Καμπανάκι συναγερμού από το Πεντάγωνο: Η Κίνα αυξάνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο και παίρνει μαθήματα από την Ουκρανία

Κίνα - Αυξάνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο

Μια έκθεση του Πενταγώνου σχετικά με την Κίνα και την στρατιωτική της ισχύ αναφέρει ότι το Πεκίνο ξεπερνά τις προηγούμενες προβλέψεις για το πόσο γρήγορα αναπτύσσει το οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων του και “σχεδόν σίγουρα” παίρνει μαθήματα από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία σχετικά με το πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια σύγκρουση για την Ταϊβάν.

Η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη προειδοποιεί επίσης ότι η Κίνα μπορεί να επιδιώκει ένα νέο διηπειρωτικό πυραυλικό σύστημα που χρησιμοποιεί συμβατικά όπλα και το οποίο, αν τεθεί σε λειτουργία, θα επιτρέψει στο Πεκίνο “να απειλεί με συμβατικά πλήγματα στόχους στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες, τη Χαβάη και την Αλάσκα“. Η έκθεση για την Κίνα έρχεται ένα μήνα πριν από την αναμενόμενη συνάντηση μεταξύ του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ και του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού τον επόμενο μήνα στο Σαν Φρανσίσκο.

Η μεγάλη πρόκληση

Η ετήσια έκθεση, που απαιτείται από το Κογκρέσο, είναι ένας τρόπος με τον οποίο το Πεντάγωνο μετρά τις αυξανόμενες στρατιωτικές δυνατότητες της Κίνας, την οποία η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ως τη βασική απειλή στην περιοχή και την κύρια μακροπρόθεσμη πρόκληση για την ασφάλεια της Αμερικής. Αλλά μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να επικεντρωθούν και πάλι στη Μέση Ανατολή, αντί για την ευρέως προωθούμενη στροφή τους προς τον Ειρηνικό για να αντιμετωπίσουν την ανάπτυξη της Κίνας.

Οι ΗΠΑ ενισχύουν με όπλα στο Ισραήλ, ενώ συνεχίζουν να υποστηρίζουν και να παραδίδουν πυρομαχικά στην Ουκρανία στον 20μηνο αγώνα της να αποκρούσει την εισβολή της Ρωσίας. Παρόλα αυτά, η εθνική αμυντική στρατηγική του Πενταγώνου διαμορφώνεται γύρω από το ότι η Κίνα παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση για την ασφάλεια των ΗΠΑ και ότι η απειλή από το Πεκίνο θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο ο αμερικανικός στρατός θα εξοπλιστεί και θα διαμορφωθεί για το μέλλον.

Πυρηνικός “αγώνας δρόμου”

Η έκθεση του Πενταγώνου βασίζεται στην προειδοποίηση του στρατού πέρσι ότι η Κίνα επεκτείνει την πυρηνική της δύναμη πολύ ταχύτερα από ό,τι είχαν προβλέψει οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, υπογραμμίζοντας μια ευρεία και επιταχυνόμενη αύξηση της στρατιωτικής δύναμης που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέψει στο Πεκίνο να φτάσει ή να ξεπεράσει την παγκόσμια ισχύ των ΗΠΑ μέχρι τα μέσα του αιώνα. Η περσινή έκθεση προειδοποιούσε ότι το Πεκίνο εκσυγχρονίζει ταχέως την πυρηνική του δύναμη και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να τετραπλασιάσει σχεδόν τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που διαθέτει σε 1.500 μέχρι το 2035.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν 3.750 ενεργές πυρηνικές κεφαλές. Η έκθεση για το 2023 διαπιστώνει ότι το Πεκίνο βρίσκεται σε καλό δρόμο για να αποκτήσει περισσότερες από 1.000 πυρηνικές κεφαλές μέχρι το 2030, συνεχίζοντας τον ταχύ εκσυγχρονισμό που αποσκοπεί στην επίτευξη του στόχου του Σι να διαθέτει έναν στρατό “παγκόσμιας κλάσης” μέχρι το 2049. Μετά την προηγούμενη έκθεση, η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ για κλιμάκωση της έντασης και το Πεκίνο δήλωσε ότι εξακολουθεί να δεσμεύεται στην πολιτική “μη πρώτης χρήσης” των πυρηνικών όπλων.

