Καταχνιά στην οικονομία – Ο ένας οργανισμός μετά τον άλλο ανακοινώνουν αρνητικά στοιχεία και προβλέψεις

 

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην έκθεση του Μαρτίου για τα κράτη που τελείωσαν τα Μνημόνια, μας δίνει μια ανησυχητική εικόνα για την οικονομία: Η καχεκτική ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με τις επιδόσεις των υπολοίπων χωρών που βγήκαν από τα μνημόνια. Στη χώρα εξακολουθεί να επικρατεί καταχνιά στην οικονομία.

Στην Ιρλανδία, το πρώτο έτος μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, το 2014, το ΑΕΠ της χώρας  “έτρεχε” με 8,8% και το 2018 η άνοδος ήταν 6,7%. Στην Κύπρο, αντίστοιχα, το ΑΕΠ του 2016 αυξήθηκε κατά 4,8% και το 2018 κινήθηκε με ρυθμό 3,9%. Στην περίπτωσή μας, – οι μόνοι που, μετά την «έξοδο από τα μνημόνια», παραμένουμε σε ειδικό καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας» – η ανάπτυξη κατά το πρώτο «μεταμνημονιακό» έτος 2018 ήταν 1,9% και με τον ίδιο ρυθμό «τρέχει» και το 2019, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος.

Το περίφημο «success story» του κ. Τσίπρα βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην ανυποληψία και η λάθος οικονομική πολιτική του – που βασίζεται στην αιματηρή φορολογία και την διαρκή περιστολή των δημοσίων επενδυτικών δαπανών – αναδεικνύεται καθημερινά, καθώς ο ένας μετά τον άλλο οργανισμός ανακοινώνουν αρνητικά στοιχεία και προβλέψεις για την πορεία της οικονομία μας.

Η Κομισιόν, το ΙΟΒΕ, η ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, παρουσιάζουν διαρκώς στοιχεία που τεκμηριώνουν εικόνα ανακύκλωσης των οικονομικών προβλημάτων, παραγωγικής στασιμότητας και εγκλωβισμού στη ζώνη της αναπτυξιακής αστάθειας, με αποτέλεσμα η κοινωνία να εμφανίζεται αγχωμένη και απογοητευμένη, παγιδευμένη σε συνθήκες φτωχοποίησης.

Στη νέα έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διορθώνεται εκ νέου προς τα κάτω η εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξης, στο 1,9% φέτος, από 2,5% που προέβλεπε προηγουμένως η Τράπεζα, αλλά και το ΥΠΟΙΚ.

Το ΙΟΒΕ, καταγράφει επίσης στασιμότητα για την πορεία του οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο, στο επίπεδο των 101,3 μονάδων. Στην ανάλυση των προσδοκιών ανά κλάδο, σε κρίσιμους τομείς, όπως οι υπηρεσίες και το εμπόριο, οι προσδοκίες επιδεινώνονται και πάλι – σε χαμηλότερα επίπεδα ακόμα και από την επίδοση που είχε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος κατά την έξοδο από το Μνημόνιο τον προηγούμενο Αύγουστο (104,9 μονάδες).

Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, στην πρόσφατη έκθεσή του, “προβληματίζεται” για τη χαμηλή επενδυτική επίδοση της οικονομίας, “ειδικά όταν οι προοπτικές για διατηρήσιμη μεγέθυνση –περί το 2%– τα επόμενα χρόνια στηρίζονται στο σενάριο ισχυρής ετήσιας αύξησης των επενδύσεων άνω του 10%”.

Και αυτό, ενώ οι Θεσμοί μας προειδοποιούν ότι, ακόμα και αν καταφέρει να πετύχει η Ελλάδα ρυθμό της τάξης του 2%, αυτός δεν θα είναι αρκετός για να επιστρέψει η χώρα στα προ κρίσης επίπεδα, καθώς απαιτείται τα επόμενα χρόνια μια διπλάσια σχεδόν επίδοση, στο 3%-4%.

Για να γίνει αυτό, απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και δυναμικές επενδύσεις, τόσο από τις Ελληνικές επιχειρήσεις όσο και από διεθνή κεφάλαια. Και βέβαια σταθερές εκταμιεύσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο περικόπτει σταθερά η κυβέρνηση για να δημιουργήσει «υπερπλεόνασμα».

Τα Θέματα αυτά  όμως δεν απασχολούν το Μαξίμου, ιδιαίτερα τώρα που το μόνο που φαίνεται να ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι οι παροχές και τα «δωράκια». Τα προβλήματα κρύβονται κάτω από το χαλί. Ας τα βρουν οι επόμενοι…

Περισσότερες ειδήσεις, ρεπορτάζ και αναλύσεις [home]

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή