Κακοκαιρία Daniel: Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα

Κακοκαιρία Daniel: Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης

Κακοκαιρία Daniel: Μόνο θετικά μπορούν να χαρακτηριστούν τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού και κυβερνητικού κλιμακίου στο Στρασβούργο και των συναντήσεών του με τις προέδρους της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσον αφορά στην αρωγή των Βρυξελλών προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των δραματικών συνεπειών της λαίλαπας Daniel.

Υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα

Κατ΄αρχάς, σε πολιτικό επίπεδο, κατέστη απολύτως σαφές ότι τα όργανα της ΕΕ θα στηρίξουν τη χώρα μας, και ότι η βοήθεια που θα έλθει, θα είναι σημαντική. Η Ρομπέρτα Μετσόλα τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνη της στην αντιμετώπιση μίας κατάστασης που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από ολόκληρη την Ευρώπη. Θέλω να τονίσω ότι στις χειρότερες στιγμές οι Έλληνες πρέπει να δουν το καλύτερο πρόσωπο της Ευρώπης, και αυτό πρέπει να κάνουν οι Επιτροπές του Κοινοβουλίου», ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό του ελληνικού λαού και θέλω η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός να γνωρίζουν ότι είμαστε μαζί τους. Η Ένωσή μας είναι μια ένωση αλληλεγγύης».

Στο «διά ταύτα», τώρα, δηλαδή, στην έμπρακτη εκδήλωση αυτής της αλληλεγγύης, για τις καταστροφές της κακοκαιρίας Daniel, όπως αποτυπώνεται σε… χρήματα, η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι η χώρα μας μπορεί να κινητοποιήσει σύντομα ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους περίπου 2,25 δισ. ευρώ, προερχόμενα από το προηγούμενο και το τρέχον ΕΣΠΑ (συνολικά περίπου 1,75 δισ. ευρώ) και από την αναθεώρηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης (περίπου 500 εκατ. ευρώ), ενώ στο ποσό αυτό μπορούν να προστεθούν και άλλα 400 εκατ. ευρώ από το αγροτικό αποθεματικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης, για τις ζημιές που υπέστησαν καλλιέργειες και μονάδες κτηνοτροφικής παραγωγής, αφότου ολοκληρωθεί η καταγραφή των συνολικών καταστροφών.

Οι πόροι για τις καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel: Χρόνου φείδου

Η κ. φον ντερ Λάιεν τόνισε αρκετές φορές ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι επινοητική, θα είμαστε γρήγοροι και ευέλικτοι, θα κινητοποιήσουμε όλους τους πόρους της ΕΕ που μπορούν να αναπτυχθούν», προσθέτοντας, μάλιστα ότι «αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε μια ειδική ομάδα εργασίας η οποία θα ξεκινήσει αμέσως δουλειά, σήμερα. Μαζί θα βρούμε τους καλύτερους δυνατούς τρόπους για να βοηθήσουμε τους Έλληνες. Ο ελληνικός λαός μπορεί να βασίζεται στην Ευρώπη για ταχεία στήριξη, μέγιστη ευελιξία», δείχνοντας ότι οι συνήθως αργοκίνητες Βρυξέλλες αντιλαμβάνονται το μέγεθος της καταστροφής και την ανάγκη – την πίεση – για ταχείες παρεμβάσεις.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «το Ταμείο Αλληλεγγύης σχεδιάστηκε πριν από 20 χρόνια. Είναι σαφές ότι δεν εξυπηρετεί τον σκοπό του, όχι από πλευράς διαδικασιών αλλά από την άποψη του μεγέθους των διαθέσιμων κονδυλίων. Θα αποτελέσει, λοιπόν, προσωπική μου αποστολή να πείσω τους συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι πρέπει να αυξήσουμε σημαντικά τα κονδύλια του Ταμείου Αλληλεγγύης, προκειμένου να στηρίξουμε χώρες που πλήττονται από φυσικές καταστροφές οι οποίες συνδέονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή».

Τα στοιχήματα της κυβέρνησης

Από την άλλη, βέβαια, όλα αυτά προϋποθέτουν ότι η Αθήνα θα πρέπει να κινηθεί με ταχύτητα και ακρίβεια, ώστε να αξιοποιήσει πλήρως τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που της δίνουν οι Βρυξέλλες, όχι μόνο για την αποκατάσταση των καταστροφών που έφερε η  κακοκαιρία Daniel, αλλά και για δύο άλλους μείζονες στόχους:

  • τη διασφάλιση ότι οι πληγείσες περιοχές θα μπορέσουν να ανακάμψουν γρήγορα, προκειμένου να μη μαραζώσει η οικονομία τους και εν τέλει και οι ίδιες, και
  • τη θωράκιση – στο μέτρο του δυνατού – της χώρας με έργα υποδομής που στη χειρότερη περίπτωση θα μειώνουν σημαντικά τις συνέπειες ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως η κακοκαιρία Daniel.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα επιταχύνει σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών και της παροχής αποζημιώσεων και αρωγής στους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel- ήδη η διαδικασία αυτή «τρέχει» και το πλαίσιο επιτρέπει την ταχεία ολοκλήρωσή της – και, ταυτόχρονα, τον ανασχεδιασμό κάποιων προγραμμάτων που θα δώσουν τη δυνατότητα ταχείας και παραγωγικής αξιοποίησης των κονδυλίων που διατίθενται στη χώρα από τις Βρυξέλλες. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το «στίγμα» των κινήσεων θα δοθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό από το βήμα της 87ης ΔΕΘ, όπου θα παραβρεθεί το Σαββατοκύριακο.

Καμία δημοσίευση για προβολή