Κάτι τρέχει στο Κίεβο: Ο Ζελένσκι «αποκεφάλισε» τους πρέσβεις της Ουκρανίας σε πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία

Την απόφασή του για την αποπομπή κορυφαίων διπλωματών ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, προκαλώντας ερωτηματικά σχετικά με την τακτική που ακολουθεί, καθώς η ρωσική εισβολή στη χώρα του διανύει τον έκτο μήνα της.

Αντικαταστάσεις διπλωματών

Συγκεκριμένα, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι αντικαθίστανται οι πρέσβεις της Ουκρανίας στη Γερμανία, την Τσεχία, την Ινδία, τη Νορβηγία και την Ουγγαρία και ότι νέοι διπλωμάτες ετοιμάζονται να αναλάβουν καθήκοντα, περιγράφοντας, μάλιστα, την κίνησή του αυτή ως «σύνηθες κομμάτι της διπλωματικής πρακτικής».

Ωστόσο, οι «αποκεφαλισθέντες» πρέσβεις έχουν ενδιαφέρον, με πρώτο και καλύτερο τον -πρώην, πλέον- πρέσβη της Ουκρανίας στη Γερμανία, Αντρίι Μέλνικ, ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει πολύ οξεία -ως και προσβλητική- γλώσσα για να σχολιάσει τη στάση του Βερολίνου έναντι της ρωσικής εισβολής στη χώρα του.

Ψυχρότητα

Παρά την πρόσφατη επίσκεψη Σολτς στο Κίεβο, μαζί με τους Μακρόν και Ντράγκι, οι σχέσεις Γερμανίας και Ουκρανίας παραμένουν ψυχρές και εκτιμάται ότι σε αυτό ρόλο έπαιξαν και οι κατά καιρούς δημόσιες τοποθετήσεις του Μέλνικ, ο οποίος κατηγόρησε κορυφαίους Γερμανούς πολιτικούς ως περίπου «φιλορώσους».

Επίσης, φαίνεται ότι το Κίεβο δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από το γεγονός ότι ο Καναδάς ήρε μερικώς τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει στη Ρωσία, ώστε να επιτρέψει να επιστραφεί μια ειδική τουρμπίνα της Siemens στην Gazprom, προκειμένου να επαναλειτουργήσει ο αγωγός Nord Stream I.

Ουγγαρία και Ινδία

Από την άλλη, και οι άλλοι πρέσβεις που αποσύρονται φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει την οργή του Κιέβου: για παράδειγμα, η Ινδία, όχι μόνο δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά διαρκώς αυξάνει τις ποσότητες ρωσικού πετρελαίου που εισάγει και που εξάγει -ακόμα και στη Δύση- ως προϊόντα διύλησης.

Όσον αφορά στην Ουγγαρία, είναι γνωστό ότι ζήτησε και έλαβε εξαίρεση από το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, επικαλούμενη τη μεγάλη της εξάρτηση από τη Μόσχα, προκαλώντας ρωγμή στην ήδη όχι και πολύ ισχυρή προσπάθεια της ΕΕ για περιορισμό των εισαγωγών ρωσικών ορυκτών καυσίμων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι πρέσβεις που φεύγουν από τα πόστα τους δεν είναι ακόμα γνωστό αν θα τοποθετηθούν σε άλλα, αυξάνοντας τις… υποψίες ότι το Κίεβο δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις τους στον διπλωματικό τομέα και στη στήριξη της προσπάθειας της Ουκρανίας να αμυνθεί

Καμία δημοσίευση για προβολή