Κάνει πίσω η Τουρκία και αναβάλλει την παραλαβή των ρωσικών πυραύλων S-400.

η Τουρκία ενεργοποίησε τα ραντάρ του εξελιγμένου επιθετικού ρωσικού  πυραυλικού της σύστηματος S 400

Κάνει πίσω η Τουρκία και αναβάλλει την παραλαβή των ρωσικών πυραύλων S-400.

Αυτό συμβαίνει λίγα εικοσιτετράωρα από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και αφού ήρθε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο της Γερουσίας που βάζει μπλόκο στην πώληση των F-35.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο που επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία και την αποκλείει από την αγορά των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροπλάνων, εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας και πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία πριν από την 4η Ιουλίου.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε επίσης σαφές στην Άγκυρα ότι, αν συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με την Ρωσία και προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων, αυτό θα έχει αντίκτυπο στην συμμετοχή της στα κοινά προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και το πρόγραμμα για την παραγωγή των μαχητικών F-35.

Πως κάνει πίσω η Άγκυρα

Έτσι, η Τουρκία αναγκάζεται «να κάνει πίσω». Και να ανακοινώσει αναβολή της παραλαβής των  ρωσικών πυραύλων S-400. Την πληροφορία αυτή μετέδωσε σήμερα (07/06) ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του, το χρονοδιάγραμμα που είχαν συμφωνήσει Τουρκία και Ρωσία προέβλεπε ότι η παραλαβή των S-400 θα γινόταν σε εννέα μήνες, ωστόσο τώρα – και μετά τις αμερικανικές πιέσεις – η παραλαβή αναβλήθηκε για 19 μήνες.

Ως αιτία της αναβολής η Τουρκία προβάλλει τη δικαιολογία ότι στους εννέα μήνες δεν θα προλάβει να έχει πρόσβαση στο λογισμικό και ως εκ τούτου αρχικά οι Ρώσοι μηχανικοί θα έχουν τον χειρισμό. Κάτι που η Τουρκία δεν το επιθυμεί καθώς θέλει να εκπαιδευτούν εξ’ αρχής Τούρκοι για τον σκοπό αυτό.

Ποιά είναι η αλήθεια

Ωστόσο η αλήθεια είναι διαφορετική: «Από την τουρκική πλευρά, θα πρέπει να αναμένουν ότι αν προχωρήσουν στην αγορά σύγχρονων ρωσικών οπλικών συστημάτων, αυτό θα επηρεάσει τη συμμετοχή τους στα προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Και αυτό νομίζω ότι περιλαμβάνει και τα F-35», είχε ξεκαθαρίσει προς την Τουρκία στην αρχή της εβδομάδας, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Γουές Μίτσελ.

Ο κ. Μίτσελ είχε κάνει σαφές ότι μια τέτοια ενέργεια εκ μέρους της Αγκυρας θα συνιστούσε παραβίαση της νομοθεσίας CAATSA (Αντιμετώπιση των Αμερικανών Αντιπάλων Μέσω Κυρώσεων), με βάση την οποία επιβάλλονται κυρώσεις στις χώρες που δεν συμμορφώνονται με τους αμερικανικούς κανόνες.

Τι προβλέπει το αμερικανικό νομοσχέδιο για την Τουρκία

[More]

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που εξετάζει το Αμερικανικό Κογκρέσο,  επιβάλλονται κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των συστημάτων πυραυλικής Άμυνας S-400 από τη Ρωσία και περιλαμβάνει ένα τμήμα για την έξαίρεση της Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35.

“Ο Υπουργός Άμυνας θα υποβάλει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ένα σχέδιο για τον αποκλεισμό της κυβέρνησης της Τουρκίας από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα F-35, και να συμπεριληφθεί στις βιομηχανικές και στρατιωτικές πτυχές του προγράμματος”, αναφέρει το νομοσχέδιο, προσθέτοντας ότι δεν μπορούν να παραχωρηθούν αεροσκάφη στην Τουρκία μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η έκθεση.

“Η ασφάλεια του ΝΑΤΟ”

Το νομοσχέδιο δηλώνει ρητά ότι η αγορά των S-400 είναι αξιόποινη σύμφωνα με το δίκαιο των ΗΠΑ και προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε περαιτέρω διολίσθηση της Τουρκία προς τη Ρωσία “θα υποβαθμίσει τη γενική ασφάλεια του ΝΑΤΟ και των χωρών μελών, και θα υπονομεύσει τη λειτουργικότητα της συμμαχίας”.

Ένα παρόμοιο νομοσχέδιο που συνδύαζε την πώληση του F-35 με την αγορά S-400 από σύμμαχο του ΝΑΤΟ ψηφίστηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 25 Μαΐου. Επομένως, φαίνεται σχεδόν βέβαιο, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, ότι η ρήτρα κυρώσεων για τα F-35 θα παραμείνει στο τελικό νομοσχέδιο όταν θα πραγματοποιηθεί η συνδιάσκεψη με αμφότερα τα τμήματα του Κογκρέσου και είναι πιθανό ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών να το εγκρίνει.

Με πληροφορίες του Μανώλη Κωστίδη από τη Άγκυρα και του Μιχάλη Ιγνατίου από την Ουάσινγκτον

[/more]

 

Καμία δημοσίευση για προβολή