Κοινές ασκήσεις του Ελληνικού και Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο υπό Αμερικανική διοίκηση

 

Η ελληνική Φρεγάτα ΕΛΛΗ και η τουρκική TCG GÖKÇEADA έλαβαν μέρος στην άσκηση «SAGE WOLVERINE 23» που πραγματοποιήθηκε σε περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας, στα δυτικά της Πελοποννήσου υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Είνα η δεύτερη φορά, μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, που ελληνικές και τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις βρέθηκαν να εκπαιδεύονται μαζί, γεγονός που κατά τους αναλυτές είναι σημάδι εξομάλυνσης της κατάστασης στο Αιγαίο.

Τα δύο πλοία εντάχθηκαν στη δύναμη κρούσης της ναυαρχίδας του 6ου αμερικανικού Στόλου, του USS Gerald R. Ford, και εκτέλεσαν μια σειρά απκοινές ασκήσεις, όπως ελιγμούς μάχης, έλεγχο επικοινωνιών, αντιμετώπιση εναέριων απειλών και τακτικές πολέμου επιφανείας ενώ στο τελευταίο σκέλος της «SAGE WOLVERINE» συμμετείχε και ένα ιταλικό υποβρύχιο για την εκτέλεση αντικειμένων ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η Φ/Γ ΕΛΛΗ όσο και η TCG GÖKÇEADA, αποτελούν μέρος της μόνιμης νατοϊκής δύναμης SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group – 2) στην οποία συμμετέχουν ναυτικές μονάδες και άλλων κρατών μελών της Συμμαχίας, ωστόσο, στη συνεκπαίδευση με το αμερικανικό αεροπλανοφόρο συμμετείχαν μόνο οι δυνάμεις της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η «SAGE WOLVERINE» είχε και αεροπορικό σκέλος με ελληνικά F-16 και αμερικανικά F-18 να εμπλέκονται σε επιθετικές και αμυντικές επιχειρήσεις αλλά και σε σενάρια αντιμετώπισης αεροπορικής προσβολής, για τα οποία απαιτήθηκε η συνεργασία της φρεγάτας «ΕΛΛΗ» με την τουρκική «GÖKÇEADA».

Καλό κλίμα με… ζαβολιές

Θυμίζουμε ότι το πρώτο «βήμα» για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε στρατιωτικό επίπεδο έγινε στα μέσα Ιουλίου με τη νατοϊκή άσκηση «Neptune Strike 23-2», όπου Ελληνικά και τουρκικά F-16 συνεργάστηκαν στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης στην οποία συμμετείχαν και ναυτικές μονάδες των δύο χωρών αλλά και ένα βρετανικό αντιτορπιλικό. Η άσκηση αποτέλεσε μια πρώιμη ένδειξη βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων αν και η Άγκυρα δεν απείχε πλήρως από προκλητικές ενέργειες. Κατά πάγια τακτική, η τουρκική αεροπορία αρνήθηκε να καταθέσει σχέδιο πτήσης για είσοδο στο FIR Αθηνών με αποτέλεσμα τα τουρκικά F-16 να αναχαιτιστούν και να φτάσουν συνοδεία ελληνικών μαχητικών στην περιοχή νότια της Καρπάθου, η οποία είχε δεσμευτεί με ΝΟΤΑΜ για τις ανάγκες της άσκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσεχές διάστημα αναμένεται να προγραμματιστούν ανάλογες στρατιωτικές δραστηριότητες είτε υπό την «ομπρέλα» της Συμμαχίας, είτε στο πλαίσιο πολυεθνικών ασκήσεων στις οποίες θα συμμετέχουν η Ελλάδα και η Τουρκία, ενώ στα σκαριά βρίσκονται συζητήσεις ανάμεσα στα δύο Επιτελεία για τη διοργάνωση δράσεων προς ενίσχυση του θετικού κλίματος.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή