τις κυβερνήσεις για τη στήριξη της οικονομίας , ένα «απότομο τέλος…. μπορεί να οδηγήσει…. σε μια οικονομική συρρίκνωση πιο σοβαρή από αυτή κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας», προέβλεψε η ΕΚΤ στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Εάν αυτή η υποστήριξη σταματήσει απότομα, οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται περισσότερο από τους περιορισμούς, όπως στον κλάδο εστίασης, «μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα φερεγγυότητας ή μια πιο μόνιμη διατάραξη στα επιχειρηματικά τους μοντέλα …ακόμα κι αν η υπόλοιπη οικονομία ανακάμπτει», σύμφωνα με την ΕΚΤ.

Δείτε ακόμη: Εξοπλισμοί: Η Ελλάδα θωρακίζεται.Την άνοιξη τα πρώτα Rafale – Μέσα στο 2021 η προμήθεια των πρώτων F 35. Στόχος η κυριαρχία στο Αιγαίο

Αυτός ο κίνδυνος πτωχεύσεων «επιτείνεται» από το γεγονός ότι πολλές εταιρίες, νοικοκυριά, αλλά και κράτη βρίσκονται πραγματικά υπερχρεωμένα ύστερα από το πρώτο κύμα της πανδημίας, σύμφωνα με την έκθεση.

Τα κρατικά προγράμματα στήριξης παραμένουν απαραίτητα, αλλά πρέπει να είναι «στοχευμένα στην οικονομική στήριξη που συνδέεται με την πανδημία» για να αποφευχθούν «προβλήματα βιωσιμότητας χρέους μεσοπρόθεσμα», ανέφερε ο Λουίς ντε Γκίντος, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

Ικανοποίηση για Γιέλεν

Ο ντε Γκίντος, σε σημερινή τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση της έκθεσης της ΕΚΤ, αναφέρθηκε επίσης στον επικείμενο διορισμό της Τζάνετ Γιέλεν, πρώην προέδρου της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed), στο τιμόνι του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Ο ντε Γκίντος, επισημαίνοντας ότι εκφράζει την προσωπική του γνώμη, ανέφερε ότι η επιλογή της Γέλεν είναι μια «καλή είδηση για την αμερικανική οικονομία και την παγκόσμια οικονομία».

Εάν ο διορισμός της επικυρωθεί από τη Γερουσία, η Γιέλεν θα τεθεί επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και θα επιφορτιστεί με την ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, που έχει πληγεί από την πανδημία της Covid-19.

«Η Τζάνετ Γιέλεν γνωρίζει πολύ καλά τι χρειάζεται η αμερικανική οικονομία» και «έχει απόλυτη συναίσθηση των επιπτώσεων της οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ…στην παγκόσμια οικονομία», σημείωσε ο ντε Γκίντος.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή