Και μετά το Su-57, τι; – Ποια είναι τα σχέδια της Ρωσίας για το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας της

Η παραλαβή από την ρωσική Πολεμική Αεροπορία του πρώτου μαχητικού 5ης γενιάς σειριακής παραγωγής Su-57 αποτέλεσε ένα ορόσημο για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και ιδίως για την αεροπορία της, η οποία τα τελευταία 12 χρόνια προσπαθεί να εκσυγχρονιστεί.

Τεράστια επιχείρηση ανακαίνισης

Βλέπετε, το 2008 κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης της Ρωσίας με την Γεωργία, η αεροπορία δεν είναι παράξει πειστικά αποτελέσματα και είχε προβληματίσει τη Μόσχα, καθώς φάνηκαν τα αποτελέσματα χρόνων παραμέλησης και απουσίας προσπαθειών εκσυγχρονισμού της σε υλικό και προσέγγιση.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Ναυτικής Ανάλυσης, από το 2009 ως το 2020 η ρωσική Πολεμική Αεροπορία βίωσε μια τεράστια προσπάθεια ανανέωσης, καθώς παρέλαβε 460 ολοκαίνουργια μαχητικά, 110 εκπαιδευτικά αεροσκάφη και 360 επιθετικά ελικόπτερα.

Την ίδια στιγμή ανακαίνισε και εκσυγχρόνισε περίπου 320 παλαιότερα αεροσκάφη, μεταξύ αυτών περίπου 150 MiG-31 και ουκ ολίγα Su-24, Su-25, Su-27 και Su-33. Ταυτόχρονα όμως απέσυρε χιλιάδες αεροσκάφη της σοβιετικής εποχής και σήμερα διαθέτει περίπου 1.200 αεροπλάνα και περίπου 400 ελικόπτερα.

Μικρότερη αλλά πιο ισχυρή

Το ενδιαφέρον είναι ότι η έκθεση εκτιμά ότι παρά τη μείωση στον αριθμό των αεροσκαφών, η ικανότητα της ρωσικής αεροπορίας βελτιώθηκε σημαντικά και απέκτησε μεγάλη επιχειρησιακή ευελιξία, καθώς το 75% των αεροπλάνων της είναι καινούργια ή ανακαινισμένα και διαθέτουν εξελιγμένα συστήματα.

Ταυτόχρονα, η εμπλοκή της Ρωσίας στην Συρία έδωσε στην αεροπορία της χώρας το πλεονέκτημα να δοκιμάσει αεροσκάφη και όπλα σε πραγματικές επιχειρησιακές συνθήκες, αλλά και στους πιλότους εμπειρία μάχης, αν και η έκθεση εκτιμά ότι η ρωσική αεροπορία δεν έχει τις δυνατότητες των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά στο μέλλον, η έκθεση αναφέρει ότι μέσα στο 2021 θα φανεί πώς θα εξελιχθούν οι παραδόσεις του Su-57, αλλά και πότε θα είναι έτοιμοι οι νέοι κινητήρες και το ραντάρ. Επίσης, εκτιμάται ότι η αεροπορία θα αποκτήσει κάμποσα Su-35S και Su-30SM2, αλλά όχι MiG-29/MiG-35.

Βομβαρδιστικά και drones

Επίσης, η Ρωσία προχωρεί στην πλήρη και ισχυρή ανακαίνιση των σοβιετικής εποχής βομβαρδιστικά Tu-95MSM και Tu-22M3M , αλλά και το τεράστιο υπερηχητικό στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-160. Όσο για τα ελαφρά βομβαρδιστικά, θα αποσυρθούν τα παλιά Su-24 για να αντικατασταθούν με νεώτερα Su-34.

Τέλος, η Ρωσία μοιάζει να επενδύει ισχυρά σε 30, όπως τα Orion και Altius, αλλά και το stealth Okhotnik. Επίσης, ελπίζει να συνεχίσει να εξάγει αεροπλάνα και ελικόπτερα σε διάφορες χώρες και ότι η Κίνα δεν θα μπορέσει ακόμα να μπει σε αυτό το πεδίο.

Καμία δημοσίευση για προβολή