Και τώρα, εκλογές: Στις 21 Μαΐου οι πρώτες κάλπες, ο Μητσοτάκης θέτει τα διακυβεύματα και τους στόχους της νεάς τετραετίας

Με την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της ημερομηνίας των εκλογών στο πλαίσιο της εισήγησής του στο Υπουργικό Συμβούλιο, η χώρα μπαίνει και επισήμως σε προεκλογική περίοδο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε εξαρχής τα διακυβεύματα της κάλπης.

Παγίδα ακυβερνησίας

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και η ΝΔ θα πρέπει να επικεντρωθούν «στην αλήθεια του δημόσιου λόγου μας. Γιατί μόνο με αυτή τελικά μπορούμε να απαντάμε στο δηλητήριο των ψεμάτων των αντιπάλων μας. Πρέπει να παρουσιάζουμε το σημαντικό μας έργο με πειθώ, αλλά χωρίς υπερβολές, νιώθοντας, ακούγοντας, προσπαθώντας, αναγνωρίζοντας τα λάθη όπου αυτά έχουν γίνει, αλλά μη ακυρώνοντας τη σημαντική προσπάθεια την οποία έχουμε πετύχει αυτά τα χρόνια, ώστε η Ελλάδα του 2023 να είναι σε πολύ καλύτερη θέση απ’ ό,τι ήταν η Ελλάδα το 2019».

Παράλληλα, τόνισε ότι «έχουμε ένα συνεχές χρέος να αποκαλύπτουμε την παγίδα ακυβερνησίας της απλής αναλογικής, εξηγώντας ότι η πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει, ενώ η δεύτερη κάλπη θα κρίνει πώς θα κυβερνήσει. Και τονίζοντας ότι σε έναν εξαιρετικά ασταθή κόσμο η χώρα χρειάζεται σταθερή ηγεσία, γι’ αυτό και ο πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για πρωθυπουργό», «φωτογραφίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί «τρίτου προσώπου» για πρωθυπουργό σε περίπτωση κυβέρνησης συνεργασίας.

«Αυτοδύναμη ΝΔ σημαίνει ισχυρή Ελλάδα»

«Αυτοδύναμη ΝΔ σημαίνει ισχυρή Ελλάδα. Προϋπόθεση για να αποκτήσουμε ένα αποτελεσματικότερο κράτος, με καλύτερους μισθούς για όλους, αξιοπρεπή, καλύτερη υγεία σε καλύτερα νοσοκομεία, προσιτή στέγη κυρίως για τους νέους μας. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα επιλέξουν τελικά εάν ο τόπος θα συνεχίσει να διεκδικεί και να κερδίζει το στοίχημα του εκσυγχρονισμού», υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι οι πολίτες «θα κρίνουν τελικά δύο διαφορετικές θητείες στην οικονομία, στην κοινωνία, στην άμυνα, στην εξωτερική πολιτική, στη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας. Ακόμα, θα κρίνουν την ετοιμότητα και τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων, αλλά θα κρίνουν -πιστεύω- και την ειλικρίνεια, την πολιτική ευαισθησία και τη διαρκή προσπάθεια».

Τα παραπάνω αποτελούν grosso modo την βάση της προεκλογικής τακτικής που θα ακολουθήσει η ΝΔ από εδώ και πέρα, αλλά και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα τεθούν τα εκλογικά διλήμματα στους πολίτες, τα οποία συνοψίζονται χοντρικά σε μία φράση: προχωρούμε μπροστά ή πάμε πίσω. Άλλωστε, ο Κ. Μητσοτάκης εδώ και καιρό έχει θέσει αυτό το δίλημμα, καλώντας τους πολίτες να συγκρίνουν την κυβερνητική θητεία του ίδιου, με αυτή του προηγήθηκε, δηλαδή, του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, σε όλα τα επίπεδα και ιδίως στο επίπεδο της ενίσχυσης των εισοδημάτων των πολιτών, της λειτουργίας του κράτους και της ικανότητας αποτελεσματικής αντιμετώπισης κρίσεων.

Η τραγωδία στα Τέμπη

Η στρατηγική αυτή αναμένεται να «απλωθεί» το επόμενο διάστημα, ιδίως κατά τις περιοδείες του πρωθυπουργού και των κορυφαίων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών ανά την Ελλάδα, ενώ παράλληλα, η κυβέρνηση θα φροντίσει να απαντά σε όλες τις προκλήσεις της αντιπολίτευσης, με βάση τα έργα της αλλά και με βάση τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση. Στόχος όλης αυτής της στρατηγικής είναι να γίνει προφανής η κυριαρχία της ΝΔ σε όλα τα επίπεδα, από την φορολογική πολιτική μέχρι τη θέση της χώρας στη διεθνή σκηνή και την αμυντική θωράκισή της.

Πάντως, η προεκλογική περίοδος διεξάγεται υπό το βάρος της τραγωδίας στα Τέμπη, γεγονός που υποχρεώνει την κυβέρνηση να κινείται προσεκτικά, καθώς το θέμα παραμένει στο προσκήνιο της επικαιρότητας και η πληγή που άνοιξε στην κοινωνία παραμένει χαίνουσα. Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι η διαλεύκανση της τραγωδίας θα είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία, ωστόσο, θεωρούν ότι μπορεί να αποτελέσει και εφαλτήριο ώστε να προχωρήσει η μάχη με το «βαθύ κράτος» με στόχο τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

Καμία δημοσίευση για προβολή