Πίεση στην Ταϊβάν

Το Πεντάγωνο δεν έχει δει καμία ένδειξη ότι η Κίνα απομακρύνεται από την πολιτική αυτή, αλλά εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξουν ορισμένες περιστάσεις όπου η Κίνα μπορεί να κρίνει ότι δεν ισχύει, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αμυντικός χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Ο αξιωματούχος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους την Τετάρτη υπό τον όρο της ανωνυμίας πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης. Οι ΗΠΑ δεν τηρούν την πολιτική της “μη πρώτης χρήσης” και λένε ότι τα πυρηνικά όπλα θα χρησιμοποιούνταν μόνο σε “ακραίες περιστάσεις“.

Η έκθεση αναφέρει ότι η Κίνα εντείνει τη στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική πίεση όχι μόνο στην Ταϊβάν αλλά και προς όλους τους περιφερειακούς γείτονές της για να αντιδράσει στην προσπάθεια των ΗΠΑ – σύμφωνα με το Πεκίνο – να περιορίσουν την άνοδό της. Η πίεση κατά της Ταϊπέι περιλαμβάνει υπερπτήσεις βαλλιστικών πυραύλων, αυξημένες εισβολές πολεμικών αεροσκαφών στη διεθνή αμυντική της ζώνη και μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση τον περασμένο Αύγουστο που περικύκλωσε την Ταϊβάν. Το Πεκίνο έχει ορκιστεί να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό του, αν χρειαστεί με τη βία.

Τεράστιες αμυντικές δαπάνες

Ο Σι έχει δώσει στον στρατό του διορία μέχρι το 2027 για να αναπτύξει τη στρατιωτική ικανότητα να ανακαταλάβει την αυτοδιοικούμενη νησιωτική δημοκρατία που το Κομμουνιστικό Κόμμα διεκδικεί ως δικό του έδαφος. Οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει δισεκατομμύρια δολάρια για όπλα στην Ταϊβάν για να ενισχύσουν την άμυνά της και να τη βοηθήσουν να αποκρούσει κάθε πιθανή επίθεση. Αλλά και η Κίνα έχει αφιερώσει δισεκατομμύρια στον στρατό της. Σύμφωνα με τους αριθμούς του δημόσιου προϋπολογισμού της, οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας για το 2023 αυξήθηκαν κατά 7,2% σε 1,58 τρισεκατομμύρια γουάν, ή 216 δισεκατομμύρια δολάρια σε δολάρια ΗΠΑ, ξεπερνώντας την οικονομική της ανάπτυξη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι το πραγματικό ποσό μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο. Το Πεκίνο λέει ότι εφαρμόζει μια αμυντική στρατιωτική πολιτική για την προστασία των συμφερόντων της χώρας. Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι η Κίνα έχει αυξήσει την παρενόχληση των αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών που πετούν στον διεθνή εναέριο χώρο της περιοχής και κατέγραψε περισσότερες από 180 περιπτώσεις όπου κινεζικά αεροσκάφη αναχαίτισαν επιθετικά αμερικανικές στρατιωτικές πτήσεις.

Τα μαθήματα από την Ουκρανία

Η έκθεση επικεντρώνεται στις δραστηριότητες της Κίνας το 2022, αλλά εξετάζει την υπερπτήση του κατασκοπευτικού αερόστατου της Κίνας από τις ΗΠΑ και το πώς η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των δύο στρατών αύξησε τον κίνδυνο κλιμάκωσης. Δεν περιλαμβάνει τον τελευταίο πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, αλλά διαπίστωσε ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί όσα έμαθε από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Η Κίνα, αναφέρει, εργάζεται προς την κατεύθυνση της βιομηχανικής και οικονομικής αυτοδυναμίας αφού είδε τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία “παρουσίασε μια μεγάλη, απροσδόκητη πρόκληση” για την Κίνα, ανέφερε η έκθεση, αναγκάζοντάς την να μετρήσει τη σχέση της και την υλική της υποστήριξη προς τη Ρωσία σε σχέση με το “κόστος φήμης ή το οικονομικό κόστος” που θα μπορούσε να υποστεί, το οποίο θα εμπόδιζε τον γενικό στόχο της να αναδειχθεί ως υπερδύναμη. Η Κίνα υποστηρίζει οικονομικά τη Ρωσία, κυρίως μέσω αγορών πετρελαίου, ωστόσο, μέχρι στιγμής έχει αποφύγει ενεργά να ενισχύσει τη Μόσχα με στρατιωτικό υλικό.

Καμία δημοσίευση για προβολή